seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Iedereen wild van Pacifische zalm 3 minuten

  aug 31, 2015

In de Stille Oceaan leven zes soorten wilde zalm. Noord-Amerikaanse vissers bevissen er vijf van: koningszalm, sockeyezalm, zilverzalm, roze zalm en chumzalm. De zalm wordt in Amerika’s meest iconische en waardevolle commerciële visserijen langs de westkust gevangen, van Alaska tot Californië. Maar aangezien het hier om wilde visserijen gaat, kan de vangst aanzienlijk variëren van seizoen tot seizoen. In grote lijnen lagen de vangsten de afgelopen jaren vrij hoog.

In haar meest recente jaarverslag ‘Fisheries of the United States 2013’ schrijft de Nationale Administratie voor de Oceaan en de Atmosfeer (NOAA) dat de totale aanvoer van wilde zalm is afgeklokt op 1 miljard pond (453.592 ton). Dat is een stijging van 68% in vergelijking met 2012 en een nieuw record. In dat jaar klokte Alaska, dat nagenoeg 80% van de Noord-Amerikaanse zalm vangt, af op een recordtotaal van 272 miljoen vissen.

NAMEN BIJ DE VLEET

De Pacifische zalmsoorten vertonen onderling grote gelijkenissen, maar iedere soort heeft een verschillende smaak en textuur. Om het nog ingewikkelder te maken, heeft elke soort ten minste ook één andere benaming én een Latijnse naam.

Koning/Chinookzalm (Oncorhynchus tschawytscha) – De grootste en duurste Pacifische zalmsoort. Deze vis heeft een hoog vetgehalte en een rijkelijk vlees waarvan de kleur varieert van wit tot dieprood. Dit zalmbestand plant zich voor in de rivieren van centraal Californië tot Noordwest-Alaska en wordt gevangen in de rivieren en de oceaan.

Sockeye/Rode zalm (Oncorhynchus nerka) – Deze soort kenmerkt zich door het felle rood-oranje vlees en de diepe, rijke smaak. Deze zalm wordt ook rode zalm genoemd omwille van de donkere kleur van het vlees en omdat de kleur verandert van lichtzilver naar dieprood wanneer de vissen stroomopwaarts zwemmen om hun eitjes af te zetten. Dit is de kostbaarste Amerikaanse zalm, het merendeel wordt gevangen in Alaska.

Coho/Zilverzalm (Oncorhynchus kisutch) – Cohozalm wordt soms ook zilverzalm genoemd vanwege zijn bijzondere zilverkleurige huid. Deze vis heeft lichtrood vlees en een iets delicatere textuur dan de chinookzalm, maar wel een gelijkaardige smaak. Cohozalm wordt vooral op de markt gebracht door visserijen die de vis vangen in Alaska.

Bultrug/Roze zalm (Oncorhynchus gorbusha) – Dit is de meest voorkomende Pacifische zalm en een van de kleinste varianten. De vis heeft erg licht gekleurd vlees met een lichte smaak en een laag vetgehalte. Roze zalm wordt vaak ingeblikt, maar wordt ook vers, diepgevroren en gerookt verkocht. Hij wordt soms bultrugzalm genoemd omwille van de opvallend bult op de rug bij het eitjes leggen. Deze soort is goed voor bijna de helft van de zalmvangst in de visserijen van Alaska.

Chum/Keta/Hondszalm (Oncorhynchus keta) – Chumzalm wordt ook hondszalm genoemd omwille van de uitstekende hondachtige tanden, terwijl keta verwijst naar de Latijnse benaming. Deze zalm heeft bleek tot lichtgekleurd vlees en een lager vetgehalte dan andere zalm. Chumzalm is minder olierijk en wordt vooral in Alaska gevangen. Hij wordt voornamelijk ingeblikt of diepgevroren verkocht.

OMGEVINGSGEVOELIG

De Pacifische zalm leeft in de oceaan maar legt eitjes en wordt geboren in zoetwaterrivieren en -stromen. Daarom zijn ze ook gevoelig voor verschillende natuurlijke of menselijke bronnen van stress, zowel op het land als in de oceaan. Veranderingen in de klimatologische of oceanologische omstandigheden, verlies van habitat door de bouw van dammen en stedelijke ontwikkeling of een verslechterde waterkwaliteit door landbouwactiviteiten en houtkap zijn maar enkele van de factoren die de wilde zalm door de jaren heen hebben beïnvloed.

In de zalmindustrie is het beheer van de impact op de vishabitat even belangrijk als het beheer van de vangst. De kwaliteit van de habitat van de zalm beïnvloedt namelijk de totale hoeveelheid zalm en die hoeveelheid bepaalt hoeveel zalm er gevangen mag worden door commerciële, vrijetijds- en zelfvoorzienende vissers.

Om de duurzame zalmvangst te bestendigen, werd een resem maatregelen genomen om de vissoort te behouden, zoals de kweek in gevangenschap in kwekerijen, het verwijderen of verplaatsen van dammen die de zalmmigratie hinderen en het herstel van aangetaste habitats.

VOORSPELLING VOOR ALASKA

Voor het seizoen 2015 voorspelt Alaska opnieuw een erg hoge toevoer van zalm. Het Departement Vis & Wild van Alaska verwacht een totale zalmvangst van 220,9 miljoen vissen; met de roze zalm op kop, goed voor 140,3 miljoen stuks, gevolgd door de sockeyezalm (58,8 miljoen), cohozalm (4,6 miljoen) en chumzalm (17,2 miljoen).

Men verwacht dat er 46% meer roze zalm zal worden gevangen dan in 2014. Bovendien schat men dat de vangst van sockeyezalm 33% hoger zal liggen dan in 2014, en de vangst van chumzalm 52% hoger.

Het merendeel van de zalm uit Alaska wordt verkocht in de VS, maar een aanzienlijk deel is bestemd voor de export naar Europa.

Pittman Seafoods verkoopt zowel MSC-gecertificeerde als niet MSC-gecertificeerde Pacifische zalm.

 


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com