seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Pittman Korea

Ons bezoek aan Azië 2 minuten

  jan 08, 2019

In november 2018 brachten we naar jaarlijkse gewoonte een bezoek aan Azië: we combineerden een grote visbeurs in China met fabrieksbezoeken aan leveranciers en een trip naar Zuid-Korea, waar onze Koreaanse sneeuwkrab vandaan komt.

Zoals ieder jaar bezocht Pittman begin november 2018 opnieuw de grootste visbeurs in Azië: Qingdao Seafood & Fishery exhibition. Met meer dan 30.000 bezoekers en 15.000 standhouders is dit voor aankoper Kurt Fierens en zaakvoerster Joke Vandepitte de ideale plaats om veel leveranciers op korte termijn te zien en om nieuwe leveranciers te ontmoeten.

Deze beurs in China combineren we steeds met een aantal bezoeken aan fabrieken waar onze wilde zalm en Alaska pollack geproduceerd wordt. We merkten daarbij dat de productie-pijplijn bij de meeste producenten goed vol zit, nog tot Chinees Nieuwjaar (5 februari 2019). Het is dus belangrijk voor onze klanten dat wij voldoende buffer aanleggen om deze periode te overbruggen.

Asia

KOREAANSE SNEEUWKRAB

Het tweede gedeelte van onze trip bracht ons naar Zuid-Korea, het aanvoerland van onze Koreaanse sneeuwkrab. De Koreaanse sneeuwkrab wordt voornamelijk gevangen in Sokcho in het Noord-Oosten, waar een vijftiental vaartuigen op deze krab vissen, en in Hupo in het Zuid-Oosten, waar een twintigtal vaartuigen op de sneeuwkrab vissen.

Er wordt het hele jaar door op sneeuwkrab gevist, behalve in juli en augustus. De vaartuigen (met telkens ongeveer vijf personen bemanning) vissen met ‘traps’ (vallen) zoals bij de kreeftenvisserij. De krabben worden gevangen op grote dieptes tussen de 1000 en 2000 meter. De vissers vertoeven telkens een zestal dagen op zee. De dichtste vangstzone ligt ongeveer 5 uur van de haven, de verste 1 dag. De capaciteit van de vaartuigen ligt, afhankelijk van de grootte van het vaartuig, tussen de 300 en 800 kisten (van 30 kilogram) per vistrip. The vallen beschikken ook over een ontsnappingsmechanisme, waardoor verzekerd wordt dat de diameter van het rugschild van alle gevangen krabben minstens 7 cm bedraagt. Zo wordt de kleinere krab gespaard.

MOEILIJKE JAREN

Na ons bezoek aan Zuid-Korea kunnen we concluderen dat het zeker weer een intens jaar wordt voor de weinige producenten die vandaag nog naar Europa verschepen. Er is een grote vraag, maar weinig vangst.

Onze ervaring leert ons dat dit meestal in cycli gaat: er zijn enkele goede aanvoerjaren, daarna enkele slechte, enzovoort. Jammer genoeg zitten we momenteel in de moeilijke jaren. Wat we merken, is dat enkele factoren de situatie nu extra versterken voor de krabvangst. Zo is er minder krab door:

  • de aardbeving in Japan.
  • een warmere zee, waardoor de krab minder noodzaak heeft om voedsel te zoeken. Er is dus minder activiteit op de zeebodem en minder interesse om aas te gaan zoeken in de kooien.
  • de verminderde quota. Die worden bovendien zelfs niet volledig opgevist, omdat de vangsten zo slecht zijn.

De prijzen blijven een uitdaging. Vissers vragen zeer hoge prijzen voor hun grondstof, want de aanvoer is laag en de vraag is groot. Hierbij komt nog dat men verwacht dat de arbeidskosten vanaf januari met 15% zullen stijgen.

Er is wel hoop dat de vangst in 2019 of 2020 opnieuw in een goede cyclus terechtkomt. Op lange termijn hoopt men ook  dat de relaties tussen Noord- en Zuid-Korea verbeteren, waardoor er ook in Noord-Korea gevist zou mogen worden (en daar zit volgens onze producenten en vissers nog veel krab).

Sowieso hebben wij voldoende aanvoer en doen wij onze uiterste best om samen met onze producenten de meest competitieve prijs uit te werken.

BELANGRIJK OM LEVERANCIERS TE ONTMOETEN

Het is en blijft voor Pittman Seafoods belangrijk om op regelmatige basis onze leveranciers te ontmoeten, niet alleen op beurzen, maar ook in hun eigen fabriek. Zo krijgen wij veel meer inzicht in hun opportuniteiten en uitdagingen. Het culturele aspect is ook zeer belangrijk, net als de vraag hoe we een synergie kunnen vinden tussen twee verschillende werelden door onze behoeften te vertalen naar de mogelijkheden van onze partners daar.

Dit maakt zo’n reis dan ook uitermate boeiend en verrijkend. Zo werden wij ook twee weken ondergedompeld in de Aziatische keuken, van hotpots in China tot een lekkere koude kabeljauwsoep als ontbijt in Zuid-Korea.

Met veel passie blijven wij de aardbol verder afspeuren voor een lekker stukje vis voor onze klanten!


Comments

  • Pittman Seafoods
    Noordzeestraat 2 | 8380 Zeebrugge | Belgium
    T +32 (0) 50 55 14 58 | F + 32 (0)50 55 14 70
    info@pittmanseafoods.com