seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen 2 minuten

  jun 19, 2019

Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen decennia. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) blijft aquacultuur sneller groeien inzake output dan om het even welke andere grote sector voor voedselvoorziening. Naar verwachting zal de sector tegen 2030 60% van de zeedieren voor menselijke consumptie leveren.

Men schat dat de wereldbevolking in 2050 meer dan 9,5 miljard mensen zal tellen. De bijdrage van aquacultuur aan de voedselzekerheid zal dan ook gestaag prominenter worden. De industrie geeft echter aan dat de aanhoudende groei gaandeweg zou kunnen worden belemmerd door een aantal factoren. Deze drempels omvatten de klimaatveranderingen en milieubeperkingen, nieuwe begrenzende regelgeving, ziektes en andere biologische uitdagingen, het vermogen de genetica te verbeteren en, last but not least, de beschikbaarheid van grondstoffen voor visvoer.

De uitdaging

Vismeel en visolie behoren tot de meest voedzame en verteerbare ingrediënten voor het voer en de vissoorten in aquacultuur, maar gezien ze afkomstig zijn van visvangst in het wild, zijn ze tegelijk een eindige bron. Daarbovenop ondervinden visvoerproducenten toenemende concurrentie voor aanvoer uit andere industrieën. Deze en andere factoren leiden ertoe dat de beschikbaarheid en de prijzen van vismeel en visolie onderhevig zijn aan dramatische schommelingen.

Visvoer vertegenwoordigt nu al meer dan 60% van de totale kweekkosten in de aquacultuur. Om de afhankelijkheid van traditionele ingrediënten te verminderen, investeert de sector aanzienlijk in innovatie.  De consensus is dat de toepassing van nieuwe duurzame grondstoffen en speciale ingrediënten in visvoer, zowel door vervanging als door uitwisseling, een praktische manier is om te innoveren.

Een race met drie koplopers

Om aan de stijgende vraag van de voerproducenten tegemoet te komen, wordt er wereldwijd gefocust op het ontwikkelen van ‘nieuwe’ ingrediënten. De belangrijkste doelstelling is nieuwe grondstoffen met eiwitten en alternatieve bronnen van essentiële omega 3-vetzuren van de lange keten te leveren.

Tot dusver tekent R&D drie duidelijke koplopers op: algen, insecten en micro-organismen. Meer specifiek gaat het om algenoliën die EPA en DHA bevatten, eiwitten op basis van verschillende soorten insecten met behulp van afvalstromen, en eiwitten gemaakt door het vermenigvuldigen van bacteriën aan de hand van een energiebron zoals methaan of koolstofdioxide.

Deze technologieën worden al toegepast in een zeer select maar groeiend aantal aquacultuursystemen. De pioniers achter deze ingrediënten geven aan dat schaalbaarheid essentieel is om ze succesvol te kunnen introduceren. Ze moeten niet alleen gelijkwaardige nutritionele voordelen en prestaties in voedingsformules leveren, maar ook beschikbaar zijn tegen prijzen die haalbaar zijn voor de aquacultuur. Tegelijk mogen de productieprocessen geen negatieve impact op milieu- of sociaal vlak hebben.

Groeipotentieel

Het is cruciaal te weten dat deze nieuwe ingrediëntenplatforms steun van buiten de aquacultuursector hebben aangetrokken. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat landbouwbedrijven die inzetten op algen. Dat komt doordat algen een goede bron van omega 3-vetzuren zijn en als het aankomt op zaken zoals het kweken van zalm is dit een markt die kampt met een tekort.

Deskundigen hebben voorspeld dat de hele algenoliemarkt per jaar ongeveer 1 miljoen ton zou kunnen opbrengen. Ze zijn ook van mening dat de sector voor micro-organismen, waarin trouwens ook danig door de landbouwsector wordt geïnvesteerd, het potentieel heeft naar schatting 5,5 miljoen ton op te brengen, enkel en alleen bestemd voor visvoer. Ter vergelijking: de wereldwijde jaarlijkse bevoorrading van vismeel en visolie schommelt momenteel rond respectievelijk 5 miljoen en 1 miljoen ton.

Het insectenplatform omvat dan weer een veel groter aantal start-ups dan de algen- en micro-organismensector samen. Het is ook de meest circulaire van de drie oplossingen, want afval kan mogelijk weer als input worden gebruikt, terwijl algensystemen suikers en micro-organismen een koolstofbron nodig hebben.

Op lange termijn is de aquacultuur nog maar net het pad van deze disruptie opgegaan. Maar met zoveel aandacht voor nieuwe ingrediënten is het duidelijk dat we niet lang meer zullen moeten wachten tot de meest geavanceerde bedrijven schaalbaar zijn. De huidige dynamiek lijkt erop te wijzen dat de visvoersector binnen de komende vijf tot tien jaar veel flexibeler zal zijn inzake voedingsformules. Op die manier zal de sector het mogelijk maken dat de aquacultuur onbegrensd zal kunnen groeien.


Comments