seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


De Bewuste Visweek: een goed verhaal op je bord 2 minuten

  sep 22, 2022

Dat we dringend beter voor onze planeet moeten zorgen, is intussen wel duidelijk. Duurzame visvangst en verantwoorde viskweek zijn dan ook een must binnen de sector. De Bewuste Visweek, van 26 september tot 2 oktober, is hét moment om de regels van de duurzame viskunst en de bijhorende certificeringen in de kijker te zetten. Aangezien we bij Pittman Seafoods duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, zetten we alle zeilen bij om dit initiatief te ondersteunen. 

Niet toevallig is de Bewuste Visweek een initiatief van twee toonaangevende keurmerken: ASC en MSC. Kies je voor vis met zo’n keurmerk, dan draag je vanzelf bij aan verantwoorde visvangst en viskweek. Zo geven deze keurmerken invulling aan de veertiende Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG 14), die als doel heeft om maritieme ecosystemen te beschermen en vervuiling terug te dringen.

Voor alle duidelijkheid: ook vis zonder keurmerk kan best duurzaam zijn. Er zijn soorten die van nature duurzamer zijn dan andere. Denken we maar aan de Schotse en Noorse zalm, wijting en schelvis. Maar met een keurmerk krijg je meteen ook garanties, zwart op wit.

Bewuste visweek

Complementaire keurmerken

We kunnen gerust stellen dat de keurmerken die de Bewuste Visweek drijven complementair zijn. Zo is ASC – voluit Aquaculture Stewardship Council – een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Dat betekent dat de vis komt van kwekerijen die hun invloed op water en milieu beperken. Verder wordt van ASC-gecertificeerde bedrijven verwacht dat ze zorg dragen voor hun medewerkers en rekening houden met de bewoners in de regio.

Het onafhankelijke keurmerk MSC (Marine Stewardship Council) werd 25 jaar geleden opgericht. Vis, schaal- en schelpdieren die dit label dragen, zijn op een duurzame manier gevangen. MSC-gecertificeerde vissers gaan verantwoord te werk om overbevissing te voorkomen en de zee gezond te houden. Zo’n 20% van de wereldwijde visvangst zit inmiddels in het MSC-programma.

Variatie troef!

Het centrale thema van de Bewuste Visweek dit jaar is ‘Variatie’. Terecht! Want een van de beste manieren om het leven in onze oceanen en waterlopen te beschermen en overbevissing te voorkomen, is te zorgen voor meer variatie in onze visconsumptie.

Door meer variatie en bijvangst op het bord te brengen, dragen we niet alleen bij tot een grotere duurzaamheid, maar leren we ook nieuwe smaken ontdekken. De Bewuste Visweek is het moment om visliefhebbers te laten kennismaken met de minder bekende alternatieven voor de klassiekers. Zo vormt een stuk tarbot, zeebaars of leng een heerlijke afwisseling voor zalm en kabeljauw.

Samen naar meer duurzaamheid

Dit is trouwens de achtste keer dat de Bewuste Visweek in België wordt georganiseerd. Daarbij krijgen ACS en MSC versterking van talrijke partners: supermarkten, visleveranciers, restaurants en foodketens die hun schouders onder de duurzame transitie willen steken. Samen laten die een duurzame zeebries laten waaien door het land.

Dat we met Pittman Seafoods niet in deze rij mogen ontbreken, spreekt voor zich. Oog voor duurzaamheid zit er bij ons ingebakken. Zo screenen we zorgvuldig onze leveranciers wereldwijd. En intussen draagt meer dan 80% van het volume dat bij Pittman de deur uitgaat een duurzaamheidslabel. Voor ons is de Bewuste Visweek dan ook een ideaal moment om het belang van duurzaam gekweekte en gevangen vis binnen de sector mee in de kijker te zetten.


Comments