seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Waarom vis eten

Waarom het goed is om (minstens) 2 keer per week vis te eten 2 minuten

  nov 18, 2019

Er wordt vaak gezegd dat we als consumenten niet genoeg vis en zeevruchten eten. Maar hoeveel is voldoende, en waarom is het belangrijk dat we proberen om vis in ons voedingspatroon te integreren?

Afgezien van het eetplezier dat goed bereide vis en schaaldieren de consument kunnen geven, is vis een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, vergeleken met rood vlees en gevogelte. Het bevat gemiddeld minder dan 2% vet, en dat zijn vooral onverzadigde vetzuren. Vis is ook een uitstekende bron van veel belangrijke mineralen, waaronder jodium, zink, kalium en fosfor, en is rijk aan verschillende vitaminen.

Bovendien is vis onze primaire bron van de twee omega 3-vetzuren van de lange keten: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Die komen alleen voor in zee-producten zoals vette en niet-vette vis en schelpdieren. In wezen is het de aanwezigheid van EPA en DHA die zeevruchten anders maken dan andere voedingsmiddelen.

Voeding voor zowel brein als lichaam

Sinds de jaren zeventig zijn er ongeveer 40.000 studies uitgevoerd over de gezondheidsvoordelen van zeevruchten en omega 3. Die bewijzen dat EPA en DHA ontstekingsremmend werken en het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, kanker en artritis verminderen. Een derde van de belangrijkste functionele eenheden van het menselijke brein bestaat bovendien uit omega 3-vetzuren.

Daarom zijn zeevruchten belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van ons brein, evenals voor onze lichamelijke groei en de gezondheid van onze ogen. Bovendien is er steeds meer bewijs dat ze kunnen helpen om gevoelens van angst en stress te verlichten.

Er is geen aanbevolen standaarddosis omega 3-vetzuren voor het menselijk welzijn. Maar voor een gezonde volwassene raden veel gezondheidsorganisaties een dagelijkse inname van 250 tot 500 milligram EPA en DHA aan. Om geheugenverlies, depressie en hartproblemen te voorkomen, worden hogere concentraties van 1000 tot 2000 mg aanbevolen.

Als we kijken naar wat dat betekent in het geval van een daadwerkelijke vis op ons bord – en we het voorbeeld nemen van 150 g gekweekte zalmfilet met zo’n 500 mg EPA en DHA –, dan wil dat zeggen dat we minimaal twee tot drie keer per week vis of zeevruchten zouden moeten eten om ervoor te zorgen dat ons lichaam wordt voorzien van de vereiste omega 3.

Onvoldoende omega 3

Hoewel sommige consumenten erin slagen om de aanbevolen hoeveelheid vis in hun voeding op te nemen, slagen de meeste mensen daar helaas niet in. Er wordt zelfs geschat dat slechts ongeveer de helft van de mensen aan de aanbevolen richtlijn voldoet, met aanzienlijke schommelingen van markt tot markt.

Zo volgt slechts één op de 10 Amerikanen het advies om twee porties vis per week te eten, aldus het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (Eng. United States Department of Agriculture, USDA). De gemiddelde Amerikaan verbruikt bijgevolg slechts 80 tot 90 mg omega 3 EPA en DHA per dag.

Zorgwekkend is dat vooral jongvolwassenen minder vis en zeevruchten eten, en de consumptie ervan is bij kinderen al meer dan een decennium lang in dalende lijn. Deze trends zetten hun opmars verder ondanks sluitende studies die een direct verband leggen tussen visconsumptie bij zwangere vrouwen en de hersenontwikkeling van hun kind, alsook dat het eten van 1 tot 3 porties zeevruchten per week tijdens de kinder- en tienertijd wordt geassocieerd met een breed gala aan neurocognitieve voordelen in vergelijking met diëten zonder zeevruchten.

Gelukkig leven we in een tijd waarin de samenleving zich steeds meer bewust wordt van het belang van verstandige voedingspatronen, en van de cruciale noodzaak om een levensstijl aan te nemen waarin evenwichtige, voedzame voeding en regelmatige lichaamsbeweging een centrale rol spelen.

In veel markten wordt oktober jaarlijks erkend als de vismaand, een maand waarin vis wordt gevierd, maar consumenten moeten het hele jaar door worden aangemoedigd om meer vis te eten. Voor hun plezier én voor hun gezondheid.

Met zoveel analyses die wijzen op de dringende noodzaak om bruggen te bouwen en een nieuwe generatie zeevruchteneters te inspireren, moet het publiek er voortdurend aan worden herinnerd dat zeevruchten een superfood zijn en daardoor de ideale positie innemen om hen te helpen de nodige voedingswaarden te leveren.


Comments