seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Noorse zalmfarm

Organische aquacultuur: een sector in opmars 2 minuten

  dec 11, 2014

Aquacultuur is de snelst groeiende levensmiddelenindustrie ter wereld. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) klokte deze sector af op een jaar-op-jaarstijging van acht procent, bijna het dubbele van de meeste sectoren. De FAO voorspelt daarnaast dat tegen 2030 twee derde van de vis die we eten gekweekt zal zijn – nu is dat vijftig procent.

Organische aquacultuur is vrij nieuw en beperkt zich momenteel tot een klein aantal landen en soorten, maar wint wel aan belang. Consumenten worden immers milieubewuster en willen zeker zijn dat productiesystemen verantwoorde praktijkregels volgen. Net zoals er organische beginselen van toepassing zijn op gewassen en dieren die op land geteeld worden, is het voor een stijgend aantal consumenten, vooral in Noord-Europa, van belang dat de organische waarden rond gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg ook worden toegepast op de kweek van vis en schaaldieren.
Vandaag maakt de organische aquacultuur 1 procent uit van de Europese viskweekproductie.

EUROPESE NORMEN

De afgelopen tien jaar steeg het aantal organische normen met privaat label en certificerende organen evenredig met de stijgende productie. Jammer genoeg blijven er sterk uiteenlopende criteria en vereisten bestaan wanneer we de bestaande organen en labels vergelijken.
Achter de schermen staan er een aantal inspanningen op til om deze uitdagingen aan te pakken, vooral wat betreft de verwarring die deze wirwar op de markt creëert. We dienen op te merken dat de EU al vooruitgang heeft geboekt op dit vlak, via de organische regelgeving die in 2010 werd ingevoerd en die de aquacultuur consistent definieerde.
De EU-regels, vergezeld van een nieuw organisch EU-logo, specificeren dat de biodiversiteit gerespecteerd dient te worden en dat uitgelokte paring door middel van kunstmatige hormonen verboden is. Er moet organisch voeder gebruikt worden en dat moet aangevuld worden door visvoeder uit duurzaam beheerde visserijen. De maximale bezettingsdichtheid – een meetbare factor voor welzijn – wordt ook gespecificeerd. Bovendien mogen producenten geen oxygenatiesystemen gebruiken om de productie op te drijven, noch kopergebaseerde en andere toxische aangroeiwerende stoffen om kooien schoon te maken.

ZALMSYSTEMEN

Momenteel is zalm de enige organische vis in het aanbod van Pittman Seafoods. Door de hoge vraag naar zalm is deze vis ook veruit de marktleider in organisch geproduceerde soorten in Europa in termen van totale productie.
Volgens de laatste statistieken die de Federatie van Europese Aquacultuurproducenten (FEAP) publiceerde, was van de 1,5 miljoen metrische ton gekweekte zalm die in 2012 in Europa werd geproduceerd, zo’n 20.6000 metrische ton of 1,4% organisch. De grootste producenten zijn Noorwegen, het VK en Ierland. Producenten in deze landen gaven aan hun organische productie nog te zullen opschroeven om in te spelen op de stijgende marktvraag.
Er zijn drie grote verschillen tussen organische zalm en traditioneel gekweekte zalm. Ten eerste krijgen organische zalmen voedsel dat enkel organisch goedgekeurde natuurlijke ingrediënten bevat van duurzame oorsprong, met visvoer en olie afkomstig uit het afval van de visvangst voor menselijke consumptie. Alle ingrediënten zijn vrij van genetisch gewijzigde organismen. Ten tweede is de maximale bezettingsdichtheid voor organische zalm beperkt tot 10 kg per kubieke meter (minder dan de helft van gewone kwekerijen), zodat de vissen hun natuurlijke zwemgedrag in scholen kunnen behouden. Ten derde worden organische productievestigingen permanent met schoon water gespoeld om een ophoping van parasieten of verontreinigende stoffen te voorkomen.
Deze maatregelen maken de organische zalmproductie arbeidsintensiever en duurder, maar er tekenen zich ook duidelijke voordelen af voor de markt. Als gevolg is een aantal bedrijven dat momenteel op de klassieke manier zalm kweekt, nu de kosten en baten aan het evalueren van een diversificatie naar een organische productie.


Comments