seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Europese witvismarkt blijft goed bevoorraad in 2015 2 minuten

  mrt 27, 2015

Hoewel de quota voor kabeljauw uit de Barentszzee (Gadus morhua) voor het tweede jaar op rij werden verlaagd en de quota voor schelvis op hetzelfde niveau van 2014 bleven, zal er dit jaar geen tekort zijn aan witvis op de Europese markt.

De gezamenlijke Noors-Russische visserijcommissie bracht de kabeljauwquota uit de Barentszzee op 894.000 metrische ton, overeenkomstig het advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES). De totale toegestane vangst (TAC) ligt 10% lager ten opzichte van de 993.000 metrische ton vorig jaar en het recordaantal van 1 miljoen metrische ton in 2013.

Noorwegen is de grootste Europese leverancier van noordoostelijke Poolkabeljauw en exporteert momenteel 99% van zijn verse kabeljauw en 47% van zijn diepgevroren kabeljauw naar de EU. Het aandeel van het Scandinavische land in de huidige totale toegestane vangsten in de Barentszzee bedraagt 401.240 metrische ton, een daling tegenover 443.735 metrische ton vorig jaar. Tegen 1 mei zal zo’n 75% van de kabeljauw op de traditionele manier worden gevangen.

Europa blijft dit jaar ook verder bevoorraad met IJslandse kabeljauw. Voor het quotajaar 2014/2015 bepaalde IJsland overeenkomstig de nieuwe bevissingsregeling in het land (HCR) een totale toegestane vangst van kabeljauw van 218.000 metrische ton. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de totale toegestane vangst voor het quotajaar 2013/2014 van 215.000 metrische ton. De IJslandse visserijautoriteiten verwachten dat de vangst de komende jaren op dit niveau zal blijven.

Pittman Seafoods koopt zowel enkel- als tweevoudig ingevroren kabeljauw aan uit IJsland, Noorwegen en Rusland en verkoopt zowel vis die werd gecertificeerd overeenkomstig de norm voor duurzame visserij van de Raad voor Marien Beheer als niet-gecertificeerde producten.

KLEINERE QUOTA VOOR SCHELVIS

Intussen besliste de Noors-Russische visserijcommissie dat de totale toegestane vangst van schelvis (Melanogrammus aeglefinus) in de Barentszzee 178.500 metrische ton zal bedragen voor 2015, en dit voor het tweede opeenvolgende jaar. Dit aantal ligt 10% hoger dan de aanbeveling van ICES, maar ligt toch 21.500 metrische ton lager dan in 2013 en maar liefst 139.500 metrische ton lager dan in 2012.

De totale toegestane vangst van IJslandse schelvis voor het quotajaar 2014/2015 bedroeg 30.400 metrische ton. Dit cijfer volgt de recente evolutie van verminderde toelevering. De totale toegestane vangst van IJslandse schelvis voor het quotajaar 2013/2014 bedroeg 38.000 metrische ton, een daling ten opzichte van de 44.000 en 46.000 metrische ton in de vorige twee quotajaren.

De autoriteiten verwachten dat de totale toegestane vangst van IJslandse schelvis de komende jaren verder zal afnemen.

DALING IN DE WERELDWIJDE TOELEVERING

Wereldwijd zal de totale toelevering van kabeljauw volgens de schattingen van het 23ste Jaarlijkse Grondvisforum teruggeschroefd worden van 1.334.000 metrische ton vorig jaar tot 1.233.000 metrische ton in 2015. Tegelijk zal de toelevering van schelvis zakken tot 278.000 metrische ton ten opzichte van 286.000 metrische ton vorig jaar.

Er is evenwel een andere soort die aan populariteit blijft winnen op de Europese markt, en dat is de Alaskakoolvis (Theragra chalcogramma). De bevissing van de Alaskakoolvis verloopt erg voorspoedig. Er wordt dan ook verwacht dat er wereldwijd 3,3 miljard metrische ton te veel zal worden gevangen in 2015.

De meeste koolvis van Pittman wordt gevangen in de noordoostelijke en noordwestelijke Grote Oceaan.

In het algemeen wordt de wilde vangst van witvis geschat op 7.078 metrische ton voor 2015. Dat is een lichte daling tegenover de 7.092 metrische ton in 2014.


Comments