seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pacifische zalm verschillen

Pacifische zalm: het verschil tussen roze, zilverkleurige en rode zalm 3 minuten

  aug 22, 2018

Zalm heeft uitgesproken kleuren, van oudroze tot fel oranje, en vertegenwoordigt een breed scala soorten en productiemethoden. De wereldhandel van de zalm wordt gedomineerd door wilde Pacifische zalm en gekweekte Atlantische zalm, die beide door Pittman Seafoods worden geleverd.

De 2 miljoen ton Atlantische zalm die jaarlijks wordt geproduceerd, vertegenwoordigt een groot deel van de bijdrage van aquacultuur aan het wereldwijde aanbod van zalm. Ook de 1 miljoen wilde Pacifische zalm speelt een belangrijke rol. Pacifische zalm wordt ook gekweekt, maar op veel kleinere schaal.

VISSERIJEN

Pacifische zalm leeft in de oceaan, maar wordt geboren en gepaaid in zoetwaterrivieren en -stromen. In de Stille Oceaan vindt men zes soorten wilde zalm terug. De focus van commerciële vissers ligt op chinookzalm, roze zalm, chumzalm, rode zalm en cohozalm. Vorig jaar kwam meer dan de helft (53%) van de totale vangst uit de Verenigde Staten. Rusland (38%) was nummer twee, gevolgd door Japan (8%), Canada (1%) en Zuid-Korea (minder dan 1%).

Van de 487.000 ton die in 2016 (het meest recente jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn bij de National Marine Fisheries Service) door Amerikanen werd gevangen, kwam het leeuwendeel (477.000 ton) uit Alaska. Vissers in Washington en Oregon droegen nog eens 10.000 ton bij. Dit zijn enkele van de meest iconische en waardevolle visserijen in de Verenigde Staten. Heel wat zalm wordt er traditioneel verkocht en gegeten in de thuismarkt, maar er is ook aanzienlijke uitvoer naar Europa en andere markten. In 2017 bedroeg de visvangst in Alaska 224 miljoen zalmen, waarvan de waarde op de dokken op bijna 680 miljoen euro werd geschat.

DIFFERENTIATIE

Pacifische zalmsoorten zijn nauw aan elkaar verwant, maar elke soort heeft een andere smaak en een ander textuurprofiel. Ze hebben minstens twee namen en een Latijnse benaming.

Koningszalm/chinookzalm (Oncorhynchus tschawytscha) – De grootste en duurste Pacifische zalmsoort. Deze vis heeft een hoog vetgehalte en rijk vlees in een witte tot dieprode kleur. De vissen komen oorspronkelijk uit rivieren van het centrum van Californië tot het noordwesten van Alaska en worden gevist in oceanen en rivieren.

Sockeyezalm/rode zalm (Oncorhynchus nerka) – Bekend om het felle roodoranje vlees en de diepe, rijke smaak. Deze soort wordt rode zalm genoemd omwille van de donkere kleur van het vlees en omdat de kleur van lichtzilver naar donkerrood verandert naarmate de vissen zich stroomopwaarts begeven om te paaien. Dit is de duurste zalmsoort van de VS en het merendeel wordt in Alaska gevangen.

Cohozalm/zilverzalm (Oncorhynchus kisutch) – De cohozalm wordt ook wel zilverzalm genoemd omwille van het uitgesproken zilverkleurige vel. Het vlees is helderrood en heeft een iets delicatere textuur dan chinookzalm, maar een gelijkaardige smaak. Het merendeel van de cohozalm op de wereldwijde markt is afkomstig van visserijen in Alaska.

Roze zalm/bultrugzalm (Oncorhynchus gorbusha) – Deze hebben zeer licht gekleurd en gearomatiseerd vlees en een laag vetgehalte. Roze zalm wordt vaak ingeblikt, maar wordt ook vers, bevroren en gerookt verkocht. Ze worden ook bultrugzalmen genoemd omwille van de onderscheidende bult die ze op hun rug ontwikkelen bij het paaien.

Chumzalm/ketazalm/hondzalm (Oncorhynchus keta) – Chumzalm wordt ook wel hondzalm genoemd omwille van zijn uitstekende hondachtige tanden. Keta verwijst naar de soortnaam. Het vlees is bleek tot middelmatig gekleurd en het heeft een lager vetgehalte dan andere zalmsoorten. Het is een zalm met minder olie die voornamelijk in Alaska wordt gevangen. Deze soort wordt meestal ingeblikt of bevroren verkocht.

OVERVLOEDIG

Van alle Pacifische zalmsoorten is de roze zalm het kleinst (tussen 1,3 en 2,2 kilogram). Hij komt het meest voor en vertegenwoordigt bijna de helft van alle zalm die in de Stille Oceaan wordt gevangen. Daarna volgen de chumzalm (29%), de rode zalm (19%), de cohozalm (3%) en de chinookzalm (1%). Roze zalm vertegenwoordigt dan ook het grootste volume van alle wilde zalmsoorten van Pittman.

In Noord-Amerika wordt roze zalm gevonden van Alaska tot Puget Sound in de staat Washington, maar de grootste vangsten gebeuren in Alaska, waar de soort bijna de helft van de volledige zalmvangst in de staat vertegenwoordigt. Vorig jaar werden in Alaska meer dan 140 miljoen roze zalmen gevangen. Er zijn ook aanzienlijke vangsten in Rusland en Noord-Korea.

VOORSPELLING

De zalmvisserij in Alaska behoort tot de beste ter wereld en de staat telt heel wat visserijen van categorie A. De erkende sterke punten van de staat zijn onder andere de transparantie van de gegevens, het monitoren van de ontsnapping en de expliciete prioritering van wilde voorraden in de wetgeving.

De volledige zalmvisserij in Alaska is gecertificeerd volgens de standaard van het Marine Stewardship Council (MSC) en ontving zijn eerste certificering in 2000. Ook een aantal visserijen in Rusland en Brits-Columbia hebben dit certificaat.

Gezien het gaat om wilde vissen kan de vangst aanzienlijk schommelen van seizoen tot seizoen. Voor het seizoen 2018 dat nu goed op gang is, schat de overheid van Alaska dat er 149 miljoen vissen zullen worden gevangen. Dat is 34% minder dan de zeer goede cijfers van vorig jaar, toen 226 miljoen vissen werden opgetekend. Dit verschil wordt grotendeels toegeschreven aan de verwachte vangst aan roze zalm. Die wordt op net iets meer dan 70 miljoen geschat, de helft van vorig jaar.

Bovendien wordt verwacht dat de vangst van rode zalm zo’n 1,8 miljoen minder vissen zal tellen dan in 2017, toen 52 miljoen vissen werden gevangen.  De chumvangst in Alaska wordt op 21 miljoen geschat, 4 miljoen minder dan vorig jaar, terwijl men verwacht dat er 600.000 meer cohozalmen zullen worden gevangen, waarmee de teller voor de totale vangst op bijna 6 miljoen staat. In gebieden buiten het zuidoosten van Alaska, waar de aantallen worden bepaald door een verdrag met het naburige Canada, wordt de verwachte vangst van chinookzalm geschat op 99.000 vissen.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com