seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Hoe de Chileense zalmindustrie zich herstelt van de ISA-uitbraak 2 minuten

  jun 29, 2015

Chili begon eind jaren 70 Atlantische zalm (Salmo salar) te kweken. De zalmindustrie is er dus nog relatief jong. Het Zuid-Amerikaanse land zette de volgende drie decennia echter in op de overdracht, de aanpassing en de ontwikkeling van technologieën, producten en markten en ontpopte zich zo tot de tweede grootste zalmproducent ter wereld.
Tot 1991 produceerde Chili niet meer dan 10.000 ton per jaar. In 2005 kon het land echter afklokken op een jaarlijkse output van 350.000 ton.

VIRUSUITBRAAK
Jammer genoeg konden de indrukwekkende groei en het commerciële succes van de Chileense zalmkweek niet bogen op even expansieve regelgeving, onderzoek en toezicht om de sector te beschermen tegen biologische risico’s. In 2007 werd de sector dan ook getroffen door een uitbraak van het infectieuze zalmanemie-virus (ISA).

Chili had nog meer pech, want de impact van die uitbraak werd nog vergroot door de snelle verspreiding van het virus samen met de hoge concentratie aan zalmkwekerijen in bepaalde zones, de ondermaatse infrastructuur en de slechte normen voor bioveiligheid.

Bovendien waren er vóór de ISA-crisis van 2007/2008 ook al andere infectieziekten vastgesteld in de sector.

ONGEKENDE VERLIEZEN

Op het vlak van productie, uitvoer en verlies is infectieuze zalmanemie de meest ernstige virale ziekte voor gekweekte Atlantische zalm, met grote verliezen tot gevolg voor de besmette kwekerijen.

De kieuwen van de zalm verbleken, de lever en de milt zwellen op en de zalm krijgt interne bloedingen. De ziekte is dodelijk voor vissen, maar ongevaarlijk voor de mens.

ISA werd voor het eerst ontdekt in 1984 in een Noorse viskwekerij. Sindsdien teisterde het virus enkele belangrijke productiesites. Aangezien ISA zich zeer snel tot een epidemie kan ontwikkelen, is de sector er altijd snel bij om te proberen de ziekte uit te roeien of onder controle te houden telkens wanneer ze opduikt.

De Chileense zalmindustrie verloor door de ISA-uitbraak niet alleen twee miljard dollar, maar zag haar Atlantische zalmproductie ook kelderen tot de helft van de output. Bovendien verloren tienduizenden werknemers hierdoor hun baan.

GEBUNDELDE KRACHTEN

In de jaren volgend op de ISA-uitbraak maakte Chili schoon schip met een grondige doorlichting van zijn zalmkwekerijen. Een van de belangrijkste factoren in dit herstel was zeker de samenwerking tussen de industrie en de overheid om de regelgeving te implementeren en een beheer te hanteren dat de sector gezonder maakte en tot een gedeeltelijk herstel leidde.
Er worden nog steeds nieuwe maatregelen genomen en momenteel schat men dat de opbrengst van de kwekerijen het niveau van vóór de ISA-uitbraak ruimschoots heeft overstegen, wat een beter beheer van de productie suggereert. Tegelijk oversteeg de zalmopbrengst het piekvolume van 400.000 ton van vóór de uitbraak. Zo produceerde het land vorig jaar meer dan 550.000 ton Atlantische zalm.

Er is wel een ‘maar’. De nieuwe kweekmethoden deden de productiekost gevoelig stijgen. Door de verhoogde toelevering met een prijsdaling als gevolg, begonnen veel zalmkwekers verlies te lijden – een uitdaging die de sector snel wil doen keren. Niettemin vinden we de Chileense zalm nu wereldwijd op 70 markten en mag de vis zich na koper het tweede grootste exportproduct van het land noemen.

Pittman Seafoods koopt Atlantische zalm aan uit Chili en Noorwegen. Twee jaar geleden werd het samen met twee Chileense partners mede-eigenaar van het in Puerto Varas gevestigde Omega-C Foods. Dankzij zijn diepgaande expertise heeft deze joint venture nu ook zijn eigen operationele productie-eenheid.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com