seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule 2 minuten

  aug 12, 2019

Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden. Misschien werd het als geneesmiddel tegen een chronische aandoening voorgeschreven. Toch zijn er ook meer en meer mensen die, bovenop geneesmiddelen, dagelijks supplementen innemen.

Supplementen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn supplementen bedoeld om tekorten in onze voeding op te vangen en er zo voor te zorgen dat ons lichaam over voldoende essentiële voedingsstoffen beschikt. Uiteraard wil dat ook zeggen dat het mogelijk is om alle benodigde voedingsstoffen te verkrijgen door een gevarieerd en gezond dieet.

Visolie is waarschijnlijk de hoeksteen van de supplementensector: naar verwachting zal de wereldwijde verkoop $ 4 miljard in 2022 bedragen. De reden voor deze ongelooflijke omzet? Onze intrinsieke behoefte aan omega 3. Deze vetzuren zijn essentieel voor de menselijke gezondheid. Ons lichaam kan zonder omega 3 niet naar behoren werken.

En er is maar één manier om omega 3 in ons lichaam te krijgen: we moeten het opeten. Hoewel het menselijke lichaam de meeste vetten die het nodig heeft, kan aanmaken op basis van andere vetten of grondstoffen, kan het geen omega 3 aanmaken.

DE VELE VOORDELEN VAN OMEGA 3

Er zijn drie belangrijke soorten omega 3: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) en ze zijn alle drie gemakkelijk terug te vinden in voedsel. We beschikken over een overvloed aan natuurlijke bronnen van deze essentiële vetzuren. ALA komt van nature voor in bepaalde planten, noten en zaden, terwijl de rijkste bronnen van EPA en DHA vis en zee-algen zijn, waar andere vissen ze uit de voedselketen halen.

Het is bewezen dat EPA EN DHA ontstekingsremmend werken en het risico op chronische ziektes zoals hartaandoeningen, kanker en artritis helpen verlagen. Ze zijn ook belangrijk voor het goed functioneren en onderhouden van onze hersenen, onze fysieke groei en ontwikkeling, de ogen en tot slot kunnen ze depressie en angst mee helpen bestrijden.

ALA doet op zich niet veel totdat onze lichamen het daadwerkelijk omzetten in EPA en DHA, hoewel we daar helemaal niet zo goed in zijn als olierijke vissen zoals makreel, haring, sardines, ansjovis en zalm. Om die reden hebben die vissen het hoogste EPA- en DHA-gehalte, en het verklaart ook waarom gezondheidsautoriteiten over de hele wereld de regelmatige consumptie ervan aanbevelen. Witte vissoorten bevatten wel een aantal omega 3-vetzuren, maar heel wat minder dan olierijke vissen.

GEEN ALTERNATIEF VOOR VIS

Hoewel er geen standaard aanbevolen hoeveelheid van omega 3-vetzuren voor het menselijk welzijn bestaat, raden veel gezondheidsorganisaties een dagelijkse dosis van 250 tot 500 milligram EPA en DHA aan voor gezonde volwassenen, en hogere niveaus van 1.000 tot 2.000 mg voor de preventie van geheugenverlies, depressie en hartproblemen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) staat bijvoorbeeld achter de stelling dat 3.000 mg EPA en DHA per dag een hoge bloeddruk verlaagt.

150 g gekweekte zalmfilet bevat zo’n 500 mg EPA en DHA, wat voor de meesten onder ons genoeg is. Door dit te eten, zorgen we ervoor dat ons lichaam de vereiste hoeveelheid omega 3 krijgt. Daarom moeten we minimum twee tot drie keer per week vis en schaaldieren eten.

Het is ook belangrijk om weten dat, hoewel de supplementen met veel EPA en DHA kunnen bijdragen tot onze gezondheid zoals hierboven beschreven (die met weinig EPA en DHA zijn niet de moeite waard te kopen), de voordelen van het eten van vis veel verder gaan dan het leveren van deze omega 3-vetzuren.

Het is zeer waarschijnlijk dat we de volledige reeks vetten, mineralen, vitaminen, enzovoort, die door vis worden geleverd nodig hebben, net zoals we bijvoorbeeld een schat aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen van het eten van fruit en groenten. En natuurlijk mogen we niet vergeten dat vissen niet alleen supergezond zijn, maar ook veel smaakvoller en bevredigender dan het slikken van een tablet.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com