seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Elke dag vis dankzij de diepvries 2 minuten

  aug 25, 2014

In het economisch verzwakte Europa van vandaag hebben de producenten van diepvriesvoeding prima ingespeeld op de noden van gezinnen om op een meer kostenefficiënte manier eten op tafel te zetten. In veel gevallen leidde dit tot een boom in de verkoop van bepaalde producten of tot de creatie van iets compleet nieuws.
Het gevolg?

Vers voedsel is nog steeds topfavoriet bij de Europese consument, vooral in Zuid-Europa, maar diepvriesvoeding wordt heus niet meer als tweederangs beschouwd. Vooral de Duitse, Russische en Oost-Europese markten zweren bij diepvriesvis en deze trend zet zich door in heel Noord-Europa en het VK. De voordelen van diepvriesvis zijn eindeloos: een langere houdbaarheid, gebruiksgemak, behoud van de voedingswaarde en minder voedselafval. Dé troef is echter de betaalbaarheid: diepvriesvis biedt consumenten altijd waar voor hun geld. De British Frozen Food Federation (BFFF) schat dat diepvriesvis en ingevroren zeevruchten momenteel 25% minder kosten dan hun verse variant. Dit heeft zeker bijgedragen tot de gestegen verkoop van diepvriesvis en -zeevruchten in het VK vorig jaar. Volgens Kantar Worldpanel steeg de verkoop van diepvriesvis en -zeevruchten in 2013 lichtjes tot ruim 928 miljoen euro. Deze stijging ligt in lijn met de algemene opwaartse tendens op de diepvriesmarkt (+ 2,5%) en met het feit dat meer en meer mensen thuis eten.

Wanneer we vooruit kijken, zien we dat ondanks de heropleving van de Europese economie, de kloof tussen de kosteninflatie en de looninflatie opvallend groot blijft, met alle nadelen van dien voor de consument. Bijgevolg zou de Europese diepvriesvoedingsmarkt nog moeten groeien in 2014, gezien de permanente druk op ons beschikbaar inkomen. Niet alleen slimme consumenten zoals u en ik kennen de vele voordelen van diepvriesvoeding, ook gewiekste chefs beseffen steeds meer wat dit type voedsel kan betekenen voor professionele keukens op vlak van kwaliteit, kost en afval. Een nieuw onderzoek wees uit dat 95% van de Britse chefs en cateraars momenteel diepvriesvoeding gebruikt én bewaart en dat 82% weet dat diepvriesproducten kraakvers verpakt worden – een stijging van 22% in vergelijking met de resultaten van een soortgelijk onderzoek in 2011.

Uit het onderzoek ‘The Perception and Usage of Frozen Food’ (perceptie en gebruik van diepvriesvoeding) van de BFFF bleek eveneens dat 85% van de chefs ten minste één keer per week diepvriesvoeding gebruikt in de keuken. Op de vraag wat ze van diepvriesvoeding vinden, was bijna 94% van de ondervraagden het ermee eens dat diepvriesvoeding minder afval met zich meebrengt dankzij de betere controle over de porties. 82% gaf aan dat diepvriesvoeding kan helpen bij het plannen van het menu op lange termijn. Het onderzoek, dat werd afgenomen bij chefs en cateraars uit zowel profit- als non-profitsectoren, wees ook uit dat acht op de tien chefs vonden dat er het hele jaar door seizoensproducten beschikbaar waren dankzij diepvriesvoeding. Zeven op de tien gaven ook aan dat diepvriesingrediënten hen een optimale kostenstabiliteit en een beter concurrentievermogen boden.

Nog een belangrijke bevinding uit het onderzoek was dat 86% aangaf te geloven dat diepvriesvoeding wordt ingevroren wanneer de voedingswaarde op het hoogste niveau zit – een stijging van 16% tegenover de resultaten van 2011. Terwijl diepvriesvis duidelijk aan een opmars bezig is qua reputatie, kunnen we dat jammer genoeg niet zeggen over verse zeevruchten. De Britse pers, die nogal bekend staat om haar soms barbaarse aanpak, beet zich onlangs vast in het thema “vis die als ‘vers’ verkocht wordt” in de belangrijkste supermarkten van het land. Vele producten bleken van een “onaanvaardbare” kwaliteit te zijn. Deze alarmerende resultaten hadden betrekking op bepaalde witvisproducten die meer dan twee weken op ijs werden bewaard en daarna blijkbaar nog twee tot drie dagen houdbaar waren. Met andere woorden: nietsvermoedende consumenten zouden vis achter de kiezen stoppen die eigenlijk al zo’n drie weken eerder was gevist.

Terwijl retailers met het schaamrood op de wangen deze fouten met de tijd wel zullen aanpakken, kunnen ze ongetwijfeld troost putten uit het feit dat hun diepvriesafdeling marktverse vis aanbiedt, boordevol voedingsstoffen en tegen een stabiele en aantrekkelijke prijs. Tot slot hebben innovatie en nieuwe productontwikkelingen ervoor gezorgd dat er bij de diepgevroren zeevruchten evenveel variëteit bestaat als in elke andere afdeling van de supermarkt, tot grote tevredenheid van de klant.


Comments