seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis 1 minuut

  apr 29, 2021

Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de stijgende vraag naar gezondere, natuurlijkere voedselkeuzes kregen vele verschillende soorten en bereidingen bijzondere aandacht omwille van hun specifieke eiwitten, voedingsprofiel en positieve smaakervaringen

De Covid-19 pandemie heeft de opleving van de visconsumptie verder aangewakkerd: veel meer mensen hebben nu zowel tijd als zin om de diverse producten op de markt van vandaag te ontdekken. Tegelijkertijd heeft de sluiting van professionele cateringkanalen in vele regio’s er tijdens de lockdown toe geleid dat heel wat mensen hun eigen keukenvaardigheden gingen aanscherpen, zodat ze konden blijven genieten van hun favoriete restaurantgerechten.

Pangasius Fish on plate

Relevantie voor de consument

Mogelijk heeft bevroren vis nog het meest geprofiteerd van deze retailboom. Dit kan worden toegeschreven aan een aantal belangrijke factoren. Eerst en vooral moet worden erkend dat de meeste variëteiten zeer goed bevriezen. Het is niet alleen een gemakkelijke manier om de aanbevolen twee porties vis of schelpdieren per week te eten. Consumenten kunnen hierdoor ook het hele jaar lang hun favoriete producten verkrijgen, ongeacht het seizoen.

Ook is aangetoond dat diepgevroren vis verser kan zijn dan ‘echte’ verse vis. Dat heeft te maken met het feit dat verse vis een tijdje op ijs moet worden bewaard na de vangst. Bovendien zorgt een snelle verwerking, inclusief de nieuwste individuele diepvriestechnologieën (IQF, wat staat voor ‘individual quick freezing’), ervoor dat bevroren vis in topconditie aankomt, met de smaak en textuur van net gevangen vis, inclusief de belangrijke voedingsstoffen.

Heel wat producten die ter plekke worden verwerkt vereisen zeer weinig voorbereiding wanneer ze thuis uit de vriezer worden genomen.

Fresh frozen salmon

Efficiënt gebruik van hulpbronnen

Daarmee is het lijstje voordelen nog niet volledig. Een ander cruciaal element, dat door veel consumenten werd vastgesteld, is dat bevroren vis vaak goedkoper is dan het equivalente verse product. En de lange houdbaarheid vermindert ook de kans op het weggooien van voedsel. Men schat dat diepvriesvoeding tot zo’n 40% minder afval leidt dan niet-diepvriesproducten.

Het kan ook besparingen opleveren voor commerciële keukens gezien koks enkel wat ze nodig hebben uit de vriezer kunnen halen. Gezien dit formaat consistente kwaliteit en porties oplevert, naast stabiele prijzen, is het duidelijk dat, na de pandemie, wanneer de horeca de deuren opnieuw kan openen voor klanten, de vraag naar diepvriesvis nog verder zal stijgen.

Als een zeer ervaren leverancier van voedingsrijke, premium bevroren vis, is Pittman Seafoods ervan overtuigd dat nieuwe productontwikkeling en innovatie, inclusief nieuwe vriestechnologieën, garant zullen staan voor een blijvende tegemoetkoming aan de groeiende interesse voor vis en zeevruchten.


Comments