seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman kreeft

Ons bezoek aan onze Canadese kreeftenproducenten 2 minuten

  dec 06, 2019

Kreeft is het eerste product waarmee Pittman Seafoods op de markt kwam in 1990. Het was toen ook het grootste product in onze omzet. In de loop van de jaren bouwden we heel veel expertise op en verruimden we het assortiment. Naast popsicle kreeft bieden we nu ook een assortiment kreeftenvlees en Pittman Chez Vous-UHP kreeft aan.

De aankopers van Pittman Seafoods gaan ieder jaar in de lente (in mei of juni, bij het begin van het kreeftenseizoen) ter plaatse bij de Canadese kreeftenproducenten. Dit jaar bezochten Quality Manager Tom Robbens en CEO Joke Vandepitte de producenten eind september opnieuw.

In de visserij

Een kreeft heeft een grove en een fijne schaar. Op die manier kan hij zijn prooi eerst vermorzelen en nadien in kleine stukjes snijden. Het dier groeit slechts 100 g per jaar, waardoor een volwassen dier tussen de 0,5 kg en 2 kg weegt. Bovendien is een kreeft een kannibaal die geen soortgenoten in zijn buurt tolereert. Dit maakt het kweken van kreeften haast onmogelijk.

Kreeft is een zeer duurzaam item in het assortiment, en is dan ook MSC gecertifieerd. Er gelden heel wat regels voor de visserij.  Zo wordt de regio opgedeeld in vangstzones, worden de vissers gecontroleerd, en is de visser verbonden aan een opgelegde toegestane visserij in een bepaalde zone, voor een bepaalde duur en voor een gelimiteerd aantal kreeftenvallen (die ook aan regels zijn onderheven). Daarnaast is er ook een minimummaat, en vrouwelijke kreeften met eitjes moeten onmiddellijk worden teruggegooid in de oceaan.

Wat is popsicle kreeft?

Een popsicle kreeft is een gekookte kreeft die in een zak wordt gestoken, gevuld met gezouten water, om daarna in een blastvriezer snel in te vriezen. Wij hebben ons laten vertellen dat die manier van verpakken is ontstaan bij wijze van proef bij iemand thuis. Iemand stak zijn gekookte kreeft in een tetrabrick gevuld met gezouten water en vroor dit in.

Men spreekt bij kreeft over twee sorteringen:

  • Canners: maat 275 g tot maat 450 g
  • Markets: maat 450 g tot maat 650 g

Dit jaar zijn we bijzonder trots om onze Pittman popsicle verpakking te lanceren!

Pittman kreeft

De stijlvolle zwarte verpakking geeft dit heerlijke product een extra feestelijk tintje. Pittman Seafoods kiest er bewust voor om de verpakking te printen in de landstaal van de klant om het op die manier overzichtelijk te houden. Vandaag hebben wij een Duitstalige en een Italiaanse verpakking. Andere talen kunnen natuurlijk verder ontwikkeld worden.

Het productieproces

Graag nemen we jullie even mee in het productieproces:

Kreeften worden eerst gekookt. Daarna zijn de kreeften klaar om snel af te koelen. Het zoutgehalte wordt daarbij goed gecontroleerd.

Vooraleer een kreeft verpakt wordt, wordt iedere kreeft gecontroleerd op het correcte gewicht. De gekookte kreeft wordt verpakt in een zak die wordt afgevuld met bronwater. Tom Robbens, Quality Manager bij Pittman Seafoods, voert een controle uit.

Ziezo, klaar om in te vriezen!

Joke Vandepitte is een tevreden CEO.

Kreeften: wist je dat …

… je gemakkelijk het verschil herkent tussen een mannelijke en vrouwelijke kreeft?

Het vrouwtje heeft een bredere staart (om de eitjes te kunnen dragen).

Het mannetje heeft harde pootjes (om het vrouwtje te kunnen bevruchten).

Links: vrouwtje
Rechts: mannetje

… er heel af en toe ook ‘speciale’ kreeften worden gevangen?

Voorbeelden zijn deze  blauwgekleurde kreeft of de kreeft met tijgerpatroon. Of deze reuzenkreeft.

En natuurlijk worden we op Prince Edward Island ook verwend met de prachtige Canadese natuur, zoals bij dit typische landschap met rode aardekleur en een prachtige zonsopgang.

 


Comments