seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Korean snow crab

Korea’s zoete reus uit de diepte 1 minuut

  aug 27, 2020

Sneeuwkrab bekleedt een speciale plek in de Koreaanse cultuur. Lokaal wordt deze winterse delicatesse ‘daegae’ genoemd, wat letterlijk reuzenkrab betekent. Het wordt erg gewaardeerd voor de zoete smaak en stevige textuur van het witte vlees, wat vooral in de lange, spinachtige poten zit.

In Korea wordt dit schaaldier niet alleen gevierd op een aantal jaarlijkse sneeuwkrabfestivals, maar ook traditioneel tijdens de nieuwjaarsfeesten van het land gegeten. Generaties lang gelooft men immers al dat wie op Nieuwjaarsdag ‘daegae’ eet, voor de rest van het jaar gezond en fit zal zijn. Hoewel dit gebruik waarschijnlijk niet zal doordringen in overzeese markten, is sneeuwkrab wel enorm populair geworden bij consumenten over de hele wereld.

HOOGSEIZOEN

De meeste sneeuwkrabben van Pittman komen uit Zuid-Korea, wat mogelijk is dankzij langdurige partnerschappen met een aantal lokale producenten. De meeste leveranciers hebben hun eigen schepen, wat de traceerbaarheid en toelevering helpt garanderen.

Hoewel er vier soorten sneeuwkrabben zijn, richten deze vissers zich op de overvloedige opilio- (Chionoecetes opilio) en rode sneeuwkrab (Chionoecetes japonicus) die in het koude water van de noordelijke delen van de Oostzee leven.

Korean red snow crab

Deze schaaldieren worden van september tot juni in aasvallen gevangen, en het hoogseizoen valt in februari. De totale toegestane vangst ligt doorgaans tussen de 30.000 en 40.000 ton. Hierbij neemt de rode sneeuwkrab het grootste deel van het quotum voor zijn rekening. Bovendien loopt er momenteel een eerste evaluatie om de rode sneeuwkrabben van het FAO 61-visserijgebied om de duurzaamheidsstandaard van het Marine Stewardship Council (MSC) toe te kennen. Als dit met succes wordt afgerond en er een volledige evaluatie volgt, dan zouden deze krabben voor het einde van 2022 gecertificeerd kunnen zijn.

De hoge kwaliteit van de sneeuwkrab wordt algemeen toegeschreven aan zijn natuurlijke omgeving. Ze leven en groeien op een diepte van 200 meter waar de zeebodem een rijke bodem heeft en het water ongeveer 4°C blijft. Ze voeden zich grotendeels met ongewervelde bodemdieren. De meeste krabben die worden gevangen en verkocht zijn ten minste 10 jaar oud en wegen meestal ongeveer 1 kilogram.

VERSHEID GARANDEREN

De meeste sneeuwkrabben worden levend verwerkt. Eenmaal gevangen worden ze in zeewatertanks geplaatst en naar de verwerker vervoerd. Daar worden ze gereinigd, gekookt, bevroren en verpakt voor transport. Dit snelle proces behoudt de versheid.

Veel krabben die de verwerkingsbedrijven binnenkomen worden verwerkt tot secties of clusters van poten, maar sommige worden ook gebruikt om blokken (rechthoeken gekookt, kant-en-klaar, bevroren krabvlees) te maken. Deze handige blokken zijn bijzonder populair binnen de productie van sandwich spreads.


Comments