seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


voedselverspilling

Voedselverspilling aanpakken: de belangrijke rol van diepgevroren vis en zeevruchten 3 minuten

  mei 12, 2017

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat maar liefst een derde van alle voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd verloren of wordt dit weggegooid. De jaarlijkse kost wordt geschat op meer dan 940 miljard dollar, en dit in tijden waarin 1 op de 9 mensen ondervoed zijn. De schaal alleen al van deze crisis is niet alleen onhoudbaar, ze is ook erg moeilijk te verteren.

We zijn allemaal verantwoordelijk. De EU is immers vooral door haar welvaart een van de grootste bijdragers tot het probleem. De Europese Commissie raamt de jaarlijkse voedselverspilling op 88 miljoen ton, goed voor een kost van 143 miljard euro. De gemiddelde Vlaming gooit tussen de 15 en 23 kg voedsel per jaar weg, wat het jaarlijkse totaal voor Vlaanderen op 94.000 tot 142.000 ton voedsel brengt – let wel, deze cijfers gelden enkel voor de individuele consument. In totaal wordt er in België jaarlijks 3,6 miljoen ton voedsel weggegooid.

Het is misschien een vreemde vaststelling, maar 5% van het restafval in Vlaanderen bestaat uit voedsel dat eigenlijk nooit in de vuilnisbak had mogen belanden. Aan kop van de lijst van meest weggegooide producten staan brood en banket, gevolgd door groenten en fruit, bereide gerechten en vlees en vis.

De cijfers voor heel België en de buurlanden Frankrijk en Duitsland zitten op dezelfde lijn. Zo verdwijnt er in Duitsland jaarlijks 11 miljoen ton voedsel – onterecht – in de vuilnisbak. In Frankrijk (10 miljoen ton per jaar), het eerste land ook waar een wet werd aangenomen tegen voedselverspilling, gooit elke supermarkt gemiddeld 20 kg voedsel per dag weg. Dit terwijl de grootste voedselverspillers nog altijd de individuele consumenten blijven.

Deze en veel andere alarmerende statistieken gingen niet onopgemerkt voorbij aan de voedselvoorzieningsketen. Vandaag onderzoeken steeds meer marktleiders manieren waarop ze het voedselverlies en de voedselverspilling kunnen aanpakken. Velen van hen vinden dat de aanpak van dit probleem ook financieel zin heeft – er worden immers honderden miljoenen dollars bespaard in de kleinhandel en de voedseldiensten op verschillende markten, en dit door de recente maatregelen om voedselafval en -verpakkingen te beperken. De algemene consensus is dat er nog veel meer kan worden bereikt.

OPLOSSINGEN VINDEN

Ook al betekent de complexiteit van de uitdaging omtrent voedselverspilling dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat om alle voedselvoorzieningsketens op alle markten gezond te maken, toch bestaan er verschillende mogelijkheden voor mensen die bewust met verspilling omgaan. Een van de beste en eenvoudigste manieren om voedselverspilling tegen te gaan, is diepvriesproducten te kopen of af te nemen. Dit is niet enkel zo op huishoudelijk niveau, waarbij geschat wordt dat diepvriesvoeding in moderne huishoudens ruim 40% minder voedselverspilling in de hand werkt dan niet-diepgevroren voedsel – het helpt ook dezelfde of betere besparingen te genereren in commerciële kringen.
Naast een langere houdbaarheid heeft diepvriesvoeding nog veel andere commerciële voordelen, zoals een betere prijsstabiliteit, een beter controle van de porties en beschikbaarheid het hele jaar door. Bijgevolg kiezen meer consumenten voor diepvriesproducten in de kleinhandel en kiezen meer cateraars voor diepvriesingrediënten in hun menu’s.

VOORDELEN VAN DIEPVRIESVIS

Naast het feit dat diepvriesvoedsel voedselverspilling helpt tegen te gaan en de voedselzekerheid onderbouwt, kan het ook even voedzaam en vers zijn. Diepvriesvis is een van de schoolvoorbeelden bij uitstek, omdat alle vis- en zeevruchten op hun best zijn meteen nadat ze zijn gevangen. Daarom is het invriezen van de producten zo snel als mogelijk vlak na de vangst niet alleen de beste methode om ze te bewaren, ook de smaak en gezonde voedingsstoffen worden bewaard. Indien de vis bovendien correct wordt diepgevroren, kan deze meer dan een jaar worden bewaard.

Invriezen wordt daarom zowel op het vasteland als aan boord van vele vissersschepen toegepast. In dit laatste geval kunnen vissersboten hierdoor langere perioden op zee blijven en kunnen de producten bij hoge vangstpercentages worden bewaard. Ook kan de markt worden verruimd door toegang te verlenen tot een bredere waaier aan visproducten van topkwaliteit.

KWALITEIT BEWAREN

Om de beste productkwaliteit te garanderen, is het van essentieel belang dat het invriezen zo snel mogelijk gebeurt. De twee meest gebruikte diepvriesvormen in de visverwerkende industrie zijn enkel- en tweevoudig invriezen.
Enkelvoudig ingevroren vis kan virtueel niet worden onderscheiden van vis die op de dag van de vangst zelf wordt opgegeten. De reden hiervoor is dat de producten vaak in het hoogseizoen worden gevangen, snel worden gekoeld, zorgvuldig worden verwerkt en dan snel worden ingevroren – allemaal in een paar uur nadat ze uit het water zijn gehaald en met behulp van geavanceerde technologie. Ze behouden bijgevolg hun versheid tot wanneer ze worden geconsumeerd.

Tweevoudig ingevroren producten zijn meestal het resultaat van langere vistochten, waarbij hele vissen heel snel na de vangst worden diepgevroren en daarna gedurende de tocht in vriesruimtes worden bewaard. Wanneer ze de verwerkingseenheid bereiken, worden ze (gedeeltelijk) ontdooid, verwerkt en daarna opnieuw ingevroren, klaar voor de consumptiemarkt. Enkel vis die bij het begin uiterst vers was, wordt tweevoudig ingevroren.

AAN ALLE VEREISTEN VOLDOEN

Met een van de 17 Duurzame-Ontwikkelingsdoelen die door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties werden goedgekeurd, waarbij de lidstaten zich ertoe hebben verbonden “de wereldwijde voedselverspilling per hoofd van de bevolking tegen 2030 te halveren in de detailhandel en op consumentenniveau en voedselverlies in de productie- en toeleveringsketens te verminderen”, bestaat er weinig twijfel dat diepvriesvoedsel in de toekomst een steeds belangrijkere rol zal spelen. Tegelijk zorgen innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten ervoor dat er even veel variatie is om in te spelen op de vraag van de consument naar diepgevroren vis en zeevruchten als naar verse vis – een win-winsituatie voor de mens en de planeet.

Bij Pittman Seafoods geloven wij sterk dat vis en zeevruchten essentieel zijn voor een gezond eetpatroon. Daarbij zijn verse producten van lokale visserijen even belangrijk als diepvriesproducten die het nodige volume, de variëteit en de kwaliteit garanderen die consumenten het hele jaar door zoeken.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com