seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Voordelen bevroren vis

De vele voordelen van bevroren vis op een rij 3 minuten

  okt 21, 2019

Er zijn vele redenen die pleiten voor het gebruik van diepvriesvoeding. Het is een van de meest gebruikte voedselformaten voor de steeds veeleisender wordende, drukke samenleving van vandaag. De meeste consumenten zoeken waarde in hun aankopen, vooral als het over voeding gaat. Ze willen het hele jaar door toegang tot hun favoriete producten, seizoensgebonden of niet, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan.

En wat steeds belangrijker wordt, is dat de toeleveringsketens (die verantwoordelijk zijn voor het veilig leveren van die voeding) eventuele negatieve milieu- of sociale gevolgen aanpakken en ook transparant zijn over hoe ze dat doen.

Hoewel de voedselvoorzieningsketens nog veel elementen moeten aanpakken, is de diepvriescategorie goed op weg. Van cruciaal belang is dat het foute begrip dat “vers het beste is” tot het verleden behoort. Er zijn immers heel wat bewijzen die het omgekeerde aantonen. Voeding die op de juiste manier wordt ingevroren, kan even vers zijn als vers geoogste voeding. In het geval van vis en schaaldieren, even vers als op het moment dat ze werden gevangen.

VERSER DAN VERS

Invriezen lijkt in wezen op het drukken van de pauzeknop als het aankomt op het bederven van voedsel; er worden snelle processen gehanteerd die de smaak, de textuur en de belangrijkste voedingsstoffen bewaren voor de eindconsument. Omgekeerd kunnen veel verse levensmiddelen hun voedings- en smaakkwaliteit verliezen tijdens vaak lange transport- en opslagtijden voordat ze uiteindelijk in het verkooppunt terechtkomen.

Visproducten bevriezen meestal heel goed. Uit consumentenoogpunt zijn bevroren visproducten ontzettend handig. Meestal vergt de bereiding ervan zeer weinig inspanning, en het is ook een efficiënte oplossing voor mensen die tijd tekortkomen en snel en gezond willen eten.

De categorie is ook een eenvoudige manier om de aanbevolen twee porties vis of schaaldieren per week gemakkelijk in het dieet op te nemen. Bovendien is het kopen van diepvriesproducten vaak goedkoper dan het kopen van een gelijkwaardig product dat vers is en het vermindert ook de kans dat voedsel wordt weggegooid.

Over het geheel genomen wordt geschat dat het gebruik van diepvriesproducten in een gezin meer dan 40 procent minder afval oplevert dan niet-bevroren levensmiddelen. Het zorgt ook voor gelijkwaardige of betere besparingen in commerciële omgevingen.

Zeer weinig professionele keukens kunnen werken zonder diepvriesvoeding. Het is meestal handiger en kostenefficiënter dan verse producten: koks nemen gewoon wat ze nodig hebben en laten de rest in de vriezer staan. In het geval van vis en schaaldieren – van nature een zeer bederfelijke levensmiddelencategorie – biedt de bevroren optie een veel betere houdbaarheid dan verse vis en geeft het ook de flexibiliteit om producten op het menu te zetten die normaliter buiten het seizoen vallen.

Even belangrijk is dat het consistente kwaliteit, flexibiliteit, portiegroottes en voedingsstoffen biedt. Ook de ervaring van de consument speelt mee: door producten onmiddellijk te bevriezen nadat ze uit het water zijn gehaald, blijven hun versheid en voedingsstoffen, zoals omega 3-vetzuren, goed bewaard.

BEHOUD VAN KWALITEIT

Als leverancier van vis en schaaldieren die al lang diepvriesproducten aanbiedt en een breed aanbod heeft, weet Pittman Seafoods dat alles begint met kwaliteitsvolle grondstoffen die tijdens het hoogseizoen zo snel mogelijk worden ingevroren. Vis en schaaldieren zijn op hun best net nadat ze werden gevangen of geoogst. Ze ter plekke bevriezen is de beste manier om ze goed te bewaren. Als dit op de juiste manier wordt gedaan kan de vis meer dan een jaar worden bewaard.

Daarom wordt de vriestechniek zowel aan land als aan boord van het schip op grote schaal toegepast. Voor de visserijvloten is het daardoor mogelijk om gedurende langere perioden op zee te blijven, om producten op te slaan in perioden met hoge vangstcijfers, en om de markt te verbreden door toegang te bieden tot een breder scala aan hoogwaardige visproducten.

De twee meest gebruikte bevroren formaten in de industrie zijn eenvoudig en tweevoudig invriezen. Eenvoudig ingevroren vis is bijna niet te onderscheiden van vis die je eet op de dag dat hij werd gevangen. Vaak gaat het om producten die tijdens het hoogseizoen worden gevangen, snel gekoeld worden, zorgvuldig worden verwerkt en dan snel worden bevroren, een paar uur nadat de vis uit het water is gekomen. Dit is mogelijk dankzij hoogstaande technologie. Het gevolg? De vis blijft vers tot het moment dat hij wordt opgegeten.

Tweevoudig ingevroren producten komen meestal van langere vistochten, waarbij hele vissen na de vangst zeer snel worden ingevroren en vervolgens gedurende de reis in vrieskamers worden opgeslagen. Wanneer de vis in het verwerkingsbedrijf aankomt, wordt hij ontdooid of gedeeltelijk ontdooid. Daarna wordt hij verwerkt en opnieuw ingevroren om op de markt te worden gebracht. Enkel vissen die aanvankelijk erg vers waren, zijn dubbel ingevroren.

HET GROTERE PLAATJE

De voordelen van bevroren vis gaan ook verder dan slimme oplossingen voor slimme consumenten en koks. Vandaag de dag zijn de meeste mensen zich bewust van de schatting van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dat niet minder dan een derde van alle voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, of ongeveer 940 miljard dollar aan eetbare producten, verloren gaat of verspild wordt.

Een van de 17 doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling (de SDG’s) die door 193 landen werden goedgekeurd, is om het wereldwijde voedselafval per capita op retail- en consumentenniveau te halveren en voedselverliezen in de productie- en toeleveringsketens te verminderen tegen 2030 (FAO). Meer en meer toonaangevende spelers in de levensmiddelen- en foodservicesector bestuderen dan ook hoe ze deze verliezen kunnen aanpakken. Vriestechnologie en -oplossingen zullen daarbij gegarandeerd een steeds centralere rol spelen.

Innovatie en nieuwe productontwikkelingen zullen er, met de voortdurend veranderende smaak van de consument, tegelijkertijd voor blijven zorgen dat er evenveel relevantie en verscheidenheid is om te voldoen aan de vraag naar bevroren en verse vis.


Comments