seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


ghost gear

Wat is spookvistuig en wat wordt er aan gedaan? 2 minuten

  jun 21, 2022

Plastic afval stapelt zich op in onze oceanen en langs de kustlijn. Het gaat hier om een wereldwijde crisis: naar schatting komt er elk jaar zo’n 10 tot 20 miljoen extra afval bij. Mensen kennen de gevaren van plastic voor de habitat, het leven in het water en de overlevingskansen van onze zeeën. Wat ze niet weten, is dat zogenaamd spookvistuig tot de meest gevaarlijke vormen van oceaanplastic behoort.

Spookvistuig is vismateriaal dat wordt achtergelaten of verloren gaat. Denk aan sleepnetten, kieuwnetten, vallen, kooien en fuiken. De oorzaken? Slecht weer, materiaal dat niet meer werkt, vandalisme, materiaal dat komt vast te zitten op de zeebodem, enzovoort.

Directe impact van spookvistuig

Vistuig dat verloren gaat, is meestal gemaakt van licht plastic en zal drijven of jarenlang blijven hangen in de zeestromen. Daar kan het schade toebrengen aan kwetsbare zones. Bovendien komen heel wat zeedieren vast te zitten, waardoor ze stikken of sterven op andere manieren. En dat is niet het enige probleem: mettertijd desintegreert plastic en wordt het microplastic, dat zijn weg vindt in de voedselketen in de oceaan.

Men schat dat jaarlijks tussen de 500.000 kilo en 1 miljoen ton vismateriaal verloren gaat of achterblijft. Belangrijk om weten: geen enkele visser wil materiaal verliezen en visbedrijven lijden eveneens onder de plastic vervuiling. Denk maar aan gemiste inkomsten omwille van een oogst die verloren gaat, de kosten om vistuig en netten te herstellen of de uitputting van visbestanden. De visserij is niet alleen een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid: ze voedt ook miljarden mensen in de hele wereld.

ghost fishing

Van bewustzijn tot oplossing

Plastic afval uit de oceaan halen is trouwens een pak moeilijker dan dat van het land te verwijderen. Tegelijk zijn er verschillende bedrijven en initiatieven die efficiënte oplossingen hebben ontwikkeld om ook de oceanen aan te pakken.

Vooral als het op spookvistuig aankomt, is het een goede zaak dat meer en meer visbedrijven proactief vistuig en plastic afval verzamelen. In sommige gevallen wordt dit materiaal gebruikt om er andere dingen mee te maken en community’s langs de kusten extra inkomsten te geven. Dat is een win-win: zij worden er zelf beter van én ze beschermen de zee waarvan ze afhangen.

Ook op bredere schaal zijn organisaties met dit probleem bezig. Zo is er het Ocean Conservancy’s Global Ghost Gear Initiative (GGGI). De GGGI is een alliantie van de vissector, de privésector, bedrijven, ngo’s, de academische wereld en de overheid. Door samen te werken brengen ze het probleem in kaart, ontwikkelen ze best practices en oplossingen en werken ze mee aan een beleid dat spookvistuig verwijdert, aanpakt en op termijn ook voorkomt.

Liever voorkomen dan genezen

Helaas is het aartsmoeilijk, of zelfs onmogelijk, om plastic uit de oceaan te halen eens het microplastic wordt en in de waterkolom drijft. De beste oplossing? Voorkomen dat plastic afval in onze zeeën en rivieren terecht komt.

Dat is mogelijk door zowel op internationaal, nationaal als lokaal niveau in te grijpen. Daarvoor hebben we weliswaar betere afvalbeheer- en recyclingsystemen nodig en een beter productontwerp, dat komaf maakt met wegwerpverpakkingen en plastic voor eenmalig gebruik.

Terzelfdertijd worden er meer en meer innovatieve strategieën ontwikkeld voor de vissector en voor de 4,5 miljoen boten die wereldwijd hun vistuig uitzetten. Dankzij nieuwe, slimmere technologieën zal steeds minder materiaal verloren gaan en wordt ook het probleem van microplastic aangepakt. Die technologie zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen.

Bij Pittman Seafoods blijven we focussen op wat we zelf kunnen doen en onderzoeken we wat we nog meer kunnen doen aan dit wereldwijde probleem. Achtergelaten visnetten kunnen op heel veel manieren hergebruikt worden. Een voorbeeld? We hebben vandaag de dag niet alleen sushikousen maar ook kreeftensokken in ons aanbod. Sokken die we al sinds 2019 maken met garen dat is gemaakt van gerecycleerd nylon materiaal. En we zijn ondertussen al bezig met ons derde ontwerp. Dat is Pittman Seafoods ten voeten uit!

Photo: Wouter Dieleman (MSC)


Comments