seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman houdt de vinger aan de pols 3 minuten

  mrt 23, 2023

Peter Lammertyn, Senior Key Account Manager bij Pittman Seafoods, is blij dat het beursseizoen opnieuw is gestart. Hij is net terug van Gulfood in Dubai en kijkt nu al uit naar de Seafood Expo Global, kortweg SEG, en de jaarlijkse bijeenkomst van de Private Label Manufacturers’ Association, kortweg PLMA.

Het aanbreken van de lente luidt ook het begin van de visbeurzen in het noordelijk halfrond in. Gulfood, dat Peter Lammertyn net bezocht, is de grootste voedingsbeurs in het Midden-Oosten.

Gulfood 2023

Pittman Seafoods focust van oudsher meer op de Noord-Europese markt, maar deze veteraan legt uit dat Dubai het potentieel heeft om een interessante alternatieve markt te worden. Vooral voor de premiumproducten van Pittman, zoals sneeuwkrab, kingkrab en kreeft, die het goed doen in de horecasector van het emiraat.

“Zo’n 80 procent van de bevolking in de Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit expats met hoge inkomens. Daarom zijn we ervan overtuigd dat hier heel wat opportuniteiten voor ongeveer een derde van onze producten te vinden zijn”, legt hij uit.

“We kunnen de distributeur van deze producten worden. Dat wil zeggen dat de locals geen volle containers hoeven te kopen en wij dat probleem voor hen oplossen”, gaat hij verder.

We waren op de beurs aanwezig als bezoeker, niet als deelnemer. Toch kwam Lammertyn terug met heel wat interessante leads, zowel uit Dubai als Saoedi-Arabië. Vooral die laatste heeft potentieel op de middellange termijn, aangezien dit land meer en meer westerse eetgewoonten aanneemt.

De belangrijkste visbeurzen in Europa

Ondertussen bereidt hij zich voor op Seafood Expo Global, die plaatsvindt in Barcelona. Afspraak tussen 25 en 27 april op de Pittman-stand, nummer 2D-303.

“Dit is vooral een beurs om te netwerken. Je ontmoet er zowel klanten als leveranciers”, merkt hij op.

Voor Lammertyn zijn ontmoetingen met stakeholders essentieel om de langetermijnrelaties te onderhouden. En die zijn net zo belangrijk voor Pittman.

“Pittman denkt altijd op  lange termijn. We zijn dan ook extreem loyaal naar onze leveranciers, klanten en medewerkers. Een goed voorbeeld? Ondanks de hyperinflatie in 2022 hebben we de prijzen voor onze klanten wat betreft bestaande contracten kunnen respecteren. Ook onze leveranciers respecteerden hun contracten met ons.”

Van Barcelona gaat het richting de PLMA in Amsterdam. Daar zal Lammertyn op 23 en 24 mei te vinden zijn op stand 5D-80.

PLMA 2022

Omdat het bedrijf focust op detailhandel, voelt Lammertyn zich hier helemaal in zijn nopjes. Hij werkt al dertig jaar met retailklanten, eerst in de vissector en vervolgens een aantal jaren in diepvriesgroenten en frieten. In 2022 keerde hij terug naar de vissector en naar Pittman, waarvoor hij ook al in de late jaren negentig werkte. “Ik werd aangeworven door Yoke Vandepitte, de CEO. Voordien werkte ik voor haar vader Dirk. Die is nu met pensioen, maar Pittman is een familiebedrijf gebleven”, legt Lammertyn uit.

“Een van de redenen dat Yoke me aan boord nam, was mijn retailervaring. We willen ons bedrijf in dit segment uitbouwen. Daarom zijn beurzen zoals SEG en PLMA de perfecte gelegenheid om vis aan mijn vroegere retailklanten te verkopen”, legt hij uit.

Opkomende trends in vis

Gulfood, SEG en PLMA zullen ook duidelijk maken of de trends die in 2022 opkwamen, zullen doorzetten. Dat jaar werd in de belangrijkste markten voor Pittman gekenmerkt door hyperinflatie.

Een trend die Lammertyn toen zag, was krimpflatie. Dat betekent dat producenten en retailers de grootte van hun porties verminderden om zo de eenheidsprijs te kunnen behouden. Op die manier behoudt de consument zijn koopkracht. Of nog: de zalmporties verkopen met de huid er nog aan. Dit vermindert de verwerkingskosten zonder in te boeten aan kwaliteit. “Dat zou wel eens een goede ontwikkeling kunnen zijn, want bovendien verbetert dat de smaak”, licht Lammertyn toe. De meest disruptieve consumententrend is wel dat consumenten vaker voor private labels dan voor merkproducten kiezen. Die zijn goedkoper en millennials en Gen Z-klanten zijn minder merkgevoelig. Zij stellen zich tevreden met private labels, zolang de kwaliteit maar goed is. Lammertyn voorspelt dan ook dat de ‘winnaars van de inflatie de discounters en private labels zullen zijn, en de verliezers de merken’.

Hij voegt hier wel aan toe dat producenten van private labels er moeten op toezien dat de kwaliteit van hun visproducten gegarandeerd blijft.

“Meer dan 10 procent van ons team is bezig met kwaliteit en al onze producten worden minstens drie keer gecontroleerd. Pittman houdt de vinger aan de pols en dat resulteert in uitstekende service en langetermijnrelaties, ook met retailers. Dat heeft alles met vertrouwen te maken”, vat hij samen.


Comments