seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Goed jaar voor de witvisbevoorrading 2 minuten

  jul 06, 2016

De bevoorrading van Europese witvis kende een goede start in 2016, met meer Atlantische kabeljauw en schelvis van topkwaliteit beschikbaar op de markt dan vorig jaar – en dit uit de twee grootste visgronden: de Barentszzee en de IJslandse visserijen.

De toename in de Europese bevoorrading van kabeljauw is vooral te danken aan IJsland en is het resultaat van de 10% hogere bevissingsregels (HCR) van het land, met een stijging van 239.000 metrische ton voor het quotajaar 2015/2016. Volgens de overheidsstatistieken ving het land de afgelopen 12 maanden (mei 2015 – april 2016) 253.789 metrische ton kabeljauw; een jaar-op-jaar stijging van 6 %.

Intussen bracht de gezamenlijke Noorse-Russische Visserijcommissie de kabeljauwquota voor de Barentszzee voor 2016 op 894.000 metrische ton, overeenkomstig het advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES). De totale toegestane vangst (TAC) is dezelfde als vorig jaar.
Voor deze vissoort is Noorwegen Europa’s grootste leverancier. Momenteel bezit het land een aandeel in de totale toegestane vangsten in de Barentszzee van 401.240 metrische ton – net zoals vorig jaar. Het belangrijkste vangstseizoen voor het Scandinavische land loopt van januari tot april, waarbij een groot aantal schepen uit de hele kustlijn deelnemen aan de vangst. De grootste volumes worden echter gevangen rond de Lofoten-eilanden in het noorden van het land.

Pittman Seafoods koopt zowel enkel- als tweevoudig ingevroren Atlantische kabeljauw aan uit IJsland, Noorwegen en Rusland en verkoopt zowel vis die werd gecertificeerd overeenkomstig de norm voor duurzame visserij van de Raad voor Marien Beheer als niet-gecertificeerde producten.

SCHELVIS IN DE LIFT

Het plaatje ziet er al even rooskleurig uit voor de schelvis, met significante quotastijgingen in zowel de Barentszzee als IJsland voor dit jaar, waardoor de recente afnemende trend in de toelevering bij beide visserijen wordt gekenterd.
Voor het quotajaar 2015/2016 mogen IJslandse vissers 40.000 metrische ton schelvis vangen, dat is bijna 10.000 metrische ton meer dan vorig seizoen. Ook hier benadrukken de overheidsstatistieken dat de visserijen de afgelopen 12 maanden 41.735 metrische ton schelvis vingen; een jaar-op-jaar stijging van 19%. In totaal zwol de IJslandse demersale vangst in deze periode aan met 6% tot 450.586 metrische ton.

De quota voor IJslandse schelvis uit de Barentszzee voor 2016 bedraagt 21.000 metrische ton meer en zal afklokken op 244.000 metrische ton, een ruime voorsprong op het advies van de ICES van 223.000 metrische ton. Deze totale toegestane vangst (TAC) bedraagt 65.000 metrische ton meer dan twee jaar geleden. Wat betreft de TAC voor schelvis van dit jaar zal het aandeel van Noorwegen 118.700 metrische ton bedragen en dat van Rusland 125.300 metrische ton.

NOORDZEE HERSTELT ZICH

Er is ook een goede reden om optimistisch te zijn over de Noordzee. Daar wordt het kabeljauwbestand niet langer als ernstig in gevaar beschouwd dankzij de grootse inspanningen van de visindustrie en andere stakeholders voor het behoud van het visbestand.
Het bestand in de Noordzee nam een duikvlucht van een piek van 270.000 metrische ton volwassen kabeljauw in de jaren 70 naar 44.000 metrische ton in 2006, maar was vorig jaar alweer terug geklommen naar een niveau van ongeveer 149.000 metrische ton.

Men verwacht dat de populaties zullen blijven stijgen en de visserijsector is alvast voorbereid op haar evaluatie op basis van de MSC-norm die al volgend jaar tot een certificering zou kunnen leiden.
De gedeelde totale toegestane vangsten tussen de EU en Noorwegen in de Noordzee voor kabeljauw en schelvis stegen dit jaar tot respectievelijk 33.651 en 61.933 metrische ton.

STIJGING IN DE WERELDWIJDE TOELEVERING

Wereldwijd zal de totale toelevering van Atlantische kabeljauw volgens de schattingen van het Jaarlijkse Grondvisforum klimmen van 1.292.000 metrische ton vorig jaar tot 1.297.000 metrische ton in 2016. Tegelijk zal de toelevering van schelvis oplopen tot 366.000 metrische ton ten opzichte van 342.000 metrische ton vorig jaar.

En last but not least zal de wereldwijde vangst van Alaskakoolvis dit jaar hoogstwaarschijnlijk aanzwellen met 150.000 metrische ton, tot 3.505.000 metrische ton. De meeste koolvis van Pittman wordt gevangen in de noordoostelijke en noordwestelijke Grote Oceaan.

 


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com