seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Zomerse zeevruchten: de barbecue lonkt 3 minuten

  jun 28, 2023

In de zomer steken veel mensen met een tuin of terras ’s avonds de barbecue aan. Hoewel vlees vaak nog de boventoon voert op barbecues, vormen vis en zeevruchten een lekker en gezond alternatief. Een rokerige barbecuesmaak past namelijk perfect bij het subtiele, zilte palet van vis.

Voor de barbecue leent zich een breed scala aan vissoorten, waarbij elke soort zijn eigen unieke smaak en textuur heeft. Zeekreeft, zalm, scampi, sint-jakobsschelpen en zelfs oesters: het is maar een greep uit de verrukkelijke opties voor een barbecue.

Verrukkelijke kreeft

Met zijn sappige vruchtvlees en rijke smaak is zeekreeft een luxueuze barbecuekeuze. Door kreeft te grillen, versterk je de van nature zoete smaak en geef je het geheel een rokerige, gekarameliseerde toets. Om kreeften klaar te maken voor de barbecue, halveer je ze in de lengte. Vervolgens bestrijk je het vruchtvlees met wat olijfolie of gesmolten boter en kruid je af met peper en zout. Plaats de kreeften op een voorverwarmde grill, met het vruchtvlees naar beneden en bak elke kant 4 tot 5 minuten. Als het kreeftenvlees gaar is, ziet het er ondoorzichtig en stevig uit. Serveer de gegrilde kreeft met gesmolten boter en citroenschijfjes om hem tot een overheerlijke verwennerij te verheffen.

Rokerige zalm

Met zijn rijke, boterachtige smaak is zalm een topper op de barbecue. Bovendien bulkt de vissoort van omega 3. Door zalm te grillen, versterk je het natuurlijke smakenpalet van de vis en ontstaat er een heerlijk korstje. Kies voor verse zalmfilets – liefst met vel – want die vallen niet uiteen op de grill. Zowel de Atlantische zalm als Pacifische soorten komen op de BBQ perfect tot hun recht. Kruid de filets met een kruidenmix, specerijen of een marinade naar keuze. Verwarm de barbecue voor tot middelhoge temperatuur en bestrijk het rooster met een beetje olie. Leg de zalm met het vel op het rooster en bak elke kant 4 tot 6 minuten. De baktijd hangt af van de dikte van de filets. Het vlees moet in vlokken uit elkaar vallen en in het midden nog een tikkeltje roze zijn. Besprenkel de gebakken zalm met vers citroensap voor een frisse toets.

Andere opties

Ondertussen kan je in een handomdraai scampi bakken. Op de barbecue worden die heerlijk rokerig. Je kunt scampi los bakken of op spiezen rijgen. Met groenten en andere vis ertussen maak je lekkere visspiesjes. Met hun zachte textuur kan je ook sint-jakobsvruchten prachtig grillen. Zij zijn uitstekend te combineren met marinades op citrusbasis. Maar ook oesters – een delicatesse die vaak rauw wordt gegeten in Europa – kan je op de barbecue grillen. Doe dat met de bolle kant naar beneden, tot ze openen en de randen beginnen te krullen, wat ze een unieke, rokerige smaak geeft.

Toptips

Kies je voor zeevruchten en vis op de barbecue? Houd dan zeker deze nuttige tips in het achterhoofd. Zorg ervoor dat je grillroosters schoon en goed geolied zijn. Zo blijft er niets kleven. Gebruik je houten spiezen? Dompel ze dan op voorhand in water, zodat ze niet verbranden. Hou ook de bereidingstijd goed in het oog, want zeevruchten en vis zijn snel gaar en worden droog als je ze te lang bakt.

Kortom, zeevruchten en barbecues zijn een heerlijke match. Met kreeft en zalm bovenaan, omdat de barbecue hun natuurlijke smaken naar bovenhaalt en een rokerige dimensie toevoegt. Maar het loont zeker ook de moeite om de brede waaier aan zeevruchten op de BBQ te verkennen: van scampi over sint-jakobsschelpen tot oesters.

Recept

Gegrilde kreeft met ansjovisboter/ gerookte pittige tomatensaus/linguini – 4 pers. Bereidingstijd: 95 min.

 

Ingrediënten

Gerookte pittige tomatensaus met linguini

1 ui, 3 teentjes knoflook, 1 wortel, ½ venkel, 1 rode chilipeper, 6 zongedroogde tomaatjes, 3 el olijfolie, 1 kl gerookt paprikapoeder, 200 ml witte wijn, 70 g tomatenconcentraat, 400 g tomatenblokjes, zout, 500 g linguini, handvol rucola

Gegrilde kreeft

2 halve UHP kreeften (www.pittmanchezvous.com), 80 g ongezouten hoeveboter op kamertemperatuur, 4 ansjovisfilets, zwarte peper, 2 takjes dragon

Bereiding

Gerookte pittige tomatensaus met linguini

Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Spoel de venkel en snijd ook in kleine blokjes. Snijd de chilipeper overlangs en verwijder de zaadlijsten. Snijd de chilipeper en zongedroogde tomaatjes in fijne reepjes.

Verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de ui en knoflook acht minuten op een zacht vuurtje. Voeg de fijngesneden wortel, venkel, chilipeper en zongedroogde tomaatjes aan de ui toe. Stoof de groenten 10 minuten op een zacht vuurtje gaar. Kruid met zout en gerookt paprikapoeder.

Blus het geheel met de witte wijn en laat de wijn voor de helft inkoken. Doe het tomatenconcentraat en tomatenblokjes bij de groenten en laat 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Roer af en toe om en giet er eventueel een scheutje water bij als de saus te dik is. Mix de saus glad en zet aan de kant. Breng ondertussen een pot met gezouten water aan de kook voor de pasta.

Ansjovisboter

Hak de ansjovisfilets en dragonblaadjes fijn. Meng onder de hoeveboter en kruid flink met zwarte peper. Verdeel en smeer de ansjovisboter over het vlees van de kreeften.

Maak de BBQ klaar om te grillen. Kook de pasta al dente en doe de pasta bij de tomatensaus. Schenk één soeplepel van het pastawater bij de saus en laat de saus met de pasta twee minuten pruttelen.

Grill ondertussen de kreeften 5 à 7 minuten met het vlees naar boven onder gesloten deksel. Heb je geen gesloten BBQ, grill de kreeften iets langer.

Serveer de pasta met kreeft en werk af met rucola.


Comments