seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Atlantische zalm Pittman

Een wereldwijde vis: geen vertraging in zicht voor de populariteit van Atlantische zalm 2 minuten

  mei 15, 2019

Atlantische vis bekleedt een unieke positie op de vismarkt. Hij heeft niet alleen geprofiteerd van de veranderende consumententrends om een ​​van ’s werelds populairste visproducten te worden; de vis heeft zelfs zijn hele categorie overstegen en concurreert met succes met andere proteïnen als het hoofdingrediënt in onze maaltijden. De laatste groeicijfers overtreffen die van varkensvlees, gevogelte, rundvlees en in het wild gevangen vis en schaaldieren. Bovendien blijft de vraag snel groeien, zowel in gevestigde als in opkomende markten.

VERSCHUIVINGEN OP DE CONSUMENTENMARKT

De afgelopen 30 jaar stonden vooral gevogelte en vis in voor de consumptie van dierlijke eiwitten, ten koste van rood vlees. Rundvlees geniet niet langer de voorkeur van de consument, terwijl de consumptie van vis en gevogelte is gestegen. Binnen de vis-categorie is vooral de groei van gekweekte vis en schaaldieren toegenomen.

Aquacultuur, en dan vooral zalmkwekerij, wordt gekenmerkt door efficiënte voederconversie, geen waargenomen problemen inzake dierenwelzijn en een lagere milieu-impact. Het komt dan ook tegemoet aan de verwachtingen van de consument op het vlak van voedselproductie. Bovendien wordt zalm universeel beschouwd als een gezond en voedzaam eiwit dat kan worden gebruikt voor heel wat gemakkelijke maaltijden en in tal van keukens. Zo is zalm verantwoordelijk voor een groot deel van het succes van sushi, en vice versa. Ook poké bowls met zalm zijn zeer populaire opties geworden als kant-en-klare maaltijd of gezond fastfood.

TOEKOMSTIGE MARKTEN

Vandaag de dag is Atlantische zalm een van de drie meest gegeten zeevruchtproducten in de westerse wereld en ook in veel andere regio’s groeit de consumptie ervan snel. Hoewel de Europese Unie en de Verenigde Staten de twee grootste markten voor het product zijn en beiden de kans bieden om nieuwe klanten te werven, wijzen veel recente analyses op het aanzienlijke potentieel ervan voor opkomende economieën.

Van de relatieve nieuwkomers op de markt wordt verwacht dat China de belangrijkste groeimarkt voor zalmconsumptie zal zijn. Dat heeft te maken met de veranderende consumptiepatronen. Deze vis past bij de verwachtingen van Chinese consumenten voor moderne, buitenlandse, gezonde en kwaliteitsvolle voedingsmiddelen. Tegelijkertijd is ook de zalmconsumptie in Brazilië, bekend om zijn hoge consumptie van dierlijke eiwitten, de laatste tien jaar snel toegenomen, en deze trend zal naar verwachting aanhouden.

GROEI ONDERSTEUNEN

Naast het feit dat zalm voldoet aan de verwachtingen van de klant heeft de vis zijn succes ook te danken aan de manier waarop hij op de markt wordt gebracht. Dankzij geavanceerde aquacultuurproductie, gesofisticeerde logistiek en toeleveringsketens, is deze zalm het hele jaar door beschikbaar. Innovatieve verwerkingstechnieken en nieuwe productconcepten vormen dan weer een platform voor een grotere marktpenetratie.

Naarmate de vraag blijft groeien, zal de enige uitdaging op lange termijn eruit bestaan de levering te blijven afstemmen op de toenemende marktbehoeften, en dat voor prijzen die voor consumenten aanvaardbaar zijn. Sinds het midden van de jaren negentig is het aanbod van Atlantische zalm met meer dan 400% gestegen, maar de jaarlijkse productiegroei is de voorbije jaren afgenomen. Vanwege de juiste temperaturen en waterstromen zijn er ook maar een paar kustlijnen over de hele wereld waar de traditionele zalmkwekerij mogelijk is. Het grootste deel van het wereldwijde aanbod komt uit Noorwegen, Chili, Schotland en Canada. Voor 2018 wordt geschat dat de totale zalmproductie met ongeveer 6,5% is gestegen tot meer dan 2,1 miljoen ton, terwijl de vraag nog veel hoger is. Dat heeft op de meeste markten geleid tot hogere prijzen.

Om toekomstige productiebelemmeringen te helpen overwinnen en om biologische uitdagingen het hoofd te bieden, onderzoekt de zalmindustrie een verscheidenheid aan oplossingen voor afgebakende tanks – een aantal op het land en een aantal offshore. Daarvoor werden al honderden miljoenen dollars geïnvesteerd. Er zijn echter genoeg redenen om deze innovaties te doen slagen, nu Atlantische zalm op een groeiend aantal markten een populair eiwit blijft.


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com