seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Salmon

Meer dan kopzorgen: zeeluizen en hun aanzienlijke impact op de zalmkwekerijsector 2 minuten

  jan 26, 2021

De zalmkwekerij is een heel belangrijke sector. Deze sector levert een van ’s werelds meest populaire eiwitten en groeide de afgelopen 25 jaar aan een indrukwekkend tempo. De wereldwijde oogst vertegenwoordigt vandaag de dag meer dan 2,6 miljoen ton waardoor deze vis van veel van de grootste producenten welvarende, internationaal erkende bedrijven heeft gemaakt.

Aangezien de wereldwijde verkoop enkele miljarden dollars opbrengt, de vraag voortdurend toeneemt en er voortdurend nieuwe markten ontstaan, lijkt de zalmkwekerij een ijzersterke voedselproductiesector te zijn. Hoewel dat waarschijnlijk tot op zekere hoogte waar is, hebben producenten zeker niet altijd de wind in de zeilen. Zoals elk veeteeltsysteem, op het land of in het water, krijgen ze te maken met een veelvoud aan bedreigingen die het harde werk om de business uit de grond te stampen kan ondermijnen. In het geval van zalmproductie is de zeeluis de veruit grootste bedreiging.

Duur probleem

Zeeluizen zijn zoutwaterschaaldieren. Je kan ze zien maar ze zijn kleiner dan een vingernagel. Er leven tientallen verschillende soorten van deze parasieten in het wild, maar de belangrijkste bedreiging voor Atlantische zalm is de Lepeophtheirus salmonis. Dit specifieke ongedierte voedt zich met de huid, het beschermende slijm en bloed van de zalm en veroorzaakt op die manier verwondingen en onderdrukt het immuunsysteem.

Vanuit commercieel oogpunt worden de vissen daardoor onverkoopbaar. En in extreme gevallen krijgen de kwekers te maken met massale sterfte.

Voordat er sprake was van zalmkwekerijen, vormden zeeluizen geen al te groot probleem voor wilde zalmbestanden. De luizen hebben een korte, vrij zwemmende larvefase, waarin ze een gastheer moeten vinden om zich aan vast te hechten. Maar met zalmkwekers die duizenden en duizenden vissen kweken op geconcentreerde locaties, zijn zeeluisbesmettingen nu een gemeenschappelijke uitdaging voor de sector geworden die jaarlijks honderden miljoenen euro’s kost.

Zeeluis

Ongediertebestrijding

Op de productiesites proberen kwekers het aantal zeeluizen binnen de perken te houden door ongediertebestrijding. Deze aanpak combineert niet-medicinale acties zoals mechanishe en thermische ontluizing, fysieke barrières zoals kooizeilen en biologische middelen met behulp van opruimvissen zoals lipvissen die zich met de luizen voeden, en behandelingen met een beperkt aantal erkende diergeneesmiddelen.

Geneesmiddelen die worden gebruikt voor het elimineren van de luizen worden meestal toegediend als medicinale voeding of badbehandelingen. Maar hoewel deze nog steeds een van de meest gebruikte oplossingen zijn, hebben de luizen mettertijd een grotere weerstand ontwikkeld tegen de geneesmiddelen die worden ingezet.

Salmon protection

Toekomstige oplossingen

Gezien er zoveel op het spel staat, is het een aanzienlijke incentive om natuurlijke en duurzame oplossingen te vinden. Er lopen dan ook meerdere wetenschappelijke programma’s, waarbij de onderzoeksgebieden zich toespitsen op het selectief kweken van luizen-resistente zalmen en voederingrediënten die de luizen bestrijden.

Tegelijkertijd kennen nieuwe preventieve productiemethoden, zoals speciale netten die de vissen dieper onder het water houden, enig succes bij het verminderen van besmettingen. Dit is omdat larven meestal dicht bij het wateroppervlak worden aangetroffen.

Helaas kunnen zalmkwekers zeeluizen niet volledig elimineren, omdat ze endemisch zijn in het wild. Terwijl de industrie haar uiterste best doet om de dreiging te verminderen, zullen deze parasitaire problemen daarom waarschijnlijk nog enige tijd vijand nummer één blijven.

 


Comments