seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Bewuste visweek 2023

Duik in de zes V’s tijdens de Bewuste Visweek 2 minuten

  sep 25, 2023

We kunnen het belang van duurzaamheid in onze sector niet genoeg benadrukken. Daarom scharen we ons opnieuw volledig achter de Bewuste Visweek, die plaatsvindt van 25 september tot 1 oktober. Dit jaar worden we ondergedompeld in de zes V’s, die elk een argument vertegenwoordigen om te kiezen voor gecertificeerde vis. In deze blog leggen we uit waar deze V’s precies voor staan, binnen de sector in het algemeen en bij Pittman Seafoods in het bijzonder.

De Bewuste Visweek is een initiatief van twee toonaangevende keurmerken, met name de Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC). Tijdens die week wordt het belang van duurzaam gevangen vis en de bijhorende certificaties in de kijker gezet. In België voor de negende keer op rij, in Nederland zelfs al voor de elfde keer. Met de V’s willen de initiatiefnemers op een speelse manier de veelzijdigheid van duurzaam verantwoorde vis beklemtonen. Die zes V’s staan meer bepaald voor Verantwoord, Voedzaam, Veelzijdig, Verrukkelijk, Vervangend en Voordelig. Uiteraard is de V niet toevallig ook de eerste letter van ‘vis’, die we ook bij Pittman Seafoods een warm en duurzaam hart toedragen.

Verantwoord

Kies je voor een keurmerk, dan weet je 100% zeker dat je een duurzaam gevangen of gekweekte vis in handen hebt. Daarom streven we er bij Pittman Seafoods naar om zo veel als mogelijk gecertificeerde vis in te voeren. Vandaag bestaat ons assortiment voor meer dan 90% uit vis, schaal- en schelpdieren met een duurzaamheidslabel. Het is onze ambitie om dat percentage nog te doen groeien. Zo bekijken we momenteel of we Koreaanse sneeuwkrab met een MSC-label kunnen aanbieden.

Voedzaam

Vis is van nature gezond en past dan ook perfect in een gevarieerd dieet. Zo zit vette vis, zoals zalm en paling, vol met essentiële omega 3-vetzuren. Die zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Let je op je lijn, zet dan zeker ook magere vissoorten op het menu. Denken we maar aan kabeljauw en schar. Die bevatten weliswaar minder vetzuren, maar wel makkelijk te verteren eiwitten en een rijke variatie aan vitaminen en mineralen.

Veelzijdig

Met vis kun je werkelijk alle kanten op. Elke vissoort heeft immers zijn eigen karakteristieke smaak. Bovendien zijn er heel veel manieren om vis te bereiden. Gepocheerd, gerookt, gebakken, rauw of in een heerlijk stoofpotje, het is altijd weer om ter lekkerst. Grasduin dan ook zeker even door ons assortiment om ons gevarieerd aanbod te ontdekken.

Verrukkelijk

Vis is niet alleen gezond, maar ook erg lekker. De grote variatie in het aanbod vis, schaal- en schelpdieren zorgt ervoor dat iedereen wel iets vindt dat past bij zijn of haar smaakpalet. Gelukkig bestaat er ook een ruime keuze gecertificeerde vis. Zo is de kans reëel dat je jouw favoriete vis en/of schaal- en schelpdieren met een duurzaamheidslabel vindt. Bereiden en kruiden volgens je voorkeur en smullen maar! Inspiratie nodig? Check dan zeker ons heerlijke recept voor kreeft op de barbecue.

Vervangend

Vis is een uitstekende vervanger voor vlees en vleesvervangers. Wil je minder vlees op je bord, maar toch een heerlijke bite? Dan ben je met lekkers uit de zee aan het juiste adres. Hoe dan ook vormt vis een fijne afwisseling in een gevarieerd menu.

Voordelig

Vis heeft de naam duur te zijn. Toch hoeft dat zeker niet het geval te zijn. Zo zijn er ook heel wat betaalbare vissoorten, zoals alaska pollak. Bovendien kun je veel vissoorten probleemloos invriezen of ingevroren kopen. Heel vaak wordt vis volop in het seizoen ingevroren, wat kan zorgen voor meer competitieve prijzen. Bovendien kun je altijd een portie op maat uit de diepvries nemen. Zo eet je niet enkel prijsbewust, maar help je ook voedselverspilling tegen te gaan. Ook dat is duurzaam consumeren.

Kroon op ons duurzame werk

Wist je trouwens dat Pittman Seafoods in oktober vorig jaar in de prijzen is gevallen tijdens de ‘MSC Duurzame Vis Awards’? Dat we toen gewonnen hebben in de categorie ‘beste Belgische leveranciers’ in onze sector, maakt ons nog steeds bijzonder trots én beloont onze continue inspanningen op het vlak van duurzaamheid.

We nodigen je dan ook graag uit om samen met ons terug te blikken op de spannende prijsuitreiking:

MSC Duurzame Vis Awards België | Marine Stewardship Council


Comments