Roze zalm

Zalm: wild of gekweekt? Een kwestie van persoonlijke smaak


Als voedsel is zalm een heel bijzondere vis. Zowel op de traditionele als op de nieuwe markten ziet het er niet naar uit dat de aanhoudende groei van...
Meer lezen

USPs Lobster

De USP’s van UHP-kreeft


Als het aankomt op voedsel met een wow-factor, kunnen slechts weinig producten concurreren met kreeft. Zijn zoete, sappige smaak heeft miljoenen...
Meer lezen

Pittman seafoods asia

De consumptie van vis en zeevruchten in Azië, en hoe dit de rest van de wereld beïnvloedt


Er zijn heel veel veelzijdige en voedzame vissoorten en zeevruchten op de markt. Deze voedingscategorie speelt dan ook een cruciale rol in het...
Meer lezen


Voordelen mosselen

De vele voordelen van de bescheiden mossel 1 minuut

  mrt 06, 2019

Als er zoiets was als de perfecte zeevrucht, dan zouden weinig soorten zo dicht in de buurt komen als de mossel. Ze zien er dan misschien bescheiden uit met hun gladde, paarszwarte schelpen, binnenin valt er heel wat te bewonderen.

Mosselen hebben zacht vlees dat barst van de smaak en proteïnen en weinig vetten bevat. Dat maakt het een ideaal gerecht voor de consument die begaan is met zijn gezondheid. En dat zijn nog lang niet alle voordelen: deze weekdieren met twee scharnierende schelpen zitten ook tjokvol omega-3 en kunnen tot drie keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 leveren. En dat in slechts één portie. Onze hersenen zijn er dan ook dol op.

Hun voedingseigenschappen werden relatief recent ontdekt, maar mosselen staan al tienduizenden jaren op het menu van de mens. Ze zijn dan ook een van de gemakkelijkst te bereiden zeevruchten en bovendien bijzonder veelzijdig.

MILIEUVRIENDELIJK

De meeste mosselen die vandaag worden gegeten, werden gekweekt. Daarvoor werkt men met touwen in de oceaan. Die vormen een verwaarloosbare dreiging in hun omgeving, waardoor mosselen ook hoog scoren in de duurzaamheidsrangschikkingen. Het duurzaamheidsprogramma van Monterey Bay Aquarium Seafood Watch bijvoorbeeld stelt dat gekweekte mosselen behoren ‘tot de meest duurzame zeevruchten die je kan kopen’. Ook de Marine Conservation Society’s Good Fish Guide geeft hen een topscore op vlak van duurzaamheid.

Net zoals andere weekdieren zoals oesters bevorderen mosselen de omgeving waarin ze worden gekweekt. Ze eten microalgen en filteren zo het water. Daardoor wordt de omgeving ook voor de andere zeedieren schoner. Hun natuurlijke voeding maakt ook dat ze, in tegenstelling tot veel andere gekweekte diersoorten, geen extra voedingssupplementen nodig hebben.

PRODUCTIELEIDER

Pittman Seafoods haalt zijn mosselen uit Chili, via zijn lokale dochteronderneming Omega CFoods, die ook grondige producttesten uitvoert om op die manier volledige klanttevredenheid te garanderen.

Met een mosselteelt die dateert uit de jaren veertig, is Chili de grootste mosselproducent en -exporteur ter wereld, met een volume van respectievelijk 90.000 ton en 70.000 ton. De Zuid-Amerikaanse mosselcultuur is gebaseerd op de productie van drie hoofdsoorten: de chorito of Chileense Mossel (Mytilus chilensis), de cholga (Aulacomya ater) en de reuzenmossel of choro (Choromytilus chorus). Terwijl de meeste Chileense mosselen worden geëxporteerd, worden alle cholga’s en reuzenmosselen in het binnenland geconsumeerd. Historisch gezien is Europa goed voor ongeveer 70% van de mosseluitvoer uit Chili.

Inspelend op de groeiende consumentenvraag naar verantwoord gekweekte of gevangen schaal- en schelpdieren, hebben verschillende belangrijke mosselvisserijen en -kwekerijen het MSC- (Marine Stewardship Council) en ASC- (Aquaculture Stewardship Council) certificaat behaald.

DE LOGISCHE KEUZE

Steeds meer mensen eten mosselen: ze zijn het hele jaar door beschikbaar en zijn zeer betaalbaar. Gestoomd in een saus met witte wijn en look, als extra bij soep, pasta of paella, in een originele salade …: de voedzame en duurzame mosselen blijven het perfecte ingrediënt van tal van overheerlijke gerechten met schelpdieren.


Comments