seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Waarom sancties de visprijzen de hoogte injagen 3 minuten

  nov 22, 2022

In de loop van 2022 stegen de kosten voor levensonderhoud in de meeste landen. Daar hebben de coronapandemie en de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne uiteraard alles mee te maken. Net als voor andere basisproducten, zijn ook de prijzen voor vis en zeevruchten enorm gestegen. Toch zijn er opties om duurzame vis te kopen zonder een aanslag op het budget te plegen.

Ondanks de onderbrekingen in de handel en het sluiten van restaurants omwille van Covid-19, oversteeg de vraag naar vis toen alle verwachtingen. De afgelopen twee jaar bleven visproducten het heel goed doen. Consumenten hadden meer interesse in vis die ze thuis konden bereiden en gaven daarbij de voorkeur aan duurdere producten, aangezien een avondje uit niet mogelijk was. De markt bleef daardoor bijzonder goed scoren. De afgelopen maanden kwam hier echter verandering in. Consumenten in Europa en de rest van de wereld voelen de gevolgen van de exorbitante energieprijzen ten gevolge van de sancties tegen Rusland. Heel wat consumenten hebben niet langer de tijd of voldoende budget, wat ze wel hadden tijdens de coronacrisis.

Sancties hebben de kostprijs van brandstof aanzienlijk doen stijgen. Dat heeft een grote impact gehad op de vloten, producenten van aquacultuur en transporteurs. Alle spelers in de waardeketen zagen hun kosten stijgen of hun inkomsten dalen. Dit laat zich misschien nog het meest voelen in de aquacultuur: de prijs van visvoer, typisch de grootste kostenpost voor producenten van populaire producten zoals garnalen en zalm, steeg in veel landen met tientallen procenten. Bovendien boycotten een aantal belangrijke producenten van aquacultuur Russische grondstoffen. Daardoor steeg de druk op hun eigen bedrijf en moesten ze meer betalen voor voederingrediënten, zoals tarwe.

Al die factoren hebben geleid tot een prijsstijging van gekweekte vis. In combinatie met de verminderde koopkracht van tal van consumenten, verklaart dit de verwachte daling van de vraag naar vis in de tweede helft van 2022. Sommige kwekers vrezen zelfs dat ze het moeilijk zullen hebben om break-even te draaien.

Zalm: grote prijsstijging

De hoge kosten van vis baren visbedrijven, consumenten en kwekers grote zorgen. In mei uitte Pittman Seafoods al haar bezorgdheid over de stijgende kosten van zalm. Dat kan consumenten ertoe aanzetten minder te eten van deze vis, een van de populairste in Europa. En die trend kan zich in de hele wereld doorzetten.

De spotprijzen van gekweekte zalm sloegen toen alle records, omwille van de heropening van de foodservicesector, de oververhitte economie in de Verenigde Staten en een daling van 6 procent in de toevoer van zalm, de grootste daling sinds 2016. Gelukkig zakten de prijzen in de tweede jaarhelft: de oogstvolumes werden opnieuw normaal en de vraag in markten zoals de VS begon te dalen. Goed nieuws voor de Europese consumenten dus. Op lange termijn zullen de prijzen normaal gezien stabiliseren, ook al wordt verwacht dat de kosten van de visproductie bovengemiddeld zullen blijven. Dat kan ervoor zorgen dat consumenten zullen moeten wennen aan de hogere, stabiele prijs van tal van populaire visproducten.

Onderbrekingen in de visvangst

Ondertussen werd de vangstvisserij in veel landen getroffen door een verdubbeling van de dieselprijzen en door verstoringen in de handelsstromen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Vloten zoals die in Roemenië, die traditioneel in de Zwarte Zee in de buurt van Oekraïne vissen, moesten wegblijven van enkele van hun meest productieve wateren.

De gestegen kosten van de visserij in combinatiemet een lager aantal opties in het aanbod hebben geleid tot een stijging van de prijzen van witvis, zoals kabeljauw en schelvis. Bovendien zijn ook de kosten van zonnebloemolie enorm toegenomen. Bijna 50 procent van deze olie wordt in Oekraïne geproduceerd. De olie wordt vooral gebruikt in fish & chips-winkels, de enorm populaire afhaalwinkels in het Verenigd Koninkrijk. In combinatie met de stijgende energiekosten, leidt dit ertoe dat de meeste van deze winkels hun prijzen verhogen en hun kosten trachten te verlagen door hun openingsuren te beperken. De winsten lopen terug, wat tal van sluitingen met zich meebrengt. Hetzelfde verhaal doet zich in heel Europa voor: de inflatie ligt er veel hoger dan de inkomensstijgingen. Het laatste rapport van het Ierse bureau voor statistiek (het Central Statistics Office of CSO) toont aan dat de prijzen die retailers en andere tussenpersonen sinds juli 2021 voor vis betalen met 10,9 procent zijn toegenomen. Die stijging wordt niet volledig doorgerekend aan de consument, maar toch is de gemiddelde prijs voor vis met 5,4 procent verhoogd in één jaar tijd (juli 2021-juli 2022), aldus het CSO.

Bij Pittman streven we er steeds naar om onze klanten een competitieve prijs te bieden voor een uitzonderlijk aanbod van visproducten. Een aanbod dat telkens op het afgesproken moment wordt geleverd.


Comments