seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Wereldwijde vraag naar ASC-certificering neemt toe 2 minuten

  jun 20, 2016

Tijdens de Seafood Expo Global in Brussel dit jaar (26-28 april) werd bekendgemaakt dat het aantal kwekerijen dat gebruikmaakt van aquacultuur met een ASC-certificering (Aquaculture Stewardship Council) de afgelopen 12 maanden met 55% is toegenomen, met name tot 247. Tegelijk breidde het ASC uit naar nieuwe landen met gecertificeerde kwekerijen in Japan, de VS en Duitsland.
Het aantal ASC-gecertificeerde kwekerijen nam de afgelopen vijf jaar inderdaad snel toe sinds de lancering van de tilapianorm in 2012. Maar wat is het ASC, wat doet deze organisatie en waarom is ze zo belangrijk?

JONG ECOLABEL

Het ASC werd in 2010 opgericht en de eerste gecertificeerde producten zouden de markt twee jaar later bereiken. Deze onafhankelijke non-profitorganisatie ontwikkelde een certificeringsprogramma voor verantwoorde aquacultuur.
Net zoals de Marine Stewardship Council (MSC)-norm met het vertrouwde blauwe ecolabel voor in het wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren, is het ASC-handelsmerk van toepassing op verantwoord gekweekte vis en zeevruchten. Producten met dit merk zijn afkomstig van kwekerijen die kunnen aantonen dat ze het milieu respecteren en de strikte richtlijnen volgen op vlak van voedseladditieven en sociale voorwaarden.

PRIMAIRE FUNCTIE

De belangrijkste taak van het ASC is de invoering en het beheer van de normen die voor elke specifieke vis- en zeevruchtensoort worden ontwikkeld. Momenteel werden acht normen op punt gesteld, met name voor zalm, tilapia, pangasius, zeeoor, tweekleppige schelpdieren (venusschelpen, mosselen, oesters, sint-jakobsvruchten), garnalen en seriola/cobia. En deze lijst wordt nog uitgebreid.

Om zijn onafhankelijke positie te vrijwaren, hanteert het ASC een programma voor een onafhankelijke beoordeling en certificering door derden. Dit betekent in wezen dat het ASC zelf geen viskwekerijen beoordeelt. In plaats daarvan worden de certificaten uitgereikt door een onafhankelijk erkend certificeringsagentschap, dat de evaluatie van de viskwekerijen uitvoert en beslist of deze al dan niet voldoen aan de ASC-normen voor verantwoorde productie.

Deze normen hebben betrekking op zeven kernbeginselen:

  1. Naleving van de wet
  2. Behoud van de natuurlijke omgeving en biodiversiteit
  3. Behoud van de watervoorraden
  4. Behoud van de diversiteit op het gebied van soorten en wilde populaties (bijv. ontsnappingen voorkomen die een bedreiging kunnen vormen voor wilde vis)
  5. Verantwoord gebruik van diervoeder en andere hulpbronnen
  6. Gezondheid van de dieren (geen onnodig gebruik van antibiotica en chemicaliën)
  7. Maatschappelijke verantwoordelijkheid (bijv. geen kinderarbeid, gezondheid en veiligheid van de medewerkers)

UITDAGING INZAKE BEVOLKING
Met de verwachting in het achterhoofd dat de wereldbevolking binnen 25 jaar met 9 miljard mensen zal toenemen, zal ook de wereldwijde nood aan proteïnen stijgen. Om aan deze vraag te voldoen, zullen vernieuwende oplossingen nodig zijn waarmee meer voedsel kan worden geproduceerd vanaf een bestaande hulpbron.
De aquacultuursector biedt een dergelijke haalbare oplossing, aangezien waterdieren zich veel doeltreffender lenen tot voederconversie dan landdieren. Tegelijk zijn de visserijen die wilde vis vangen stabiel gebleven qua aantal. Het is echter niet alleen van belang dat de aquacultuur competenter wordt, maar ook dat ze op een verantwoorde manier uitbreidt – door meer te produceren zonder de impact op milieu en maatschappij de hoogte in te jagen.

MARKETINGTOOLKIT

Volgens het ASC zijn veel viskwekerijen van mening dat de certificering hen heeft geholpen om hun positie op de bestaande markten te bestendigen en nieuwe markten aan te boren. Tegelijk is de stijgende vraag naar verantwoorde producten een sterke incentive om zich te blijven engageren.
Toch geeft het ASC ook toe dat het stijgende aanbod van gecertificeerde producten heeft geleid tot een groeiende interesse van de grote spelers op de markt om de consument te engageren en zijn inzichten in gecertificeerde vis en zeevruchten verder te ontwikkelen. Om de servicepartners te helpen, lanceerde het ASC op de Brusselse expo zijn eerste marketingtoolkit. De organisatie bevestigde eveneens dat ze in het komende jaar “nauwer gaat samenwerken met de partners” om de consumenten te doen inzien dat door een bewuste keuze te maken en gecertificeerde vis en zeevruchten te kopen, ze een “vitale partner” worden bij hun inspanningen om de sector daadwerkelijk te veranderen.

ONS ENGAGEMENT

Pittman Seafoods is altijd zeer voorzichtig met aankopen bij wilde visserijen en aquacultuur en streeft ernaar zoveel mogelijk gecertificeerde vis of een haalbaar alternatief te leveren. Wij zijn zowel MSC- als ASC-gecertificeerd en ons huidige aanbod bevat ASC-gecertificeerde zalm en mosselen. Wij werken ook samen met het onafhankelijke Institute for Agricultural and Fisheries Research (ILVO) om maatschappelijk verantwoorde vis aan te bieden, die al dan niet een logo of certificaat draagt.
Eén ding is zeker: wij weten altijd precies waar onze vis vandaan komt. Al onze producten zijn volledig traceerbaar en dat is heel belangrijk voor het behoud van de kwaliteit en de veiligheid.

 


Comments