Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule


Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden....
Meer lezen

Prijzen atlantische zalm

De prijzen van Atlantische zalm: een toelichting


Zeer weinig visproducten kunnen concurreren met de internationale vraag naar zalm. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties...
Meer lezen

Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen


Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen...
Meer lezen


De ster onder de scharen: alles over de sneeuwkrab 2 minuten

  apr 19, 2016

Sneeuwkrab mag dan op de wereldwijde markt een erg populair schaaldier zijn geworden – vooral dankzij haar geliefde sneeuwwitte vlees, zoete smaak en stevige textuur – vele consumenten zijn echter nog niet zo vertrouwd met de herkomst van dit schaaldier.

Momenteel bestaan er vier krabsoorten die we sneeuwkrab noemen (opilio, bairdi, japonicus en tanneri), maar de meest voorkomende en belangrijkste op de markt is de opilio (Chionoecetes opilio).

De opilio leeft in zeewateren van minder dan tweehonderd meter diep op zachte, modderige zeebodems in de koude noordelijke wateren van de Atlantische en de Grote Oceaan. Het is de enige sneeuwkrabsoort die wordt gevangen (met vallen voorzien van lokaas) in beide oceanen. In de Atlantische Oceaan komen deze krabben voor in Groenland en van Newfoundland tot de Golf van Maine. In de Grote Oceaan vindt men gezonde populaties in het verre noorden van Alaska tot Noord-Siberië en in de zuidelijke Beringzee van Japan tot Korea.

HERKOMST

Het merendeel van Pittmans sneeuwkrabben komt uit Korea, waar we al jarenlang nauw samenwerken met een aantal lokale producenten. De meeste producenten hebben hun eigen schepen, wat de traceerbaarheid en toelevering helpt te garanderen. Het land bevist zowel opilio als rode sneeuwkrab (Chionoecetes japonicus).

In Korea komt de sneeuwkrab, of ‘daegae’ zoals ze geliefkoosd wordt genoemd, voor in de koude wateren van de noordelijke delen van de Oostzee. In Korea is het een belangrijk ritueel om op Nieuwjaar daegae te eten – naar verluidt zou de eter vervolgens voor de rest van het jaar een goede gezondheid en een goede fysieke weerstand hebben.

EEN KONINGIN IS GEEN KONING

Er bestaan heel wat soorten krab die gevangen worden voor de verkoop. Sneeuwkrab mag dan wel vaak verkocht worden naast koningskrab (rode, blauwe en bruine variant), beide dieren zijn nochtans erg verschillend. De koningskrab is met zijn +/- 5 kg het grootste lid van de krabfamilie en kan tot twee keer zo groot worden als de sneeuwkrab. Koningskrabben hebben ook drie paar poten, een knijpschaar en een grotere pletschaar, terwijl sneeuwkrabben vijf paar poten hebben. De poten van de sneeuwkrab zijn bovendien langer en dunner.

Pittman Seafoods is gespecialiseerd in Chileense koningskrab. Die is kleiner en heeft een meer concurrerende prijs dan de Russische of Noorse variant. Onze producenten van koningskrab verwerken geen wijfjeskrabben, ze gebruiken enkel mannetjes en respecteren de minimale lengte van het kopborststuk. Verder verkopen wij enkel koningskrab die levend werd gekookt.

Wij leveren ook Paralomis granulosa, die technisch dichter aanleunt bij de familie van de koningskrab, maar meestal ‘Chileense sneeuwkrab’ wordt genoemd. Dit middelgrote schaaldier wordt van februari tot november gevangen in vallen of fuiken en is makkelijk te onderscheiden van andere soorten door zijn korte, dikke poten en de aanwezigheid van rode stekelige clusters op de schaal en de buik.

VERWERKING

De meeste sneeuwkrabben en koningskrabben worden levend verwerkt. Zodra ze gevangen zijn, worden ze in tanks met zeewater gezet en naar de verwerkingseenheid gebracht. Daar worden ze schoongemaakt, gekookt, ingevroren en verpakt voor verscheping. Dit snelle proces zorgt ervoor dat het product kraakvers is.

Veel van de krab die de verwerkingseenheden binnenkomt, wordt verwerkt tot secties of clusters van poten, maar bepaalde krabben worden verwerkt tot blokken – rechthoekige porties gekookt, gebruiksklaar, diepgevroren krabvlees. Deze handige blokjes zijn erg in trek in de voedingsindustrie.


Comments