seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Convenience vis: de trends 1 minuut

  aug 25, 2014

Consumenten besteden alsmaar meer aandacht aan variatie, smaak, gezondheid en duurzaamheid. Toch blijft ook gebruiksgemak een topprioriteit. De kunst is om snel een lekkere en evenwichtige maaltijd op tafel te toveren. Ready meals zitten niet voor niets in de lift.

Uit de cijfers van het internationale onderzoeksbureau GfK blijkt dat de gemiddelde Belg het afgelopen jaar zo’n 9,3 kg vis kocht. De helft van dat volume aan vis, week- en schaaldieren werd diepgevroren aangekocht. De visspeciaalzaak blijft met een marktaandeel van 11,4 % terrein verliezen. De supermarkt en hard discount blijven marktleiders met respectievelijk 42,3 % en 24 %. De buurtsupermarkt verstevigt haar positie en neemt nu zo’n 11,6 % van de verkoop van vis, schaal- en weekdieren voor haar rekening.

Evenwichtig
Het aanbod van bereide gerechten is de laatste jaren fors toegenomen. De mogelijkheden zijn legio, waardoor fabrikanten perfect aan de verwachtingen van de consument kunnen voldoen. Producenten van kant-en-klare gerechten besteden dan ook enorm veel aandacht aan variatie, smaak, gezondheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Ze werken samen met een leger diëtisten en voedingsdeskundigen en houden voortdurend rekening met de principes van het Nationale Voedings- en Gezondheidsplan (NVGP). Ook bij de gerechten die door bekende koks zijn samengesteld, zien we evenwichtigere recepten. De maaltijden bestaan uit ruimere porties vis en groenten, terwijl de hoeveelheid zout en vet drastisch vermindert.

Divers
Zalm en kabeljauw blijven de populairste vissoorten voor bereide maaltijden, maar schar, alaska pollak en pangasius winnen stilaan terrein. De diversiteit in de kant-en-klare gerechten blijft ook groeien: van de traditionele vispannetjes en smeersalades tot bladerdeeghapjes, voorgerechtjes met gemarineerde of gepaneerde vis, gevulde visschelpen, vismousses, pasta’s, paellaschotels enzovoort. De opmars van de kant-en-klare visgerechten heeft verschillende redenen. Consumenten hebben alsmaar minder tijd om zelf achter de potten en pannen te kruipen en hechten meer belang aan duurzaamheid en gezondheid.

Natuurlijke porties
Ook natuurlijke producten en ambachtelijke werkwijzen zijn meer in trek. Dat geldt trouwens niet enkel voor de visindustrie, maar voor de volledige voedingssector. Consumenten zijn bereid om iets meer te betalen voor ambachtelijk bereid ijs, brood zonder bewaarmiddelen of graatloze porties vis die met de hand gesneden zijn. Uw vispartner, Pittman Seafoods, kan perfect inspelen op deze vraag en met de hand gesneden porties zalm, kabeljauw, alaska pollak of schar aanbieden.

Op maat
Pittman Seafoods staat gekend voor zijn assortiment duurzame vissoorten. In de fabriek in Zeebrugge kan het familiebedrijf visblokken verzagen tot plankjes en blokjes op maat van de klant. De zaaglijn kan verschillende maten (vanaf 6 gram) en snijpatronen aan en switchen is erg eenvoudig. De maten, gewichten en volumes kunnen op de behoefte van de klant afgestemd worden. Dit in tegenstelling tot grote bedrijven, die een minimumvolume per snit opleggen.

Visadviseur
Door de trends en evoluties in de markt dagelijks aan te scherpen, is Pittman veel meer dan een fabrikant. “We geven onze klanten graag advies over vangstseizoenen, ideale aankoopmomenten, prijsontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden”, zegt Katrien Geneyn, Key Accountmanager Industrie Benelux bij Pittman Seafoods. “We willen niet enkel uw leverancier zijn, maar ook een betrouwbare partner en adviseur.”


Comments