De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de komende jaren meer nieuwe innovaties worden verwacht. Deze zullen waarschijnlijk de nieuwste digitale tools omvatten zoals slimme apparaten en machines, robotica, artificiële intelligentie, machine learning, internet of things, cloud enz.
Deze en andere zogenaamde technologieën van de vierde industriële revolutie of ‘industrie 4.0-technologie’ vertegenwoordigen nu al een disruptie in de manier waarop heel wat goederen worden geproduceerd, vermarkt en verkocht in tal van industrieën zoals de automobielindustrie, mode en elektronica. Vandaag wordt hun toepassing steeds vaker gezien als een kosteneffectieve manier om de productie van voedsel te verhogen, inclusief de markt van gekweekte vis en schaal- en schelpdieren, voor markten waarbij de vraag verder blijft stijgen en ook om steeds beter tegemoet te komen aan de steeds veranderende eisen van de consument.
Investeren in transformatie
De aquacultuur bevond zich al op een technologisch transformatietraject. Het succes van de sector in de afgelopen decennia heeft de belangstelling gewekt voor de invoering van innovaties die de kostenefficiëntie, productiviteit en winstgevendheid kunnen verbeteren. Meer recent zijn duurzaamheid, verantwoorde best practices en behoud ook prominentere doelen geworden.
Naast de invoering van automatische voedersystemen en steeds geavanceerdere productiesystemen in het water en op het land, heeft de hedendaagse kweek van aquatische soorten geleid tot de opkomst van geavanceerde instrumenten voor ziekte- en plagenpreventie, vaccins en de levering van vaccins, beheer van de toeleveringsketen en traceerbaarheid, en nog veel meer. En dat naast nieuwe proactieve diëten en de toepassing van nieuwe ingrediënten zoals insecten en algen.
Dynamische gegevens toepassen
Hoewel er duidelijk indrukwekkende vooruitgang is geboekt, heeft de aquacultuur nog veel ruimte voor verdere vooruitgang en voor een bredere toepassing door de industrie. En er zitten nog veel meer innovaties in de pijplijn. Toch verwacht men dat de echte revolutie in de sector te zoeken is in data en hoe die zullen helpen nog meer obstakels het hoofd te bieden.
Zoals blijkt uit de eerder genoemde auto-, mode- en elektronica-industrie, wordt de industrie 4.0 vooral aangedreven door de constante flow van verrijkte data, dankzij het snel groeiende aantal sensoren, slimme apparaten en systemen. En zoals early adopters van deze baanbrekende technologie hebben aangetoond, is de digitalisering van hun activiteiten – zowel intern als extern met horizontale partners – een manier om hun bedrijf toekomstbestendig te maken, waardoor ze flexibeler, klantgerichter en beter geplaatst zijn om meer waarde toe te voegen.
Tech-savvy producenten
Hoewel dergelijke veranderingen misschien niet voor iedereen in de aquacultuursector zijn bestemd, en er ook geen bereidheid zal zijn om ze tegelijkertijd uit te voeren, is het belangrijk om te erkennen dat producenten van elke omvang en in een groeiend aantal regio’s steeds meer op zoek zijn naar vooruitgang en aanpassing. Ze omarmen nieuwe aquatech waarvan zij verwachten dat ze uiteindelijk hun activiteiten beter zullen dienen en ten goede zullen komen.
Deze evolutie heeft veel te danken aan de commercialisering van consumptiegoederen zoals smartphones en tablets. Die hebben op hun beurt hardware, sensoren en de software op de apparaten of in de cloud toegankelijk en betaalbaar gemaakt. Even belangrijk is het groeiende aantal zeer tech-savvy mensen die in de sector komen werken.
Naast de identificatie van aquacultuur als een cruciale speler om internationale voedselzekerheid te garanderen, zullen deze oplossingen zeer waarschijnlijk ook leiden tot een golf van start-ups, ondernemers en externe investeerders die toetreden tot de sector en steeds meer bijdragen aan het vormgeven van zijn toekomst.
Comments