seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


18de seafood show in China 2 minuten

  aug 25, 2014

De China Fisheries & Seafood Expo in Dalian was inmiddels aan haar achttiende editie toe. De beurs was een gigantisch succes en trok 30% meer bezoekers dan vorig jaar. Kurt Fierens, Purchase Manager van Pittman Seafoods sinds 1994, trok zoals reeds vele jaren naar Azië om de expo te bezoeken. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ter plaatse ook bedrijven te bezoeken en producties op te volgen.

“De Seafood Show in China is de plek bij uitstek om te netwerken met potentiële partners. Op de beurs krijg je een idee van de stocksituaties, de vangstcijfers, de verwachtingen en de tendensen. Standhouders uit alle hoeken van de wereld vertellen hoe en waar ze vis vangen, doen hun productieproces uit de doeken en schotelen je hun sterkste troeven voor.”

Welke indruk kreeg je op de beurs?

Kurt Fierens: “De focus lag dit jaar voornamelijk op de eigen markt. Het aantal Aziatische standhouders – om en bij de 80% – is in vergelijking met andere jaren ontzettend gegroeid. Daarnaast viel ook op dat het Chinese consumentenpatroon wijzigt  bij de jongere generatie. Jonge tweeverdieners hebben minder tijd om te koken en grijpen daarom steeds vaker naar de westerse eetcultuur. Ze staan open voor visporties en kant-en-klare maaltijden, terwijl ze thuis opgevoed zijn met het idee dat je enkel vis met kop kunt kopen om zeker te zijn van de versheid.”

Heeft dat een impact op de Europese markt?

Kurt Fierens: “Het overnemen van deze westerse mentaliteit kan uiteraard een gevolg hebben voor Europa. Als de Aziaten zelf meer visblokken en -porties consumeren, zou de prijs wel eens kunnen stijgen. Export is altijd een topprioriteit geweest voor China, maar dat kan nu veranderen.”  

Heb je nieuwe producenten kunnen vinden in China?

Kurt Fierens: “Ja. Er komen een tweetal producenten in aanmerking voor onder andere wilde zalm. Er zijn nog altijd veel mogelijkheden in China. Het is alleen erg belangrijk om je partners zorgvuldig te kiezen en ze goed op te blijven volgen.”

Hoe kun je dat concreet doen?

Kurt Fierens: “Ik reis zelf zo’n twee keer per jaar naar China om de producenten van wilde zalm, Pacific schar, kabeljauw, Alaska Pollack, Groenlandse heilbot en Zuidelijke blauwe wijting te bezoeken. De dagelijkse kwaliteitscontrole besteden we uit aan lokale partners. We werken samen met onafhankelijke kwaliteitsteams die op de hoogte zijn van onze wensen en voorwaarden. Zij gaan na of een fabriek van een nieuwe potentiële producent in aanmerking komt, ze controleren de grondstof, checken of de machines optimaal ingesteld zijn en voeren allerhande tests uit op het eindproduct.”

Staan er nog soortgelijke beurzen op de kalender?

Kurt Fierens: “De China Fisheries & Seafood Expo is de op één na grootste ter wereld. De nummer één is de European Seafood Exposition in Brussel. Daarnaast probeer ik jaarlijks ook de Boston Seafood Show mee te pikken. Deze beurs is iets meer afgestemd op de Amerikaanse markt, maar biedt de mogelijkheid om bestaande en potentiële leveranciers van overal ter wereld te ontmoeten.”

 

Pittman Seafoods staat voor kwalitatieve diepvriesvis voor retail, industrie, groothandel en foodservice.


Comments