seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Vis en de SDG’s van de VN 2 minuten

  dec 15, 2022

Duurzaam gekweekte en gevangen vis kan een belangrijke rol spelen bij de realisatie van de SDG’s, de Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De 17 SDG’s streven naar wereldwijde vrede en welvaart en willen de planeet beschermen. Ze werden in 2015 gelanceerd binnen de 2030 Agenda for Sustainable Development en zijn door alle leden van de VN goedgekeurd. Hiermee engageren alle leden zich om samen te werken voor een betere wereld. Tegen 2030 willen ze de doelstellingen bereikt hebben.

De visindustrie kan voor heel wat doelstellingen het verschil maken. De meest gerenommeerde visbedrijven communiceren ook over wat ze precies doen om vier specifieke doelstellingen te bereiken.

 

SDG2 – Geen honger

Vis speelt een cruciale rol in de wereldwijde voedselzekerheid en het leveren van de nodige voedingswaarden. Volgens de meest recente gegevens van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, produceerden bedrijven die gespecialiseerd zijn in wildvangst en aquacultuur 214 miljoen ton in 2020. Maar liefst 89% daarvan was voor rechtstreekse menselijke consumptie bestemd. Voor 3,3 miljard mensen levert vis minstens 20% van de gemiddelde voedselinname van dierlijke proteïnen. In landen als Cambodja, Sierra Leone, Bangladesh, Ghana en Mozambique loopt dat percentage zelfs op tot minstens 50 procent.

 

Tegen 2030 zou de productie van vis nog eens met 15 procent stijgen, vooral dankzij aquacultuur. Zo zal die een nog belangrijker bijdrage leveren aan de wereldwijde behoefte aan voedzame voeding. De wereldbevolking blijft echter ook groeien en daarom zal het steeds belangrijker worden om de voorraden aquatische diersoorten goed te beheren. De FAO berekende dat er jaarlijks minstens 16,5 miljoen extra ton vis kan worden geoogst als alle voorraden even duurzaam worden beheerd als dat vandaag al het geval is voor populaire soorten zoals Alaskapollak, gestreepte tonijn, Atlantische haring en Atlantische kabeljauw. In 2019 werd 67% van die vissoorten op een biologisch duurzame manier gevist.

SDG8 – Menswaardig werk en economische groei

Bijna 60 miljoen mensen ter wereld werken in de visproductiesector. Zo vormt die meteen een van de belangrijkste inkomstenbronnen ter wereld. Daarom moeten we ervoor zorgen dat die jobs gegarandeerd kunnen worden en genoeg betaald, zodat werknemers en hun families een waardig bestaan kunnen leiden.

Meer en meer certificeringssystemen voor visvangst en aquacultuur bevatten voorschriften waarbij bedrijven moeten zorgen voor menswaardige arbeidsomstandigheden doorheen de hele leveringsketen. Labels zoals de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) kunnen consumenten helpen om vis te kopen die op een sociaal verantwoorde manier werd geproduceerd.

SDG14 – Leven onder water

Aangezien de sector afhankelijk is van de gezondheid van oceanen en zoetwaterbronnen, is het van essentieel belang dat de groeidoelstellingen voor alle vissoorten worden gehaald, zonder de gezondheid van de ecosystemen waar de sector van afhankelijk is in het gedrang te brengen.

Zoals de FAO opmerkt, vereist de productiviteit van de vissector garanderen het herstel van de bijhorend habitats, zoals mangrovebossen, zeegrasvelden en riffen. Ook een effectief beheer is nodig om de visbestanden te herstellen en de nadelige effecten van de visserij op ecosystemen te verminderen. In de aquacultuur is het cruciaal om ecosystemen te herstellen en tegelijk vervuiling, het uitzetten van invasieve uitheemse soorten, afval en het ontstaan van ziekten tot een minimum te beperken.

SDG12 – Verantwoorde consumptie en productie

Omdat er een limiet zit op de visproductie en de wereldbevolking blijft groeien, is het essentieel dat alle vis, schaal- en schelpdieren op een verantwoorde manier worden geproduceerd en geconsumeerd. Dat betekent: met minimale verspilling en, waar mogelijk, volgens de principes van de circulaire economie.

Een goed voorbeeld hiervan is het stijgend gebruik van bijproducten van de visserij zoals vismeel en -olie. Die vormen een aanzienlijk deel van het voer dat de aquacultuurindustrie gebruikt. Volgens de FAO werd in 2020 ruim 27% van de wereldwijde productie van vismeel en 48% van de totale productie van visolie verkregen uit bijproducten.

Besluit

De visserijsector kan zeker bijdragen tot de realisatie van een reeks SDG’s. Tegelijk moet die rekening houden met het nadelige effect dat ondermaats presterende vissersvloten en aquacultuurexploitanten hebben op de reputatie en levensvatbaarheid van de sector op lange termijn.

Net daarom is het zo belangrijk uw vis bij bedrijven te kopen met onafhankelijke certificaten en traceersystemen.


Comments