seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman Seafoods scoort opnieuw tijdens de MSC Seafoods Awards 3 minuten

  okt 05, 2023

Vorig jaar mochten we ons tijdens de uitreiking van de MSC Seafoods Awards scharen bij de top 3 van de Belgische MSC-gecertificeerde leveranciers. We zijn bijzonder trots dat de geschiedenis zich dit jaar herhaalt. Daarmee zijn we de enige leverancier die voor de tweede keer op rij in de prijzen valt. Dat bevestigt nog maar eens dat onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid niet onopgemerkt blijven.

In 2022 organiseerde het toonaangevende keurmerk MSC voor de eerste keer de MSC Seafood Awards in België. De bedoeling: bedrijven die actief werken aan hun duurzaamheidsdoelstellingen in de bloemetjes zetten. Tegelijk kan dit andere bedrijven inspireren om hun duurzaamheidsstrategie bij te spijkeren. De eerste editie kon op veel bijval rekenen. “De reacties waren zeer positief. Het concept en de methodologie zijn dan ook grotendeels hetzelfde gebleven.

We hebben vooral hier en daar gefinetuned”, vertelt William Morré, commercieel manager België bij MSC. “Net als vorig jaar ligt de nadruk op de controle van onafhankelijke derde partijen, kwantitatieve doelstellingen en een transparante rapportage.

Naast de klassieke visserijparameters nemen we onafhankelijk gecontroleerde traceerbaarheid mee”, klinkt het. “Dit jaar konden we ook de vooruitgang tegenover vorig jaar meenemen. In welke mate is er rekening gehouden met de feedback die we toen hebben gegeven? Dat is ongetwijfeld een van de grootste verschillen tegenover de eerste editie.”

 

Nadruk op diversiteit

In totaal werden winnaars in negen categorieën gelauwerd, drie meer dan vorig jaar. De volledige lijst met de winnaars vind je terug achteraan dit stuk.

Nieuwkomers zijn de ‘beste foodbox, ‘beste supplementen’ en ‘beste diervoeding’. “Met die extra categorieën willen we de grote diversiteit aan MSC-gecertificeerde producten benadrukken. Sommige bedrijven wensten na de editie van vorig jaar een onderscheid tussen nog meer categorieën, zoals conserven en diepvries. Het Belgische landschap op het vlak van de verwerking van vis en zeevruchten is echter niet erg groot. Dan zouden we binnen sommige categorieën maar weinig deelnemers hebben, wat de prijs minder waardevol zou maken”, klinkt het.

In de eerste zeven categorieën maakte MSC opnieuw een preselectie van de top 3-kandidaten. Vervolgens bepaalde een deskundige en onafhankelijke externe jury in onderling overleg de winnaar binnen elke categorie.

“De manier van communiceren is voor ons trouwens nog belangrijker dan de pure cijfers rond het volume en assortiment. Zijn de spelers transparant in hun communicatie naar de consument? Welke publieke doelen stellen ze voorop? Tijdens de vorige editie merkten sommige retailers op dat het voor hen niet evident was om hun assortiment duurzamer te maken. Daar gaat enige tijd over. We hebben toen meegegeven dat we vooral een meer transparante communicatie van hen zouden willen zien. We zijn blij dat we op dat vlak ook effectief vooruitgang zien.”

Wat de achtste categorie betreft, bepaalde MSC welke visserij de grootste MSC-gecertificeerde volumes levert op de Belgische markt. Ook andere inspanningen op het vlak van verduurzaming werden gewaardeerd. De jury selecteerde hier ook de uiteindelijke winnaar. Naast de mosselsector – die voor de tweede keer in de prijzen valt – gooien ook de tonijn – die nog nooit zo duurzaam is beheerd als vandaag – en de Alaska pollak hoge ogen op het vlak van duurzaamheid.

“Bij Pittman Seafoods zien we trouwens een opmerkelijke vooruitgang voor de MSC-gecertificeerde Alaska pollak. Als een van de meest duurzaam beheerde vissoorten wereldwijd zit die al sinds ons ontstaan in het MSC-programma. Mogelijk werkt het feit dat die zeer voedzaam en voordelig is, zijn populariteit in de hand”, geeft William Morré nog mee.

Belang van duurzame leveranciers beloond

De negende categorie van beste MSC-gecertificeerde leverancier is opnieuw het buitenbeentje. Hierbij kreeg de top 3 van de eerste zeven categorieën de vraag om hun voorkeur naar voren te schuiven. “We vonden het heel belangrijk om deze ‘publieksprijs’ dit jaar weer uit te reiken. Het grote publiek ziet doorgaans enkel de consumentengerichte campagnes passeren, maar de achterliggende supply chain is natuurlijk minstens even belangrijk”, weet William Morré.

Net als vorig jaar kwam Pittman Seafoods als winnaar uit de bus. “Een bedrijf dat altijd op zoek gaat naar duurzame oplossingen, met een positieve commerciële ingesteldheid en zonder dat de producten aan kwaliteit inboeten”, dat waren samengevat de argumenten om opnieuw voor ons te kiezen.

Geniet hier mee van het moment dat we met ons team de prijs in ontvangst mogen nemen.

De winnaars van de 2023 MSC Seafood Awards op een rij

Beste supermarkt voor verse vis

 1. Colruyt Group
 2. Carrefour
 3. Lidl

Beste supermarkt (eigen merkproducten over alle productcategorieën)

 1. Aldi
 2. Colruyt
 3. Lidl

Beste nationale merk (op basis van MSC-gecertificeerd assortiment)

 1. Fish Tales
 2. Iglo
 3. Délio

Beste dierenvoeding

 1. Sheba
 2. Smolke
 3. Yarrah

Beste foodbox (op basis van MSC-gecertificeerd assortiment)

 1. HelloFresh
 2. Marley Spoon
 3. Foodbag

Beste supplement

 1. Arctic Blue
 2. Omegaflow
 3. Lucovitaal

Beste foodservice (grote en kleine restaurants)

 1. IKEA
 2. Harbor café Jean sur Mer
 3. Quick

Belangrijkste MSC-gecertificeerde visserij (op basis van MSC-gecertificeerd volume)

 1. Nederlandse mosselsector
 2. Skipjack tonijnvisserijen
 3. Alaska koolvis

Beste drie Belgische leveranciers

 1. Pittman seafoods
 2. Mowi BE
 3. Gilco


Comments