seafood benefits

Zeven geweldige gezondheidsvoordelen van zeevruchten


Omdat zeevruchten zo’n rijke diversiteit aan heerlijke proteïne en onvergetelijke eetervaringen bieden, is het makkelijk om te vergeten dat vis en...
Meer lezen

Aquatech en innovatie: het veranderende landschap van de visteelt


De aquacultuur, die al een van de snelste voedselproductiesectoren ter wereld is, bevindt zich ook midden in een technologische revolutie, waarbij de...
Meer lezen

frozen scallops on ice

De vele voordelen van bevroren vis


Als voedselcategorie blijven vis en schaal-en schelpdieren zeer goed presteren in een voortdurend evoluerend consumentenlandschap. Te midden van de...
Meer lezen


Populariteit Atlantische zalm nog steeds in de lift 2 minuten

  mei 29, 2015

Als de productie blijft zoals ze is, wordt verwacht dat de wereldwijde productie van gekweekte Atlantische zalm (Salmo salar) in 2015 met 3% zal stijgen tot 2,3 miljoen ton. Volgend jaar zou dat cijfer verder stijgen tot 2,4 miljoen ton.

Op vlak van volume spant Noorwegen als grootse producent van deze vis wereldwijd de kroon. In dit Scandinavische land wordt immers ongeveer de helft van alle wereldwijd verkochte Atlantische zalm gekweekt. De jaarlijkse opbrengst bedraagt momenteel dubbel zoveel als in Chili, de tweede grootste zalmproducent ter wereld.

Andere producenten zijn het VK, Canada, de Faeröer en Australië.

Pittman Seafoods koopt zijn Atlantische zalm in Noorwegen en Chili aan, maar heeft ook een eigen productie-eenheid in Chili.

WERELDWIJD VERHANDELD

De zalmproductie via aquacultuur blijft wereldwijd in een ijltempo stijgen en beïnvloedt zo ook onze voedingsgewoonten. Volgens de meest recente informatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) steeg de productie van vis als voedingsbron via aquacultuur in 2013 met 5,8% tot 70,5 miljoen ton.

In een breder kader heeft de zalmindustrie met minder dan 2,5 miljoen ton een vrij bescheiden productie. Toch is het een sterk verhandeld product. Volgens cijfers van Rabobank International klokte de totale export in 2013 af op meer dan 14 miljard dollar (12,9 miljard euro).

De bankgroep beweert dat de sterke verhandeling vooral te danken is aan het feit dat de productie vooral geconcentreerd is in landen die relatief kleine binnenlandse afzetmarkten hebben. Zoals verwacht is Noorwegen de onbetwiste nummer één in de uitvoer met jaarlijks 1 miljoen ton. Het land is de hoofdleverancier op de Europese en Russische markten. Chili staat op de tweede plaats met 500.000 ton uitgevoerde zalm en levert vooral aan de VS, Japan en Brazilië.

Toch dienen we op te merken dat de traditionele zalmhandel het afgelopen jaar wat verschoven is. Dit is te wijten aan een Russisch handelsverbod dat in augustus 2014 aan verschillende landen werd opgelegd. Hierdoor kan Chili significant meer zalm uitvoeren naar Rusland, terwijl Noorwegen zijn zalmuitvoer heeft afgeleid naar de EU, de VS en een aantal opkomende markten in Azië en het Midden-Oosten.

OUDE EN NIEUWE MARKTEN

De EU is de grootste consument van Atlantische zalm wereldwijd. Het is ook de meest volgroeide markt voor het product en vertoonde heel lang een hoge consumptie per capita. De VS bieden op hun beurt veel groeikansen, omdat ze relatief weinig Atlantische zalm consumeren, wat betekent dat er nog veel potentiële nieuwe consumenten op de markt zijn.

Wanneer we echter naar de toekomst kijken, verwacht men dat de grootste katalysatoren in de wereldwijde vraag naar zalm de ontwikkelingslanden zullen zijn, met China en Brazilië op kop. En er zijn nog andere kleinere markten in de running, zoals Turkije, Mexico, India, Indonesië, Taiwan, Singapore, Zuid-Korea en het Midden-Oosten die als groep belangrijke invoerders van zalm zullen worden.

Deze markten worden aangestuurd door hogere beschikbare inkomens, een groeiende middenklasse en een steeds betere logistiek. Bovendien wordt zalm in deze regio’s steeds meer als een premium, gezonde en trendy bron van proteïnen beschouwd.

Tien jaar geleden consumeerden alle opkomende markten samen minder dan 20% van de wereldwijde Atlantische zalmtoevoer. Maar in 2014 was hun aandeel tot zo’n 35% gestegen. Dat is twee keer zoveel als de Amerikaanse markt. Door de stijgende interesse in dit product is de kans groot dat de wereldwijde toevoer de komende jaren nog meer in de lift zal zitten.


Comments