seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Colruyt zet in op duurzaamheid, prijs en kwaliteit 3 minuten

  aug 25, 2014

Wat ruim 80 jaar geleden ontstond als een klein familiebedrijf uit het Vlaams-Brabantse Lembeek is ondertussen uitgegroeid tot een imperium van verschillende retailformules in vier landen. Colruyt Group heeft vandaag meer dan 25.000 werknemers en is een grote geoliede machine. Michel Jenquin werkt al 32 jaar bij Colruyt. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de aankoop van diepvriesvis.

“Ik ben nu ruim 15 jaar verantwoordelijk voor de aankoop van diepvriesproducten. Momenteel behoort de aankoop van diepvriesvis, diepgevroren groenten en fruit en de diepgevroren aardappelbereidingen tot mijn takenpakket. Voorheen heb ik ook verse producten ingekocht voor Colruyt.”

HOE SELECTEERT COLRUYT HAAR LEVERANCIERS?

Michel Jenquin: “Dat varieert van leverancier tot leverancier. Sommigen zoeken zelf contact en maken een afspraak om hun producten voor te stellen. Andere leveranciers ontmoeten we op beurzen of benaderen we via internet. Soms verwijzen key account managers ons zelfs door naar hun partners.”

ZIJN ER BEPAALDE KWALITEITSVOORWAARDEN WAARAAN LEVERANCIERS MOETEN VOLDOEN OM MET COLRUYT TE KUNNEN SAMENWERKEN?

Michel Jenquin: “Uiteraard. Zonder de nodige certificaten kom je er niet in. Leveranciers moeten een BRC-label voorleggen om een superieure kwaliteit te kunnen aantonen. Vervolgens verschijnt een potentieel product voor een aantal interne en externe testpanels en pas daarna onderhandelen we over de prijs. We gaan met nieuwe leveranciers in geen enkel geval over één nacht ijs.”

COLRUYT GROUP HECHT VEEL BELANG AAN DUURZAAMHEID. ZIJN DE NORMEN EN VOORWAARDEN VOOR DE AANKOOP VAN VIS DAN NOG STRENGER DAN BIJ ANDERE PRODUCTCATEGORIEËN?

Michel Jenquin: “Dat klopt. We laten de duurzaamheid van ons assortiment wilde vis jaarlijks opnieuw evalueren. Dat gebeurt in samenwerking met het onafhankelijk Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek in Oostende. Visbestand, ecologische impact, visserijbeheer en dierenwelzijn zijn de vier duurzaamheidscriteria. Voor de vissoorten met minder goede scores gaan we samen met de leveranciers op zoek naar alternatieven: nieuwe vangstgebieden of duurzamere vismethodes bijvoorbeeld.”

EN WAT MET BEDREIGDE VISSOORTEN?

Michel Jenquin: “Die bannen we resoluut. Zowel in ons assortiment diepgevroren vis als bij de verse wilde vis. Het afgelopen jaar hebben we zes vissoorten uit het aanbod geschrapt. Het gaat onder andere over zeewolf, Kaapse heek en zeebarbeel. Voor de zeewolf hebben we heel transparant naar onze klanten toe gecommuniceerd dat we stoppen met het aanbieden van deze vissoort. Op jaarbasis betekent dat een verkoopverlies van ongeveer 50 tot 60 ton.”

ZIJN ER TRENDS OP VLAK VAN VISCONSUMPTIE?

Michel Jenquin: “Zalm, kabeljauw en pangasius vormen nog altijd de top drie van de populairste vissoorten in de diepvriesafdeling. Ik schat dat ze samen goed zijn voor ongeveer zeventig procent van de verkoop van diepvriesvis. Alle andere vissoorten samen – en dat zijn er veel – vormen dus maar een derde van de totale verkoop.”

HOE ZIJN JULLIE BIJ PITTMAN SEAFOODS TERECHTGEKOMEN?

Michel Jenquin: “Dat heb ik zelf niet meegemaakt. De samenwerking dateert al van in de jaren negentig. Ik weet van mijn voorganger wel dat Colruyt toen bij Pittman Seafoods ging aankloppen voor Canadese kreeft. Vandaag nemen we zo’n 17 vissoorten bij Pittman Seafoods af. Kreeft zit nog altijd in het assortiment, maar ook voor zalm doen we een beroep op het bedrijf uit Zeebrugge. Pittman Seafoods is daarnaast ook een trouwe partner voor de Aziatische producten. Hiermee bedoel ik de vissoorten die in China gefileerd worden. De tongrolletjes bijvoorbeeld.”

WAT ZIJN DE GROOTSTE TROEVEN OM MET PITTMAN SEAFOODS SAMEN TE WERKEN?

Michel Jenquin: “We hebben zelf geen tijd om de viskwekers te contacteren en te controleren. Pittman Seafoods neemt in principe de rol van agent van ons over. Pittman Seafoods heeft de nodige vakkennis. Ze observeren alles: ze volgen het nieuws uit de sector op de voet, ze sourcen en zoeken alles uit. In principe zou je kunnen stellen dat Pittman Seafoods de ogen en oren van de aankoopdienst voor diepvriesvis voor Colruyt zijn.”

FLEXIBILITEIT IS ONTZETTEND BELANGRIJK ALS LEVERANCIER. HOE WORDT DAT INGEVULD?

Michel Jenquin: “We communiceren vaak. En veel. Ik houd Pittman Seafoods op voorhand op de hoogte van onze wensen en promoties, zodat zij weten hoeveel stock er nodig is. Pittman Seafoods kan in de meeste gevallen onmiddellijk leveren. Ik heb drie rechtstreekse aanspreekpunten: de zaakvoerders Dirk en Joke Vandepitte en Kurt Fierens, Purchase Manager voor Azië. Zij zijn altijd bereikbaar. Ook na de kantooruren.”

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE WAARDEN VAN COLRUYT OM LANGDURIGE PARTNERSHIPS MET LEVERANCIERS AAN TE GAAN?

Michel Jenquin: “Ik vind het persoonlijk ontzettend belangrijk om een goede relatie met de key accountmanager te hebben. Er moet een ‘klik’ zijn. Bij Pittman Seafoods is die klik er zonder twijfel. Daarnaast is vertrouwen ook een topprioriteit. Je moet altijd op een leverancier kunnen rekenen én beide partijen moeten openstaan voor discussie. Ten slotte is ook de kwaliteit van groot belang. Hoe beter de kwaliteit, hoe minder problemen. En dat resulteert dan weer in een betere samenwerking. Daar profiteert de eindklant uiteraard ook van. We hanteren bij Colruyt een erg strikte policy op vlak van communicatie. Een klacht of vraag moet binnen de 24 uur beantwoord zijn. Openheid en transparantie zijn dankzij internet en sociale media namelijk belangrijker dan ooit.”


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com