seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Ethoxyquine begrijpen 1 minuut

  dec 26, 2016

Antioxidanten worden in een breed spectrum substanties gebruikt, zoals in menselijke voeding en dierenvoeder, om het te beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatie. Antioxidanten zijn werkzaam door op zuurstof te reageren vóór het kan reageren op de bron die door de antioxidanten wordt beschermd. Antioxidanten worden meestal gebruikt om vetten en olie te beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatie.

Aangezien ze veel meervoudig onverzadigd vet bevatten, zijn zowel vismeel als visolie gevoelig voor oxidatie en moeten ze daarom beschermd worden. Vismeel is zelfs nog vatbaarder voor oxidatie door de aanwezigheid van spoorelementen. Ethoxyquine was vele jaren de meest efficiënte antioxidant om de sterk onverzadigde vetten in vismeel te beschermen tegen mogelijke zelfverhitting en ontbranding tijdens opslag en transport.

Het is door dit en andere risico’s dat de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) momenteel heeft bepaald dat het gebruik van een antioxidant zoals ethoxyquine een verplichte vereiste is voor het vervoer van vismeel over zee.

In de Europese Unie is ethoxyquine momenteel toegestaan als antioxidant. De maximumgrens voor alle antioxidanten, louter en alleen of in combinatie met andere, bedraagt 150 mg/kg voeder (Richtlijn 70/524/EEG).

AANVAARDBARE LIMIETEN

Voeder voor gekweekte zalm bevat normaal gezien 10-20% vismeel. Momenteel is er in de EU geen limiet bepaald voor de ethoxyquineniveaus. Japan hanteert een maximumgehalte aan residuen (MRL) van 1 mg/kg voor alle vissoorten, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een limiet heeft bepaald voor een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van ethoxyquine van 0,005 mg/kg. De resultaten van een officieel Noors toezichtprogramma hebben bovendien aangetoond dat een dagelijkse inname van 300 g zalm zou bijdragen tot 4-15% van de ADI.

ONS ENGAGEMENT

Naast de garantie dat de aanwezige hoeveelheid ethoxyquine in de door Pittman in Noorwegen en Chili aangekochte zalm binnen de huidige verplichte grenzen blijft, blijft de laboanalyse van de ethoxyquineniveaus een sleutelrol spelen in ons algemene monitoringprogramma. Tegelijk werken wij nauw samen met onze leveranciers om te voldoen aan potentiële nieuwe EU-verordeningen.

 


Comments