seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman trip Canada

Ons bezoek aan Canada 2 minuten

  aug 06, 2018

Canadese kreeft is voor Pittman Seafoods een van de belangrijkste producten in het assortiment. Dit is het product waar het voor ons ooit allemaal mee begon en het blijft een vaste waarde binnen het bedrijf. Elk jaar, als het hoofdseizoen gestart is, brengt onze aankoopster Jennifer Vermeiren – al dan niet vergezeld van collega’s uit de sales- of kwaliteitsdienst – dan ook een bezoek aan al onze kreeftenleveranciers.

Ook dit jaar, in mei 2018, deed Jennifer haar ronde in de regio’s New Brunswick en Prince Edward Island, de bakermat van de Canadese kreeftenindustrie.

De reis ging van start op Prince Edward Island, meestal afgekort tot PEI, bereikbaar vanop het vasteland via een brug van bijna 13 km lang. Dit kleine eilandje, dat bijna 5 keer zo klein is als België, ligt midden in de Saint Lawrencebaai, waar zich tussen 1 mei en 30 juni het hoofdseizoen van de Canadese kreeft afspeelt.

De eerste dag  begon met een bezoek aan Royal Star, onze producent van gekookte kreeft en kreeft popsicle. Royal Star is een coöperatieve van 175 aandeelhouders, allemaal vissers. Het is ook de trotse lokale bevolking die in de fabriek werkt. Kwaliteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel.

Francis, de  voorzitter van het bestuur van Royal Star, is een visser in hart en nieren. Hij heeft de stiel van zijn vader geleerd en heeft sinds enkele jaren de fakkel overgedragen aan zijn zoon. Hij ziet er tevreden uit. Het seizoen is goed gestart, de vangsten overvloedig en de vraag naar kreeft is opnieuw groot dit jaar.

We lopen samen door de fabriek die sinds enkele jaren BRC-gecertifieerd is. De voortdurende renovaties en investeringen werpen hun vruchten af. Er heerst een bedrijvige sfeer, er is heel veel grondstof binnengekomen, maar door de goede organisatie en jarenlange ervaring van het personeel  loopt alles op wieltjes. We kunnen op onze beide oren slapen, er wordt met de grootste zorg aan onze bestellingen gewerkt.

De volgende dag bezoeken we Seafood 2000, helemaal aan de andere kant van het eiland. Bij aankomst zien we de kleine artisanale bootjes een dagverse lading levende kreeften lossen op de kaai naast de fabriek. Hier begon het UHP-kreeftenverhaal voor onze leverancier Gourmet Chef Packers. Ze investeerden er in een UHP-machine en enkele verpakkingslijnen. Met hun knowhow van de UHP-technologie waren ze al snel succesvol in Japan. Daarna volgde Europa door de exclusieve samenwerking met Pittman Seafoods en ook aan hun kant van de Atlantische Oceaan groeit de interesse. Ondanks de aankoop van een tweede UHP-machine werd de capaciteit van de fabriek al snel te klein. Er moest geïnvesteerd worden in een tweede fabriek en sinds kort ook in een derde. Deze twee fabrieken bevinden zich terug op het vasteland, in New Brunswick.

Allemaal beschikken ze over de hoogtechnologische UHP-machines om de levende kreeft op een diervriendelijke manier onder hoge druk te verwerken, waardoor het rauwe kreeftvlees makkelijk los komt van de schaal. Dit resulteert in een ongelofelijk gebruiksgemak en een product van superieure kwaliteit, nauwelijks te onderscheiden van levende kreeft. Er is een grote variatie aan specificaties en verpakkingsmogelijkheden, gaande van hele kreeft en kreeftstaarten in bulk tot halve kreeften en kreeftvlees in individuele skinpack of vacuümverpakking.

Ook de UHP-fabrieken voldoen allemaal aan de strengste kwaliteitsnormen en zijn BRC- en/of SQF- gecertifieerd. Ze dragen ook allemaal met trots het MSC-logo. Duurzaamheid is voor de hele kreeftenindustrie een belangrijke troef. Daarom worden er voortdurend maatregelen genomen om de duurzaamheid te versterken. Zo is er dit jaar een verhoging van de minimummaten die gevangen mogen worden, waardoor kreeft van 275 g bijna niet meer voorkomt en ook 300 g schaarser wordt.

De duurzaamheid is niet enkel beperkt tot de kreeft zelf, maar zet zich ook door naar het volledige ecosysteem en naar andere fauna en flora. Sinds vorig jaar werden er regelmatig Noordkapers gespot in de vangstzones van de kreeft die soms kwamen vast te zitten in de lijnen en boeien van de kreeftenvallen. Aangezien deze walvis een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld is, werden dit jaar enkele vangstzones gesloten. Dit zorgde af en toe voor een beperkte aanvoer van kreeft uit bepaalde regio’s.

Op de laatste dag brengen we ook nog een bezoek aan Knocean. Deze fabriek werd opgericht door Gourmet Chef Packers en Seafood 2000. Hier worden op artisanale wijze value-added kreeftproducten geproduceerd, zoals kreeftenfond, -soepen en -sauzen. Er worden enkel pure grondstoffen gebruikt van hoge kwaliteit, geen additieven of e-nummers. Dit ligt perfect in lijn met de visie van Pittman Seafoods en onze leveranciers ter plaatse.


Comments