Visolie

Vis versus supplementen: waarom het eten van vis meer voordelen biedt dan het inslikken van een capsule


Heel wat mensen nemen op een bepaald moment in hun hectische leven wel eens een tablet. Misschien om hoofdpijn of een verkoudheid te bestrijden....
Meer lezen

Prijzen atlantische zalm

De prijzen van Atlantische zalm: een toelichting


Zeer weinig visproducten kunnen concurreren met de internationale vraag naar zalm. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties...
Meer lezen

Toekomst visvoer

Toekomstig visvoer in de aquacultuur: de nieuwe ingrediënten die de stijgende vraag naar gekweekte vis zullen helpen voldoen


Het kweken van vis en zeevruchten bestemd voor menselijke consumptie is in de voedingssector een van de grootste succesverhalen van de afgelopen...
Meer lezen


MSC-certificering voor kreeft uit Nova Scotia en New Brunswick 1 minuut

  jun 15, 2015

Na de bevestiging van goed beheer en ecologische duurzaamheid hebben de kreeftenvisserijen (via vallen) in de Fundybaai, de Scotian Shelf en de zuidelijke Saint Lawrencebaai recent een certificering in ontvangst mogen nemen van de Raad voor Marien Beheer (MSC).

Na een onafhankelijke evaluatie door de onafhankelijke certificateur SAI Global mag de kreeft uit deze visserij nu het blauwe MSC-ecolabel dragen. Deze toekenning betekent ook dat nagenoeg alle Atlantische kreeft uit Canada nu gecertificeerd is naar deze norm.

De Nova Scotia and New Brunswick Lobster Eco-Certification Society, een collectief van belanghebbenden van vissers, dealers/kopers, vervoerders en verwerkers, waren allen vragende partij voor de certificering van de visserij.

CANADESE DUURZAAMHEID

Tijdens de evaluatie werden de drie principes van de MSC Visserijnorm in detail beoordeeld, met name de staat van het kreeftenbestand, de impact van de visserij op het mariene ecosysteem en het managementsysteem van de visserij.

De kreeftenvisserij van de kustgebieden Novia Scotia en New Brunswick vervoegt dankzij de certificering het rijtje van de 259 andere MSC-gecertificeerde visserijen wereldwijd en zal vanaf nu mee bijdragen tot een gezond marien ecosysteem in de toekomst.

Deze MSC-certificering is erg bijzonder, omdat ze het resultaat is van een sectorale samenwerking over de provinciale grenzen heen, mét interne concurrentie binnen de sector zelf, die wereldwijd als zeer onafhankelijk wordt gepercipieerd. Toch zagen de stakeholders in dat een certificering zou helpen de kreeftenvangst op lange termijn duurzamer te maken en dat de grootste kreeftenvisserij in Canada hierdoor een gunstige positie zou genieten op de groeiende internationale markten.

Volgens de MSC heeft ongeveer 67% van alle Canadese visserijen nu ingetekend op het programma.

HOOGWAARDIGE VISSERIJ

De kreeftenvisserijen in de Fundybaai, de Scotian Shelf en de zuidelijke Saint Lawrencebaai tellen 4.152 vissers in bezit van een licentie en liggen in de Canadese Exclusieve Economische Zone (EEZ).

In 2014 bedroeg de totale waarde van de vangst in alle kreeftenvisserijen in Canada 853 miljoen CAD of 615,4 miljoen euro, de hoogste van alle visserijen in het land. Daarvan was 671 miljoen CAD of 484,1 miljoen euro afkomstig van de zelfstandige vissers in de nieuw gecertificeerde visserij.

De grootste afzetmarkten van de kreeft die door deze vissers wordt gevangen, zijn de VS, Europa (vooral België, Frankrijk en het VK) en Azië (vooral China, Japan en Zuid-Korea).

De kreeft wordt aan al deze markten in grote hoeveelheden zowel levend als verwerkt verkocht (diepgevroren kreeftenstaarten, diepgevroren kreeften in hun geheel en kreeftenvlees).

De visserij van Nova Scotia en New Brunswick is lang een belangrijke leverancier geweest van Canadese kreeft voor Pittman Seafoods, samen met de Prince Edward Island (PEI) kreeftenvisserij, die de MSC-certificering in november 2014 in ontvangst mocht nemen.


Comments