seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman Seafoods verovert Frankrijk 2 minuten

  aug 25, 2014

Pittman Seafoods kijkt al langer over de landsgrenzen heen. Buurland Frankrijk is een erg belangrijke afzetmarkt. Pittman Seafoods heeft er niet voor niets een eigen salesteam. De UHP-kreeft, het paradepaardje van Pittman Seafoods, is er waanzinnig populair.


“We kennen de Franse markt door en door. Ook al is er heel wat concurrentie op vlak van diepvriesvis, toch kunnen we er een verschil maken”, zegt Jérôme Mathieu, salesverantwoordelijke voor Frankrijk. “We zijn ontzettend flexibel wat productie betreft en kunnen erg snel switchen in ons maatwerk van kubusjes en plankjes door de volledig geautomatiseerde zaaglijn in Zeebrugge. Dat wordt voornamelijk in de foodservice erg gewaardeerd.”

IS HET NIET MOEILIJK ALS BELGISCH BEDRIJF VOET AAN WAL TE KRIJGEN IN FRANKRIJK?

Jérôme Mathieu: “Het is een grote troef dat we een apart salesteam hebben voor Frankrijk. Ik ben verantwoordelijk voor de sales op vlak van industrie en foodservice, Isabel Lein neemt retail voor haar rekening en Jessie Vanlanduyt zorgt voor de back-office. We spreken dezelfde taal en werken zonder tussenpersonen. Onze Franse klanten appreciëren dat.”

Isabel Lein: “Bovendien kunnen we nagenoeg even snel leveren als een Franse concurrent. Vanuit Zeebrugge sta je immers al na een uur over de Franse grens. De levertijden bespreken we per klant in het contract. Heel wat bestellingen kunnen we twee dagen later leveren.”

VERSCHILT DE FRANSE MARKT VAN DE BELGISCHE?

Isabel Lein: “Er is niet zo heel veel verschil. Kabeljauw en zalm zijn net zoals hier erg in trek. Daarnaast is er veel vraag naar heek en Alaska pollak.”

Jérôme Mathieu: “Fransen hebben een voorkeur voor graatloze stukken vis die makkelijk te bereiden zijn en erg in trek zijn bij kinderen.”

Isabel Lein: “Onze UHP-kreeft doet het ook waanzinnig goed. Fransen houden van schaaldieren. Ze waarderen onze rauwe UHP-kreeft als een kwalitatief, innoverend product. Gekookte diepvrieskreeft scoort stukken minder op de high-end markt. De lancering bij Picard Surgelés was een groot succes. Nu wil elke retailer onze UHP-kreeften. Bovendien beschouwt de Fransman diepvriesproducten niet als minderwaardig.”

WAT IS DE GROOTSTE UITDAGING IN FRANKRIJK?

Jérôme Mathieu: “De economische situatie is nog altijd niet stabiel. Iedereen wil de laagste prijs en dat maakt de concurrentie erg hard. Gelukkig is de Franse afzetmarkt erg groot en kunnen we geleidelijk aan marktaandeel winnen. Het is bovendien voor elk bedrijf in eender welke sector moeilijk om als onbekende vertrouwen van prospecten te winnen. De Fransen zijn nogal patriottistisch, waardoor je veel moeite moet doen om dat vertrouwen te winnen.”

HOE ZIT HET MET DUURZAAMHEID? LIGGEN ZE DAAR IN FRANKRIJK VAN WAKKER?

Jérôme Mathieu: “Minder dan in België, maar je merkt toch dat heel wat Fransen er stilaan mee bezig zijn. Er is eind vorig jaar heel wat ophef rond zalm geweest na een documentaire op de Franse televisie. Sindsdien willen steeds meer consumenten kwaliteitsgaranties.”

Isabel Lein: “Dat merk je ook in de retail. Système U was een van de eerste retailers in Frankrijk die veel aandacht schonk aan duurzaamheid. Zij wilden het onderscheid maken en dat werd geapprecieerd door de consumenten. Andere retailers volgen nu hun voorbeeld en kiezen steeds vaker voor duurzame vissoorten.”

WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE FRANSE MARKT?

Jérôme Mathieu: “We willen er echt een belangrijke speler worden. Zowel voor industrie en foodservice als voor retail. De volledig automatische zaaglijn in Zeebrugge, de nauwe contacten met partners uit alle hoeken van de wereld en de mogelijkheid om onder eigen label te werken zijn erg grote voordelen. Via beurzen en persoonlijke bezoeken proberen we Pittman Seafoods meer naambekendheid te geven in Frankrijk. Als de zaken blijven lopen zoals verwacht, hopen we er binnen twee of drie jaar een kantoor te kunnen openen.”

Pittman Seafoods neemt ook volgend jaar weer deel aan de Private label beurs MDD, die plaatsvindt in de Expo in Parijs van 31 maart tot 1 april 2015.


Comments