seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman Seafoods valt in de prijzen tijdens de MSC Duurzame Vis Awards 2022 2 minuten

  okt 14, 2022

In onze nieuwsbrief rond de Bewuste Visweek onderstreepten we al onze duurzame aanpak. Dat we tijdens de MSC Duurzame Vis Awards gewonnen hebben in de categorie ‘beste Belgische leveranciers’ in onze sector, benadrukt dat nog maar eens. Deze awards werden dit jaar voor het eerst georganiseerd in ons land. Ze vormen een opsteker voor bedrijven die dag in dag uit grote inspanningen leveren op het vlak van duurzaamheid. Uiteraard zijn we bij Pittman Seafoods heel blij met deze erkenning.

Het bekende keurmerk MSC publiceert al langer een ranking van retailers op hun site, in de eerste plaats op basis van volumes en variëteit. “Met de MSC Seafood Awards willen we enerzijds onze focus vergroten, anderzijds bedrijven die goed bezig zijn expliciet erkennen. Tegelijk kan dit een motivatie zijn voor andere bedrijven om een tandje bij te steken op het vlak van duurzaamheid”, vertelt William Morré, commercieel manager België bij MSC.

Zes categorieën, acht winnaars

België is het derde land op rij dat de MSC Duurzame Vis Awards organiseert, na het Verenigd Koninkrijk en Australië. In laatst genoemde landen zijn die intussen uitgegroeid tot een groots event, met meer dan vijftien verschillende categorieën. Voor deze eerste editie in België hield MSC het op zes categorieën. “Het Belgische vislandschap is niet erg groot, dus we willen niet te sterk differentiëren. Wat uiteraard niet wil zeggen dat er in de toekomst geen categorieën kunnen bijkomen”, legt William Morré uit.

De prijzen in de eerste vier categorieën gingen naar: de beste supermarkt voor verse vis, de beste algemene supermarkt, het beste nationale merk en de beste foodservice restaurants. “De methodologie bij deze selectie was gelijklopend. We hebben objectieve data rond bijvoorbeeld volumes en assortiment gecombineerd met de manier van communiceren en de aanpak op het vlak van duurzaamheid”, klinkt het.

“Onze preselectie hebben we voorgelegd aan een deskundige en onafhankelijke externe jury:

– Hans Polet – Hoofd onderzoek Instituut voor Landbouw en Visserij;
– Sarah Braeye –Projectmanager Superlijst project Rikolto;
– Sarah Hennin – MarketDevelopment manager ASC;
– Jan Kegels – Ondernemer en zaakvoerder van Jean sur Mer.

Na een voorbereidingsronde en een debat van een tweetal uur is voor elke categorie een top drie uit de bus gekomen.”

In de vijfde categorie werden de belangrijkste gecertificeerde vissoorten inBelgië als uitgangspunt genomen. Bekeken werd hoe de daaraan gelinkte visserijen in ons land presteren binnen het duurzaamheidsprogramma en hoe ze geëvolueerd zijn in de loop der jaren. Ook hier werd het deskundige oordeel van de jury gevolgd.

Duurzame oplossingen, constante kwaliteit

Tot slot kregen de winnaars in elk van de eerste vier categorieën de vraag om hun selectie van beste Belgische MSC-gecertificeerde leveranciers te nomineren.Op basis daarvan selecteerde MSC de drie beste bedrijven in de zesde categorie.Waaronder dus ook Pittman Seafoods. We werden in de eerste plaats geprezen omwille van onze duurzame oplossingen en onze positieve commerciële instelling. Bovendien boeten onze producten volgens de bevraagde bedrijven nooit aan kwaliteit in.

“Wij vonden het belangrijk om ook die zesde categorie in de kijker te zetten, aangezien leveranciers een heel belangrijke katalysator vormen op het vlak van duurzaamheid. Het verbaast ons ook niet dat Pittman Seafoods in de top drie is geraakt. Ook onderling hebben we een heel goede samenwerking en we wisselen continu ideeën uit om onze manier van werken te verbeteren”, besluit William Morré.

Uiteraard zijn we bij Pittman Seafoods heel trots op deze onderscheiding. Daarom willen we ook alle medewerkers binnen onze organisatie bedanken om elke dag weer hun schouders onder onze duurzame ambities te zetten.

De volledige rapportage vindt u hier:

MSC Duurzame Vis AwardsBelgië | Marine Stewardship Council

 

De laureaten binnen elke categorie

Categorie 1: beste supermarkt voor verse vis
1. Carrefour
2. Lidl
3. Colruyt

Categorie 2: beste supermarkt
1. Aldi
2. Lidl
3. Colruyt Group

Categorie 3: beste nationale merk
1. Iglo
2. Fish Tales
3. Délio

Categorie 4: beste foodservice restaurants
1. IKEA
2. Harbor café Jean sur Mer
3. Kantine VUB

Categorie 5: belangrijkste MSC gecertificeerde visserij
1. NL mosselsector
2. Alaska pollock visserij
3. Skipjack tonijn visserijen

Categorie 6: beste Belgische leveranciers
– Pittman Seafoods
– Signature Foods
– Original Seafood Catering


Comments