Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule


Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden....
Meer lezen

Prijzen atlantische zalm

De prijzen van Atlantische zalm: een toelichting


Zeer weinig visproducten kunnen concurreren met de internationale vraag naar zalm. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties...
Meer lezen

Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen


Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen...
Meer lezen


Ons bezoek aan Noord-Amerika 2 minuten

  apr 10, 2019

Naar jaarlijkse gewoonte bezochten zaakvoerster Joke Vandepitte en aankoopster Jennifer Vermeiren in maart 2019 de Seafood Expo North America in Boston. Deze beurs is, net zoals de Seafood Expo Global in Brussel en de China Seafood Expo, de ideale gelegenheid om leveranciers te ontmoeten. We maakten van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan onze leverancier van sint-jakobsnoten, die zich slechts op een uurtje rijden van Boston bevindt.

Export van sint-jakobsvruchten

De Verenigde Staten zijn een belangrijke producent van sint-jakobsvruchten (Latijnse benaming Placopecten magellanicus) in de wereld en dus ook voor Pittman Seafoods. Van de 27.000 ton coquilles die het afgelopen jaar gevangen werd, werd naar schatting meer dan 7.000 ton geëxporteerd naar landen buiten de Verenigde Staten. Er wordt verwacht dat de vangst het komende jaar gaat stijgen tot bijna 30.000 ton. Onze leverancier behoort tot de top 3 van ‘s werelds grootste producenten en verwerkt ruim 20% van het totaalvolume, wat gelijkstaat aan zo’n 6.000 ton.

Er wordt verwacht dat bijna 70% van de vangst in het komende quotajaar uit de maat 10/20 zal bestaan. Dat betekent dat er 10 tot 20 stuks zitten in een Libra Pound (1 Libra Pound of lb staat gelijk aan 454g). Verder wordt geschat dat er 20% in de maat 20/30 gevangen zal worden en 10% in de grootste maat U10/U12 (minder dan 10 of 12 stuks per lb).

Vangstseizoen

Hoewel het vangstseizoen officieel op 1 april start, mogen sint-jakobsvruchten het hele jaar door gevangen worden, mits de strikte beperkingen worden nageleefd. Zo is het vangstgebied, dat langs de Oostkust van de Verenigde Staten loopt van de grens met Canada tot aan Virginia, onderverdeeld in zones die gesloten worden totdat de coquilles volgroeid zijn. Per zone krijgen de vissersboten dan een beperkt aantal vangstdagen en trips toegewezen. Elk schip mag daarbij maximum 2 dreggen aan boord hebben met vastgelegde afmetingen. Ook de mazen van de dreggen moeten voldoen aan bepaalde minimumafmetingen, zodat te kleine schelpen erdoor kunnen glippen. Het mag dan ook niet verwonderen dat de Amerikaanse coquille het MSC-logo heeft verworven.

Aan boord wordt het vlees zo snel mogelijk uit de schelp verwijderd en in zakken op ijs bewaard. De boten van onze leverancier proberen de trips zo kort mogelijk te houden, tot maximum 7 dagen, om zo’n vers mogelijke kwaliteit te garanderen.

In de winter is er door het slechte weer weinig aanvoer, aangezien de vangst wordt gedaan door vrij kleine artisanale boten. Zo’n 60% van de totale quota wordt dan ook gevangen tussen mei en september.

Het productieproces

Ons bezoek viel net voordat het nieuwe vangstseizoen van start zou gaan, en de quota waren bijna op, maar toch was er heel wat activiteit in de fabriek. Na een interessante meeting werden we rondgeleid in het productieproces van sint-jakobsvruchten, dat steeds meer wordt geautomatiseerd.

Zo werd er vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe vriestunnel om het productieproces te versnellen en de capaciteit te verdubbelen. Dit jaar komen er bovendien 2 extra verpakkingsmachines om de sint-jakobsnoten automatisch in zakken te verpakken.

Pittman AmerikaDe kwaliteitsmanager vertelde ons dat de grondstof, na controle op de kaai, bij aankomst in de fabriek nog eens aan grondige kwaliteitscontroles onderworpen wordt vooraleer het in productie gaat. Er worden sensorische testen uitgevoerd, er gaan stalen naar het labo, de maat en de kleur worden gecontroleerd en tot slot wordt er beslist voor welke producties de verschillende loten gebruikt zullen worden, afhankelijk van de specificaties van de klanten.

Een deel wordt verpakt voor de verse markt, maar de grootste hoeveelheid wordt ingevroren, op maat gesorteerd en verder verpakt in zakken met het logo van de klant of in kartonnen bulkverpakkingen. Ook tijdens en na de productie worden willekeurig heel wat stalen genomen voor kwaliteitstesten, zodat de producent kan garanderen dat de klant tevreden zal zijn.

Wij zijn alvast overtuigd!


Comments