seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


lachs

Waarom zalm roze is 1 minuut

  apr 25, 2017

Het vlees van de zalm, ongeacht de herkomst – gekweekte of wilde zalm – is roze omdat de vis een carotenoïde antioxidant opneemt uit voedsel.

Carotenoïden zijn een van nature voorkomende groep pigmenten die kleur geven aan het weefsel van een resem organismen. Er werden meer dan 600 van nature voorkomende carotenoïden geïdentificeerd in planten en dieren – van tomaten tot flamingo’s. Ze produceren zelfs de kleuren van herfstbladeren.

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN VAN CAROTENOÏDEN

Carotenoïden in vis behoren tot de groep die bekendstaat als de xanthofyllen, die astaxanthine bevatten. Astaxanthine is de belangrijkste carotenoïde die van nature voorkomt in wilde zalm en schaaldieren zoals garnalen en kreeft en is verantwoordelijk voor hun rood-roze pigmentatie.

Het is ook aangetoond dat voeding met carotenoïden het groeipercentage en de overlevingskansen van jonge vis verhoogt, zowel in de startfase als de in de fase waarin de vis jong is.


VOEDSELKETEN

Astaxanthine wordt gemaakt door micro-organismen zoals gist en algen. Deze materialen worden door kleine vissen en schaaldieren opgegeten, die op hun beurt door de zalm worden verorberd. Het is wanneer zalm en schaaldieren deze kleinere vissen en schaaldieren eten dat ze voldoende hoge hoeveelheden carotenoïden ophopen – die worden afgezet in de spieren maar ook in de huid en de eitjes – om hun kleur te wijzigen.

GEKWEEKTE ZALM

Gesynthetiseerde pigmenten worden vaak en standaard gebruikt in een brede variëteit dierenvoeder, zoals voeder voor gekweekte vis. Indien het om biologisch diervoeder gaat, wordt het pigment verkregen uit bacteriën.

Aangezien zalmen geen eigen astaxanthine kunnen aanmaken en dit via hun voedsel moeten innemen, is het jarenlang de norm geweest om zalm gekweekt in zeewater voeder te geven dat natuuridentieke astaxanthine bevat. Dit betekent dat hoewel de astaxanthine is gesynthetiseerd, dit een pure versie is van wat de wilde zalm eet – waarbij de vis dezelfde gezondheidsvoordelen en de vertrouwde kleur krijgt die eindgebruikers wereldwijd zo op prijs stellen.

We dienen niettemin op te merken dat reeds lang bestaande regelgeving inzake voederadditieven bepaald heeft dat synthetische astaxanthine niet mag gegeven worden aan zalmachtigen tijdens de eerste zes maanden van hun leven.

BELANG VAN HET PIGMENT

Of het nu van nature wordt verkregen of gesynthetiseerd wordt in een natuuridentieke vorm, astaxanthine is ook een antioxidant en een voorloper van vitamine A. Beide functies helpen om het weefsel te beschermen tegen schade door oxidatie, stimuleren het immuunsysteem en verbeteren de vruchtbaarheid en groei.

Wanneer een wijfjeszalm zich klaarmaakt om zich voort te planten, worden de xanthofyllen naar de eierstokken vervoerd, waar ze de rijpingsgraad van de ovocyten (eitjes/ova) verbetert. De pigmenten worden opgenomen in de dooierzak.

Wanneer de eitjes vrijkomen, hebben de pigmenten nog twee functies: de eieren beschermen tegen schade door licht en het mannetje helpen deze te vinden.

 

 


Comments