seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Wat is GlobalGAP? 2 minuten

  mrt 01, 2017

Klanten wereldwijd verzekeren dat de voedingsproducten die ze kopen veilig en verantwoord geproduceerd worden, zowel wat betreft de milieu-impact als wat betreft de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de landbouwers en dieren, heeft in onze hedendaagse maatschappij een nooit eerder geëvenaard belang bereikt. Aangezien de validatie van dergelijke inspanningen op individuele bedrijfsbasis een uiterst complexe taak is, zijn er ook certificatieschema’s van derde partijen voorhanden. Een van de internationaal breedst erkende initiatieven op dit gebied is GlobalGAP, een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die vrijwillige normen bepaalt voor de certificering van landbouwproducten wereldwijd.

TOEN & NU

De naam GlobalGAP was tot 2007 onbestaande, maar de fundamenten werden al tien jaar eerder gelegd onder de naam EUREPGAP, een initiatief van een groep Europese kleinhandelaren die de behoeften van de consumenten wilde aanpakken door een harmonisering van hun eigen normen en procedures via de ontwikkeling van een onafhankelijk certificatiesysteem voor Goede Landbouwpraktijken (GAP).
Vandaag biedt GlobalGAP 16 normen voor gewassen, vee en aquacultuur en schat men dat meer dan 160.000 primaire producenten in 124 landen onder een of andere vorm van GlobalGAP-certificatie vallen. Vele kleinhandelaren wereldwijd vragen nu immers een geldig GlobalGAP-certificaat van hun leveranciers uit de landbouw-, tuinbouw- en aquacultuursector vooraleer ze de producten te koop aanbieden in de winkel.

VERANTWOORDE TOELEVERING

Pittman Seafoods is als leverancier van vis en zeevruchten erg bekend met de GlobalGAP-norm voor aquacultuur. Dit certificatiesysteem ging in 2004 van start voor de zalmachtigen en werd in 2009 uitgebreid naar soorten zoals de pangasius. In 2011 lanceerde de ngo een aquacultuurnorm voor alle productiesystemen van vis, schaaldieren en weekdieren.
In het kader van het engagement van Pittman Seafoods voor een verantwoorde aquacultuur, hebben wij gezorgd voor een GlobalGAP-controleketen voor alle gekweekte soorten die wij verkopen. Dit certificaat garandeert dat elk product met een GlobalGAP-label of dat als een gecertificeerd GlobalGAP-product wordt verkocht, afkomstig is van kwekerijen met een GlobalGAP-certificatie.

AQUACULTUURNORM

De aquacultuurnorm van GlobalGAP is van toepassing op de volledige productieketen – van voeder tot eindproduct – en bepaalt strikte criteria op vijf belangrijke terreinen: de naleving van de wetgeving; voedselveiligheid; gezondheid, veiligheid en welzijn op de werkplek; dierenwelzijn en milieu- en ecologische zorg. In totaal moet aan 66 specifieke milieucriteria worden voldaan.
De aquacultuurnorm is momenteel van toepassing op 30 van de talrijkst commercieel gekweekte soorten vis en zeevruchten in 28 landen en beslaat de volledige productieketen – van ouderdieren (paaivis), zaailingen en voederleveranciers tot de kweek zelf, de vangst en de verwerking.

VOEDERCRITERIA

Aangezien mengvoeder een essentiële rol speelt in de aquacultuurproductie en de toeleveringsketen, moeten kwekers van vis en garnalen het voeder van betrouwbare leveranciers aankopen tijdens de kweek- en broedfase in het water. De GlobalGAP-norm voor de fabricatie van mengvoeder (CFM) bepaalt de criteria voor een gegarandeerde kwaliteit van de productie, levering en aankoop van grondstoffen en ingrediënten in het voer en beslaat alle stappen in de productie; van de aankoop, het transport en de opslag tot de verwerking en verdeling van het mengvoeder.

CONSUMENTENLABEL

Aangezien steeds meer consumenten op zoek gaan naar betrouwbare informatie en richtlijnen over de aankoop van vis en zeevruchten, en aangezien het steeds duidelijker wordt dat vragen over de oorsprong en de productiemethode, en ook maatschappelijke en ecologische factoren een steeds grotere rol spelen in het opbouwen van het vertrouwen van de consument en de bepaling van de voorwaarden tot aankoop, nam GlobalGAP vorig jaar de beslissing om zijn eigen consumentenlabel te lanceren – GGN – dat consumenten meer informatie en transparantie biedt wanneer ze vis en zeevruchten kopen uit de gecertificeerde aquacultuur.

GGN, wat GlobalGAP-nummer betekent, identificeert alle kwekerijen die deelnemen aan het certificatieschema. Naast dit initiatief werd een nieuw onlineplatform (www.ggn.org) op poten gezet om consumenten specifieke informatie aan te reiken over individuele kwekerijen en producten die het GGN gebruiken. Het onlineportaal met de zoekfunctie naar GGN-kwekerijen is ook beschikbaar voor andere normen, zoals de Friend of the Sea-norm die al van bij het begin betrokken was, gevolgd door de Aquaculture Stewardship Council (ASC), Naturland en het biologisch logo van de EU.
Bij de lancering van het GGN zei GlobalGAP dat deze beweging een antwoord was op de rechtstreekse verzoeken van de handel en de industrie om de consument meer transparantie te bieden over de herkomst en de productieomstandigheden.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com