Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule


Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden....
Meer lezen

Prijzen atlantische zalm

De prijzen van Atlantische zalm: een toelichting


Zeer weinig visproducten kunnen concurreren met de internationale vraag naar zalm. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties...
Meer lezen

Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen


Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen...
Meer lezen


Wij gaan voor duurzame pangasius 2 minuten

  jan 27, 2017

Recentelijk is pangasius weer in de media gekomen omdat de vis gekweekt zou worden in vuil water en dus bacteriën kan bevatten. Jammere berichtgeving, vinden we bij Pittman Seafoods. Er bestaan voor vis immers heel wat normen en certificeringsregels, waardoor de consument zeker kan zijn van een gezond en vooral duurzaam stukje vis. 

Voor de consument is het niet altijd eenvoudig om te weten waar de vis die hij koopt vandaan komt en of die al dan niet duurzaam is. De vissector is nochtans sterk geprofessionaliseerd op dat vlak. Een label dat garant staat voor duurzaamheid, is vis met een MSC- of ASC-certificaat (te herkennen aan een blauw of groen logo op de verpakking). Een woordje uitleg over ASC en meer specifiek over de certificering van pangasius.

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een onafhankelijke non-profitorganisatie, opgericht in 2010 door het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Initiatief Duurzame Handel. ASC bevordert de verantwoorde kweek van vis, schaal- en schelpdieren door middel van een certificerings- en labellingprogramma. Kwekerijen worden gestimuleerd om over te stappen naar verantwoorde kweekmethodes, die de impact verminderen op water, natuur, milieu en omwonenden.

De ASC-standaarden en -normen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met het WNF en in overleg met meer dan 2000 belanghebbenden wereldwijd, waaronder viskwekerijen, supermarkten en foodservice organisaties, ngo’s, overheidsorganisaties en wetenschappelijke instituten. De ASC-standaarden bevatten specifieke eisen waaraan de kwekerijen moeten voldoen en richten zich zowel op het milieu als op de maatschappelijke gevolgen van kwekerijen.

ASC PANGASIUS STANDAARD

De ASC Pangasius Standaard eist dat viskwekers zich aan strenge eisen houden. Die moeten ervoor zorgen dat de pangasius onder goede omstandigheden gekweekt wordt, waarbij het water, de natuur en het milieu beschermd worden.

ASC-gecertificeerde pangasiuskwekerijen moeten dan ook regelmatig verschillende waterparameters meten en binnen de vastgestelde waarden blijven. Zuiveringsinstallaties voor afvalwater en slib moeten aan strenge eisen voldoen voordat dit weer gelost mag worden.

Watervervuiling is inderdaad een van de grootste negatieve gevolgen van viskweek, inclusief pangasiuskweek, op het milieu. De ASC Pangasius Standaard heeft daarom eisen opgesteld voor een aantal zaken die aan de grondslag liggen van die watervervuiling:

  • De hoeveelheid fosfaat en stikstof die via het voer in het kweeksysteem terecht mag komen, wordt beperkt. Fosfaat en stikstof zijn essentiële bouwstenen voor vis om te groeien, maar kunnen ook zorgen voor vervuiling van het water.
  • Rivierwater, dat vaak gebruikt wordt voor de kweek van pangasius, bevat altijd fosfaat en stikstof. Het verschil tussen de fosfaat- en stikstofwaardes van water dat de kwekerij uitstroomt, mag echter niet te veel verschillen van de waardes van het water dat de kwekerij binnenkomt.
  • Bezinksel of slib van de kweekvijvers en regulier afval mogen niet in de rivier gelost worden, maar moeten worden opgevangen en afgevoerd.

Een goede evolutie dus. Maar voor Pittman Seafoods gaat duurzame vis verder dan enkel het logo. Wij gaan ter plaatse om te kijken hoe onze producenten werken en gaan zo na of onze leveranciers beantwoorden aan onze specificaties, normen en waarden. Belangrijk voor ons is dat wij aan onze klanten kunnen garanderen dat hun vis echt kwalitatief en duurzaam is.


Comments