seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Waarom vis wereldwijd een essentieel voedingsmiddel is 2 minuten

  jan 07, 2015

Hoewel de wereldwijde honger daalt, hebben nog steeds 805 miljoen mensen – dat is 1 op de 9 wereldburgers – niet voldoende te eten. Dat blijkt uit het ‘State of Food Insecurity in the World’ rapport (SOFI – Voedselonzekerheid in de Wereld), een jaarlijkse publicatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het onderzoek toont eveneens aan dat er niet alleen sprake is van ondervoeding, maar ook van te eenzijdige of wanvoeding, waarbij de kwaliteit van de ingenomen voeding geen gezonde groei en ontwikkeling kan bestendigen.
Aangezien we tegen 2050 met 9 miljard zullen zijn, moeten regeringen en internationale ontwikkelingsorganisaties zich in de eerste plaats focussen op voldoende voedsel en voedingszekerheid voor iedereen.
Gelukkig bestaan er oplossingen. Het is namelijk algemeen geweten dat vis en zeevruchten – op voorwaarde dat ze op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier gekweekt en beheerd worden – kunnen inspelen op deze voedseluitdaging enpositiefkunnen bijdragen tot de uitroeiing van honger, voedselonzekerheid en malnutritie.

UNIEKE VOORDELEN

Afgevaardigden van de Tweede Internationale Voedingsconferentie (ICN2) die van 19 tot 21 november 2014 plaatsvond in de hoofdzetel van de FAO in Rome, kwamen te weten dat onze visbestanden een belangrijke bron van macro- en micronutriënten vormen en een primaire bron van inkomsten zijn voor tientallen miljoen mensen.
De 2200 topdeelnemers uit alle hoeken van de wereld, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 170 regeringen, vernamen eveneens dat vis goed is voor zo’n 17 procent van de wereldwijde inname van dierlijke eiwitten. In vele lage-inkomenslanden met water- en visvoorraden is dit aandeel goed voor ruim 50 procent.
De nieuwe paper ‘Maximising the contribution of fish to human nutrition’ (De bijdrage van vis tot menselijke voeding maximaliseren) die op de ICN2 werd opgemaakt en voorgesteld door de vertegenwoordigers van de FAO en de non-profit onderzoeksorganisatie WorldFish, bevestigt dat het eten van vis talloze voordelen biedt, zoals een verbeterde neurologische ontwikkeling bij baby’s en jonge kinderen wanneer de moeder vis eet voor en tijdens de zwangerschap. Vis vermindert ook het risico op sterfte door aandoeningen van de kransslagaders bij volwassenen tot 36 procent. Beide voordelen zijn hoofdzakelijk te danken aan de essentiële lange-keten omega 3-vetzuren, docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) in vis en zeevruchten.
“Daarom kunnen we vis beschouwen als een onvervangbare dierlijke voedselbron met essentiële voedingsstoffen van hoge biologische beschikbaarheid die beperkt in onze voedselinname voorkomen,” aldus de paper.

NAAR DE TOEKOMST

De paper waarschuwt voor het risico dat de armen een steeds eenzijdigere voeding zullen innemen en afhankelijker zullen zijn van zetmeelrijke producten door de verhoogde volatiliteit van de voedselprijzen de afgelopen jaren. Daarom legt het document de nadruk op een vernieuwde focus op de productie, de toegang, de verdeling en het gebruik van wijd verspreide voeding die rijk is aan micronutriënten.

Vis, vooral kleine vissen die rijk zijn aan voedingsstoffen – of ze nu in het wild leven of gekweekt worden – kan een belangrijke rol spelen in de verbetering van menselijke voeding. Hiervoor zijn echter veranderingen nodig in het beleid, moet er geïnvesteerd worden in infrastructuur en dient er meer onderzoek te worden gevoerd. Er moeten middelen worden vrijgemaakt om verliezen na de visvangst terug te dringen, beter gebruik te maken van afvalverwerking en gebruik te maken van de grote hoeveelheden vrij zwemmende vis die beschikbaar is voor onmiddellijke consumptie door de mens,” lezen we nog in de paper.

Een aantal internationale organisaties zoals de FAO, bilaterale organisaties, regeringen, ngo’s en de privésector hebben al programma’s en strategieën op het getouw gezet om een platform voor vis op te zetten en zo bij te dragen aan onze voeding, aldus de paper. Deze “dienen echter verder te worden bestendigd en gecoördineerd”.


Comments