seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


sint jacobs vruchten

Onze sint-jakobsschelpen: van duurzame Noord-Amerikaanse visserijen naar je bord 2 minuten

  sep 10, 2019

Alle chefs zullen het erover eens zijn dat er iets speciaals is aan Atlantische sint-jakobsschelpen (Latijnse benaming: Placopecten magellanicus). Met hun zachte, vlezige textuur, delicate smaak en gulle grootte, worden ze wereldwijd zeer gewaardeerd door liefhebbers van zeevruchten. Ze worden zelfs op grote schaal geapprecieerd door mensen die niet echt gek zijn op vis.

Deze zeevruchten zijn rijk aan proteïnen, hebben een licht zoete en zilte smaak, en zijn een pak gemakkelijker te bereiden dan de meeste andere schelpdieren: na slechts een paar minuten zijn ze heerlijk zacht en boterachtig. Ze bevatten weinig vetten en veel belangrijke mineralen en vitamines. Op die manier dragen ze ook op een zinvolle manier bij tot een gezond dieet.

Alle Atlantische sint-jakobsschelpen die Pittman Seafoods aan zijn klanten levert, zijn gecertificeerd volgens de duurzaamheidsstandaard van de Marine Stewardship Council (MSC). De meeste hiervan komen van visserijen uit de Verenigde Staten, een van ’s werelds grootste producenten van deze soort.

Het merendeel wordt gevonden in de noordwestelijke Atlantische Oceaan, van Newfoundland tot Kaap Hatteras, North Carolina. En het beste nieuws is dat de huidige oogsten momenteel bijna alle records verslaan, waardoor deze geweldige wilde schelpen, die zo in trek zijn, consistent beschikbaar zijn voor zij die ervan willen smullen.

AMERIKA HEEFT SINT-JAKOBSSCHELPEN

Sint-jakobsschelpen hebben twee bolronde schelpen. Ze hebben langs één kant een scharnier. Dat maakt dat deze schelpen bekend staan als tweekleppige weekdieren, net zoals oesters of mosselen. Het eetbare deel is de witte sluitspier die de schelpen opent en sluit; dat wordt meestal de noot genoemd. De voortplantingsklieren (koraal) zijn ook eetbaar, maar de populariteit ervan varieert sterk van markt tot markt.

Hoewel er wereldwijd honderden soorten sint-jakobsschelpen zijn, herbergt de Verenigde Staten in wezen twee commerciële variëteiten: zeeschelpen, die een levensduur van 20 jaar en een grote diameter hebben en worden aangetroffen op zand- en grindbedden in diep, koud oceaanwater; en baaischelpen, die veel kleiner zijn en worden gevangen in ondiepe wateren, baaien en mondingen langs de oostkust.

Zeeschelpen worden gerangschikt op basis van het aantal eenheden of sint-jakobsschelpen per pond, zoals onder-10 of onder-20/30, terwijl een pond baaischelpen meestal zo’n 80 tot 120 exemplaren bevat. Een serveergrootte van 100 gram bestaat doorgaans uit vier tot vijf grote zeeschelpen, tegenover 15 tot 20 baaischelpen.

COMMERCIEEL BELANG

Hoewel het Amerikaanse visseizoen voor sint-jakobsschelpen jaarlijks officieel op 1 april begint, mogen de schelpen gedurende het hele jaar worden gevangen, mits de strenge beperkingen volledig in acht worden genomen. Volgens de laatste voorraadbeoordeling wordt de soort goed beheerd en niet overbevist.

Er wordt minder gevist en gebieden waar sint-jakobsschelpen kunnen worden geoogst, worden geroteerd zodat de opbrengst maximaal blijft en bedden met jonge, groeiende schelpen beschermd worden. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de Amerikaanse in het wild gevangen Atlantische zeeschelp “een slimme keuze voor zeevruchten, omdat de soort duurzaam beheerd en verantwoord geoogst wordt onder de Amerikaanse regelgeving”.

Bovendien blijkt uit de meest recente gegevens van NOAA dat de oogst vorig jaar 58,2 miljoen pond (26.399 ton) bedroeg, het hoogste aantal sinds 2011 en het vijfde hoogste volgens federale statistieken die teruggaan tot 1945. Nu de vraag toeneemt, de markten sterk blijven en de prijzen stabiel, zijn sint-jakobsschelpen ook het vijfde meest waardevolle visproduct in het algemeen in de VS.

GEOPTIMALISEERDE KWALITEIT

Pittman Seafoods is gespecialiseerd in de levering van individueel diepgevroren (IQF) hele sint-jakobsschelpen (Engelse benaming: individually quick-frozen). Die zijn afkomstig van een toonaangevende producent aan de Amerikaanse oostkust die ook aan de lokale markt verse producten levert.

Eenmaal gevangen, wordt het vlees snel uit de schelp verwijderd en op ijs opgeslagen voordat het van de boot naar de verwerkingsinstallatie wordt overgebracht.

Daar worden ze diepgevroren in vriestunnels en automatisch verpakt voor distributie. De IQF-methode handhaaft de hoge kwaliteit van het product door niet toe te staan dat zich grote ijskristallen vormen in de celstructuur van de dieren. Omdat elke sint-jakobsschelp individueel wordt bevroren, zijn er ook geen deeltjes die vast komen te zitten en is het eindproduct niet bevroren tot één massief blok.

Tijdens deze procedures worden steekproeven genomen die de kwaliteit testen. Die zorgen ervoor dat onze klanten volledig tevreden zijn met de producten die ze van ons ontvangen, en dat eindgebruikers kunnen genieten van heerlijke zeeschelpen die het hele jaar door op hun best zijn.

 


Comments