seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Visvoer omarmt de circulaire economie 2 minuten

  jul 25, 2022

Aquacultuur is niet alleen een van de belangrijkste groeimarkten op lange termijn voor de voedselproductie, maar wordt ook beschouwd als de meest efficiënte bron van eiwitten ter wereld. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (Food and Agriculture Organization, FAO) groeit de sector sneller dan om het even welke andere grote voedingssector. Tegen 2030 zal naar verwachting 89% van de vis voor menselijke consumptie van aquacultuur afkomstig zijn. De wereldwijde output van de industrie zou tegen dan 109 miljoen ton bedragen, wat neerkomt op een stijging van 32% in vergelijking met 2018.

Belemmeringen aan de horizon

Maar hoewel aquacultuur de kloof tussen aanbod en stijgende vraag kan overbruggen, moet die ook het hoofd bieden aan tal van uitdagingen. Een van de belangrijkste: de grondstoffen die de aquacultuur nodig heeft voor de productie van voer. Dat is een belangrijke factor met het oog op de groei op lange termijn. Zo weten we dat vangstvisserij slechts een eindige hoeveelheid traditionele mariene ingrediënten kan leveren op een duurzame manier. Hetzelfde geldt voor in de landbouw geproduceerde ingrediënten zoals sojabonen.

Een statistiek die vandaag algemeen wordt gebruikt, is dat een verwachte toename in de voerproductie voor aquacultuur van 30 miljoen ton betekent dat er een extra 45 miljoen ton grondstoffen nodig is. Maar vanwaar zullen al die ingrediënten komen?

aquafeed in hand

Innovatie in de samenstelling van voer

Gelukkig heeft de aquacultuur al lang ingezien dat er veel meer voedsel moet worden geproduceerd en dat dit binnen veilige milieugrenzen moet gebeuren. Daarbij mag ook de CO2-uitstoot niet verder stijgen.

De sector trekt vandaag al de kaart van de circulaire economie. Zo worden bijproducten en afval gebruikt van toeleveringsketens bij de productie van voedsel dat voor menselijke consumptie is bestemd. Zo maken snijresten van de visverwerking ongeveer 35% uit van het vismeel dat in de aquacultuur wordt gebruikt. Ook de bijproducten van het slachten van landdieren die zijn bestemd voor menselijke consumptie kunnen worden omgezet in meelingrediënten met hoge voedingswaarden.

Open voor nieuwe oplossingen

Nieuwe ingrediënten zoals insecten en bacteriën bieden nog meer mogelijkheden om te gebruiken in visvoer. Onderzoek focust steeds meer op dergelijke ingrediënten. Het doel? Nieuwe eiwitgrondstoffen en alternatieve bronnen van essentiële omega-3-vetzuren met lange keten vinden om in de aquacultuur te gebruiken. Er zijn ook projecten met als doel  gerecycleerde kooldioxide omzetten in voedereiwit.

Er bestaan ook al algenoliën met EPA en DHA en hoogwaardige proteïnen op basis van verschillende insectensoorten die gebruik maken van afvalstromen als grondstoffen. Die zijn nog niet erg gebruikelijk maar wel al beschikbaar op de markt.

Hoewel deze en andere nieuwe ingrediënten mogelijkheden bieden om zowel de visvoer- als de voedselproductie duurzaam uit te breiden, is schaalbaarheid essentieel voor de succesvolle toepassing op grote schaal. Diervoederfabrikanten wijzen erop dat nieuwe ingrediënten niet alleen gelijke voedingsvoordelen en prestaties moeten leveren. Ze moeten ook beschikbaar zijn tegen een prijs die haalbaar is voor de viskwekers. Bovendien mogen ze geen negatieve gevolgen voor het milieu of de samenleving hebben.

Eén ding is duidelijk: de gestage stroom van nieuws uit de sector toont aan dat er hard wordt gewerkt om aan al die eisen te voldoen.

 


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com