seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Schadelijke algenbloei in Chili: wat betekent dit voor de handel in gekweekte zalm? 2 minuten

  mrt 17, 2016

Er doken al meerdere meldingen op van een schadelijke algenbloei (HAB – harmful algal bloom) die tijdens de eerste weken van dit jaar de dood van miljoenen gekweekte Atlantische zalmen (Salmo salar) in Zuid-Chili veroorzaakte. Talloze grote productiebedrijven in de streek werden door de algenbloei getroffen.

Aangezien de schadelijke algenbloei nog steeds een bedreiging vormt voor de Chileense productie en nog meer aanleiding geeft tot bezorgdheid over de toekomstige levering en prijzen, voelen we bij Pittman Seafoods dat het belangrijk is de balans op te maken van de huidige situatie en te proberen een evenwichtig perspectief te bieden op basis van wat we momenteel weten.

PRODUCTIENIVEAUS

Chili mocht zich lang de tweede grootste zalmproducent ter wereld noemen (na Noorwegen). Men voorspelde dat het land in 2016 630.000 ton vis zou produceren (effectieve wegingsfactor). De productie van het Zuid-Amerikaanse land zou volgens de voorspellingen in 2017 echter met 10 procent terugvallen in vergelijking met 2016, en dit omdat de kwekerijen minder biomassa opslaan om hun rentabiliteit te verhogen. Vandaag voorspellen analisten naar aanleiding van de recente schadelijke algenbloei dat het volume voor 2016 en 2017 nog eens met 15-20 procent zal kelderen.

BEDREIGING

De uitdagingen rond de zalmluis mogen dan wel volop in de kijker staan – deze van nature voorkomende parasiet kost zalmproducenten honderden miljoenen dollar op jaarbasis – de algenbloei, en dan vooral de schadelijke, kan al even dodelijk zijn voor het visbestand.

Een algenbloei is een versnelde opeenhoping van algen in zoet of zout water. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ‘harmful algal blooms’ veel bedreigender, omdat ze giftig en ander schadelijk fytoplankton bevatten Deze algen kunnen nadelige gevolgen hebben voor een breed spectrum van in het water levende organismen, zoals zeezoogdieren en zeevogels, en uiteraard voor vinvissen.

In dit laatste geval verstikt de algenbloei de vis niet alleen door zuurstof aan het water te onttrekken, sommige planktonsoorten hebben ook scherpe sprieten die het kieuwweefsel kunnen beschadigen, waardoor het visbestand nog vatbaarder wordt voor ziektes.

IMPACT OP HET BEHEER

Als de algenbloei vroeg genoeg vastgesteld wordt, kunnen de beheerders van viskwekerijen een aantal maatregelen nemen om de impact ervan te beperken. Dit zijn:

  • De voederprotocollen stopzetten, waardoor de vis wordt gestimuleerd om dieper in de waterkolom te blijven.
  • Beschermende barrières creëren rond de kooien.
  • Pompen met samengeperste zuurstof in de kooien zetten en niet-vervuild water oppompen van diep onder de kooien.

Ook satelliet- en toezichthoudende systemen vanop afstand worden steeds meer gebruikt om voorspellingen te doen over schadelijke algenbloei.

NATUURLIJK GEVAAR

De meningen van experts over de oorzaak van de schadelijke algengroei zijn nog steeds erg verdeeld, maar men gaat ervan uit dat deze algen in de meeste gevallen een natuurlijk fenomeen vormen dat in diverse habitats voorkomt, van relatief ongerepte offshore wateren tot de met nutriënten verrijkte zeerepen.

Tegelijk werd de frequentie en de ernst van de schadelijke algengroei in bepaalde streken gekoppeld aan de verhoogde nutriëntbelasting afkomstig van menselijke activiteiten. Tot slot zijn er, ook al wordt aquacultuursector soms geciteerd als een mogelijke verzwarend element voor het probleem, ook regelmatige opstoten van de bloei in streken waar geen vis wordt gekweekt.

Bovendien werd de laatste opstoot – ook al komen ze meestal in Chili voor – verergerd door het effect van El Niño.

grafieknlPERSPECTIEVEN OP KORTE TERMIJN

Momenteel is het voor de Chileense zalmkwekers te vroeg om te bepalen hoeveel de recente schadelijke algenbloei hen of de hele sector zal kosten. Historisch gezien hebben viskwekers altijd grote financiële verliezen geleden bij een dergelijke vissterfte, hoewel de meeste grote spelers nu hebben aangekondigd dat de verloren vis werd gedekt door hun verzekering.

Vanuit een breder perspectief op de toeleveringsketen wordt door het hoge sterftecijfer en de geringere beschikbaarheid van het product steeds meer verwacht dat de zalmprijs alvast op korte termijn de hoogte zal ingaan. Er zit niets anders op dan te wachten en te zien hoeveel en voor hoelang.

Pittman Seafoods koopt zowel in Noorwegen als in Chili Atlantische zalm aan en heeft ook een eigen productie-eenheid in Chili.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com