seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Op bezoek in Chili bij de grootste producent van koningskrabvlees 2 minuten

  mrt 12, 2020

In oktober ging onze purchase manager Jennifer Vermeiren naar Chili, waar we de Atlantische zalm, mosselen en koningskrab aankopen. Ook Horacio Lyon, managing partner bij ons plaatselijk kantoor Omega C-Foods was van de partij. Chileense koningskrab, en meer bepaald het vlees, is een belangrijk product in ons assortiment en wordt vooral gebruikt door onze industrieklanten die smeersalades produceren.

Dankzij onze jarenlange ervaring en partnership met de grootste producent van koningskrabvlees in Chili, is Pittman Seafoods de nummer 1-importeur van deze lekkernij. Sinds kort hebben we dan ook beslist om onze sterke positie ook buiten het diepvriesassortiment te benutten voor de productie van koningskrab in blik.

Een belangrijk onderdeel van de missie was om de opstart van dit nieuwe project in goede banen te leiden. Hiervoor werden enkele bezoeken en vergaderingen ingepland, zowel bij de producent van het koningskrabvlees als bij de producent van de krab in blik.

De Chileense koningskrab met de Latijnse benaming Lithodes santolla, is het kleine broertje van de grote koningskrabben die we terugvinden in het noorden van Noorwegen, Rusland en Alaska. Deze variant wordt gevangen in de Stille Oceaan langs de zuidelijke kust van Chili. De artisanale vangst gebeurt met kleine boten die met krabbenvallen enkele dagen op zee gaan vissen, om vervolgens de levende dieren aan land te brengen. De duurzaamheid van deze soort wordt gegarandeerd door enkel de mannelijke exemplaren mee te brengen die aan bepaalde minimumafmetingen voldoen. Dit wordt gemeten via de diagonale lengte van de buikflap. Er is ook een beperkt seizoen: van juli tot november in Patagonië in regio XII, en van februari tot november in regio’s X en XI.

Van zodra de krabben in de fabriek aankomen, wordt gecontroleerd of ze nog allemaal leven voor ze verder verwerkt worden. Er wordt nooit dode krab gebruikt. Na het koken wordt het vlees manueel en met de grootste zorg uit de schaal verwijderd. In een donkere kamer met UV-licht wordt grondig nagekeken of er geen schelpstukjes en kraakbeen achterblijven. Daarna worden de rode poten en het witte vlees in de juiste verhouding verpakt in vacuümzakken en ingevroren. Tijdens de verschillende stappen van het productieproces wordt de kwaliteit streng opgevolgd en goed gecontroleerd.

De productie in blik gebeurt bij één van de grootste conservenfabrikanten van vis en zeevruchten van Chili. Ze zijn de belangrijkste exporteur van krab in blik en verwerken ook verschillende soorten schelpdieren, inktvis en zalm.

Tijdens de productie van koningskrab in blik wordt het vlees manueel in de blikjes geplaatst. De juiste verhoudingen tussen rood en wit vlees worden minutieus afgewogen. Op de automatische conservenlijn wordt vloeistof toegevoegd, komt het deksel erop, worden de blikken gereinigd en gedroogd en krijgt ieder blikje zijn eigen lotnummer voor de traceerbaarheid. Van zodra er voldoende geproduceerd is, gaan de blikjes in grote karren in de autoclaaf voor het sterilisatieproces. De laatste stap is dan het verder etiketteren of verpakken in bedrukte doosjes en omkartons volgens de wensen van de klant, zodat de goederen klaar zijn voor export. De IFS-gecertificeerde producent, voert ook zowel tijdens als na het productieproces grondige kwaliteitscontroles uit. Voor de start van de productie wordt de grondstof aan een controle onderworpen. Op verschillende punten worden de gewichten gecontroleerd en het sterilisatieproces wordt strikt opgevolgd. Na afloop volgen nog testen op netto uitgelekt gewicht, geur, kleur en smaak van het eindproduct. De container kan met een gerust hart geladen worden.


Comments