Salmon

Meer dan kopzorgen: zeeluizen en hun aanzienlijke impact op de zalmkwekerijsector


De zalmkwekerij is een heel belangrijke sector. Deze sector levert een van 's werelds meest populaire eiwitten en groeide de afgelopen 25 jaar aan...
Meer lezen

Plastic crisis ocean

Hoe de vissector de plastic-crisis aanpakt


Vandaag de dag blijft de Covid-19-pandemie onze gedachten en acties beheersen. Maar niet zo lang geleden was plasticvervuiling de belangrijkste topic...
Meer lezen

Korean snow crab

Korea’s zoete reus uit de diepte


Sneeuwkrab bekleedt een speciale plek in de Koreaanse cultuur. Lokaal wordt deze winterse delicatesse ‘daegae’ genoemd, wat letterlijk reuzenkrab...
Meer lezen


Bewuste visweek Pittman

Bewust kiezen voor duurzame vis 1 minuut

  sep 17, 2019

De jaarlijks terugkerende Bewuste Visweek loopt dit jaar van 23 september tot 29 september. En ook dit jaar schaart Pittman zich graag achter dit initiatief. Duurzaamheid is immers een belangrijke waarde voor ons bedrijf.

De Bewuste Visweek wordt georganiseerd door WWF België, het Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC). Die laatste twee zijn vooral bekend om de keurmerken die ze uitgeven en die de consument kunnen helpen bij het boodschappen doen. Een ander hulpmiddel om de juiste, duurzame keuze te maken, is de Fish Guide van WWF.

LEVEN IN DE OCEANEN

De Bewuste Visweek vraagt aandacht voor zeeproducten (vis, schaal- en schelpdieren) die op een duurzame manier verkregen zijn en waarbij het leven in de oceanen gerespecteerd wordt. Die oceanen staan immers wereldwijd onder druk, onder meer door overbevissing, bijvangst, vervuiling, schadelijke vistechnieken en de klimaatverandering. Met name overbevissing is schadelijk op verschillende vlakken: het brengt niet alleen de voedselvoorziening in gevaar, ook ecosystemen en miljoenen arbeidsplaatsen staan op het spel.

Omdat de visserij niet in de wereldwijde vraag kan voorzien, wordt er steeds meer vis gekweekt. Maar ook bij de viskweek moet er voldoende aandacht zijn voor duurzaamheid. Het is immers essentieel – niet alleen voor ons, maar ook voor de komende generaties – dat zoveel mogelijk visbestanden op een duurzame manier worden beheerd.

GECERTIFICEERDE VIS
Dankzij het MSC-keurmerk en -logo herkent de consument gemakkelijk in het wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren waarvan hij zeker is dat ze op een duurzame manier zijn gevangen, met aandacht voor het tegengaan van overbevissing. De certificering verloopt immers streng en wordt door verschillende onafhankelijke organisaties gecontroleerd. Het ASC-keurmerk garandeert de consument dan weer dat zijn gekweekte vis, schaal- en schelpdieren op een verantwoordelijke manier zijn geproduceerd, met een zo beperkt mogelijke invloed op natuur en milieu.

Quota vormen een belangrijk element voor duurzame visvangst, maar daar houdt het niet mee op. Daarom vinden wij het belangrijk dat de consument zelf bewust kan kiezen welke vis hij op het menu zet. Gecertificeerde vis kan de consument helpen om te detecteren welke vis zeker duurzaam is.

Pittman Seafoods doet daarom al jarenlang inspanningen om een variëteit aan gecertificeerde vis aan te bieden. Momenteel is Pittman Seafoods zowel MSC- als ASC-gecertificeerd. Wij bieden MSC-gecertificeerde wilde zalm, Alaska pollak, schar, heek, kabeljauw, kreeft en coquilles aan en ASC-gecertificeerde gekweekte zalm, mosselen en pangasius. Maar ook bij niet-gecertificeerde producten in het assortiment is het voor Pittman Seafoods belangrijk dat deze duurzaam verantwoord zijn.

Het spreekt dan ook voor zich dat Pittman Seafoods zijn schouders steekt onder de Bewuste Visweek.


Comments