seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Twee certificeringen voor zalm uit Alaska 2 minuten

  sep 18, 2015

Zalm uit Alaska is een echt fenomeen. Deze iconische Amerikaanse vis van het geslacht Oncorhynchus wordt immers wereldwijd in vele landen geprezen.

Deze vis uit Alaska mag dan wel super populair zijn op de markt, de afgelopen jaren was er ook heel wat getouwtrek over de duurzaamheidsaccreditatie voor deze zalm. Het begon allemaal in 2012, toen acht grote spelers uit de visindustrie van Alaska – die samen goed waren voor meer dan 70% van de zalmoogst van de Amerikaanse staat – meedeelden dat ze niet langer certificering nastreefden van de certificerende Raad voor Marien Beheer (MSC). Dit was volgens hen namelijk te duur geworden. Ze trokken ook de robuustheid van het programma in twijfel.
Tegelijk riep het Marketinginstituut voor Vis en Zeevruchten uit Alaska (ASMI) een nieuw programma in het leven dat geen banden had met de MSC: het bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) ondergebrachte Global Trust Responsible Fisheries Management (RFM) certificeringsschema. Een kleine groep verwerkers en vissers bleven MSC-certificering nastreven voor zalm uit Alaska, maar de meerderheid koos voor het alternatieve RFM-plan.

AANVANKELIJKE REACTIES

De beslissing om drie jaar geleden afstand te doen van het MSC-programma zorgde voor heel wat onzekerheid op vele markten, aangezien sommige grote handelaren en verwerkers indertijd daadwerkelijk stonden op een certificering door de MSC.

Deze organisaties draaiden na veel wikken en wegen bij en gaven aan dat ze nog steeds tevreden waren met de staat van de visserijen. Ze erkenden ook dat verschillende markten verschillende voorkeuren hadden wat betreft certificering en dat het belangrijker was hun klanten de keuze te bieden.

GROTE OMMEZWAAI

In april van dit jaar besloten verschillende verwerkers van zalm uit Alaska toch toe te treden tot het MSC-programma. Voor de redenen van deze ommezwaai tast men nog in het duister, maar men neemt aan dat deze beslissing gedeeltelijk te danken is aan het voorspelde en ongebruikelijk hoge aantal wilde zalmen in de rivieren van Alaska voor dit seizoen en een overvloed aan diepgevroren en ingeblikte vis vorig seizoen. Tegelijk staat de Amerikaanse dollar sterker, waardoor Amerikaanse producten relatief duurder worden voor buitenlandse kopers.

Toch besloten de Pacific Seafood Processors Association (PSPA) en de Alaska Salmon Processors Association (ASPA) het MSC-duurzaamheidscertificaat voor zalm uit Alaska over te dragen van ASPA naar PSPA. Deze overdracht maakt de certificering beschikbaar voor alle geïnteresseerde zalmproducerende bedrijven in 2016.

Zowel ASPA als PSPA zijn het erover eens dat de overdracht in het belang van de sector is gebeurd en dat dit de nood van twee MSC-klantengroepen oplost om dezelfde visserij te vertegenwoordigen. Deze overeenkomst zorgt er ook voor dat alle zalmproducenten uit Alaska de keuze hebben om gecertificeerde duurzame zalm van zowel MSC als het RFM-duurzaamheidsprogramma aan te bieden op de wereldwijde markt.

ALTIJD DUURZAAM

Het is belangrijk te onderstrepen dat in heel deze rompslomp de duurzaamheid van de visserijen in Alaska nooit in vraag is gesteld en dat het op wetenschap gebaseerde en krachtige management van de zalmvisserijen altijd overeind is gebleven.

Sinds Alaska 57 jaar geleden een onafhankelijke staat is geworden, kreeg de staat ook het mandaat om zijn eigen natuurlijke rijkdommen te beheren op een duurzaam niveau met het oog op overvloed. Alaska is de enige staat in de VS die in zijn grondwet beschermingswetten heeft opgenomen. Zo is de duurzaamheid van de iconische zalm fundamenteel voor het maatschappelijke weefsel in Alaska.

Uiteraard is het beste nieuws dat consumenten waar ook ter wereld blijvend toegang zullen hebben tot wilde zalm uit Alaska, een van de meest duurzame vissen ter wereld.


Comments