Salmon

Meer dan kopzorgen: zeeluizen en hun aanzienlijke impact op de zalmkwekerijsector


De zalmkwekerij is een heel belangrijke sector. Deze sector levert een van 's werelds meest populaire eiwitten en groeide de afgelopen 25 jaar aan...
Meer lezen

Plastic crisis ocean

Hoe de vissector de plastic-crisis aanpakt


Vandaag de dag blijft de Covid-19-pandemie onze gedachten en acties beheersen. Maar niet zo lang geleden was plasticvervuiling de belangrijkste topic...
Meer lezen

Korean snow crab

Korea’s zoete reus uit de diepte


Sneeuwkrab bekleedt een speciale plek in de Koreaanse cultuur. Lokaal wordt deze winterse delicatesse ‘daegae’ genoemd, wat letterlijk reuzenkrab...
Meer lezen


Ethoxyquine begrijpen 1 minuut

  dec 26, 2016

Antioxidanten worden in een breed spectrum substanties gebruikt, zoals in menselijke voeding en dierenvoeder, om het te beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatie. Antioxidanten zijn werkzaam door op zuurstof te reageren vóór het kan reageren op de bron die door de antioxidanten wordt beschermd. Antioxidanten worden meestal gebruikt om vetten en olie te beschermen tegen de schadelijke effecten van oxidatie.

Aangezien ze veel meervoudig onverzadigd vet bevatten, zijn zowel vismeel als visolie gevoelig voor oxidatie en moeten ze daarom beschermd worden. Vismeel is zelfs nog vatbaarder voor oxidatie door de aanwezigheid van spoorelementen. Ethoxyquine was vele jaren de meest efficiënte antioxidant om de sterk onverzadigde vetten in vismeel te beschermen tegen mogelijke zelfverhitting en ontbranding tijdens opslag en transport.

Het is door dit en andere risico’s dat de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) momenteel heeft bepaald dat het gebruik van een antioxidant zoals ethoxyquine een verplichte vereiste is voor het vervoer van vismeel over zee.

In de Europese Unie is ethoxyquine momenteel toegestaan als antioxidant. De maximumgrens voor alle antioxidanten, louter en alleen of in combinatie met andere, bedraagt 150 mg/kg voeder (Richtlijn 70/524/EEG).

AANVAARDBARE LIMIETEN

Voeder voor gekweekte zalm bevat normaal gezien 10-20% vismeel. Momenteel is er in de EU geen limiet bepaald voor de ethoxyquineniveaus. Japan hanteert een maximumgehalte aan residuen (MRL) van 1 mg/kg voor alle vissoorten, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een limiet heeft bepaald voor een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van ethoxyquine van 0,005 mg/kg. De resultaten van een officieel Noors toezichtprogramma hebben bovendien aangetoond dat een dagelijkse inname van 300 g zalm zou bijdragen tot 4-15% van de ADI.

ONS ENGAGEMENT

Naast de garantie dat de aanwezige hoeveelheid ethoxyquine in de door Pittman in Noorwegen en Chili aangekochte zalm binnen de huidige verplichte grenzen blijft, blijft de laboanalyse van de ethoxyquineniveaus een sleutelrol spelen in ons algemene monitoringprogramma. Tegelijk werken wij nauw samen met onze leveranciers om te voldoen aan potentiële nieuwe EU-verordeningen.

 


Comments